Kabila-aanhangers blazen verzamelen in Kinshasa

In de Congolese hoofdstad Kinshasa zijn tienduizenden aanhangers van president Joseph Kabila samengekomen om hun steun aan hem te betuigen. Ze willen dat Kabila "zo lang mogelijk" aanblijft. In Congo heerst hoogspanning over de aankomende presidentsverkiezingen: de oppositie wil dat die dit jaar nog worden gehouden, maar het regime geeft aan dat dit praktisch niet meer mogelijk is. Volgens veel waarnemers gaat het om een politiek manoeuvre van Kabila om aan de macht te kunnen blijven.

Het Tata-Raphaelstadium, dat een capaciteit van 50.000 toeschouwers heeft, zat vanavond afgeladen vol. "Het volk wil dat Kabila zo lang mogelijk aan de macht blijft", zegt een senator van de partij van de president tegen het persagentschap Reuters. Hiermee lijkt bevestigd wat veel waarnemers al langer vermoeden, namelijk dat de Congolese president eigenlijk niet bereid is op te stappen, zoals de grondwet na twee volle ambtstermijnen voorschrijft.

De zaken komen meer en meer op scherp te staan in Congo. Eergisteren is oppositieleider Etienne Tshisekedi teruggekeerd uit België, na een verblijf van twee jaar "om medische redenen". Tienduizenden Congolezen kwamen de oude maar nog altijd populaire opposant welkom heten.

De oppositie blijft eisen dat de presidentsverkiezingen dit jaar nog worden gehouden, zoals gepland. Aan die stembusgang mag president Kabila niet meer deelnemen omdat hij er twee verkozen ambtstermijnen op heeft zitten. Eén van de grote kanshebbers daarbij is Moïse Katumbi, de populaire oud-gouverneur van Katanga. Het regime haalt echter alles uit de kast om te verhinderen dat Katumbi kandidaat is. De 83-jarige Tshisekedi is zelf wellicht te oud om de electorale strijd aan te gaan. 

Overmorgen houdt de oppositie een grote betoging in Kinshasa om haar eisen kracht bij te zetten. De massabijeenkomst van vanavond lijkt een poging van het regime om de koppen van zijn eigen aanhang te tellen.

Meest gelezen