© RV

Paalonline start petitie tegen het winkelbeleid in Beringen

Op 16 februari start paalonline een petitie, zowel schriftelijk als online, voor een stimulerend en dynamisch kleinhandelsbeleid in Paal. "Dit is niet alleen in het belang van de bevolking, maar ook van de handel zelf en van heel de gemeente Beringen", aldus paalonline.

RV

In een samenwerkingsverband omtrent het winkelbeleid in Beringen organiseren paalonline, de denktank en Paalse ondernemers op 16 februari om 20 uur een volksvergadering in OC De Buiting voor de ondernemers, middenstanders, zelfstandigen en alle geïnteresseerde burgers.

Paalonline is het helemaal niet eens met de afbakening van het kleinstedelijk gebied Beringen. "Volledig achterhaald door het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen", luidt het. "Nu een nieuw ruimtelijk beleidsplan in de steigers staat nog eens een stedelijke kern proberen te ontwikkelen getuigt niet van een toekomstgerichte visie op het creëren van nieuwe stedelijkheid met een regionale roeping in West-Limburg. Jullie proberen op een kunstmatige wijze een centrum dat er nooit een was, tot centrum te bombarderen ten koste van de omliggende gemeenten."

Tijdens de volksvergadering zal eerst kort het bezwaarschrift, dat paalonline en de denktank indienden bij het provinciebestuur rond de afbakening van het kleinstedelijk gebied Beringen, worden toegelicht en geduid. Vervolgens wordt het gezamenlijk standpunt, dat paalonline en de denktank in samenspraak met Paalse ondernemers voorbereidde over de visienota van schepen Lambrechts, gepresenteerd. Paalonline en de denktank roepen de andere dorpen van Beringen op om zich te bezinnen over de negatieve gevolgen van de detailhandelsvisie die nu voorgesteld wordt op de handel, op de toekomstgerichte ontwikkeling van de verschillende dorpen en van de stad Beringen in haar geheel.

"In Paal hebben ze blijkbaar de fusie van 1976 nog niet verteerd", repliceert schepen Gilbert Lambrechts. "Ze voelen zich altijd te kort gedaan. Beringen geen centrum? Beringen was al een winkelcentrum toen Paal Dorp twee cafés en één winkel telde. Een ook nu zijn de winkels in Beringen talrijker en meer geconcentreerd dan in Paal. Unizo heeft trouwens ons plan goedgekeurd met de vraag om een beetje uit te breiden in Paal. Dat kan door uitbreiding tot aan de Okay. Maar wat verandert er in Paal? Alle winkels die er in het kerngebied zijn, blijven behouden. Daarbuiten mogen alleen nog grotere zaken komen als doe-het-zelf, plantenzaken en supermarkten. Bedoeling daarvan is om de leefbaarheid in de kern te vergroten. Maar wat wil paalonline? Dat we in Beringen vijf kernwinkelcentra uitbouwen? Als we dat doen, hebben we niets."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer