Direct naar artikelinhoud
NieuwsOudenaarde

► Op dag tegen homo- en transfobie: daders slaan tiener ineen en gooien regenboogvlag in de Schelde

Rainbow flag flies against blue skyBeeld Getty Images

Uitgerekend op de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie (17 mei) is in Oudenaarde een tiener op straat aangevallen. Er zijn drie jongeren opgepakt. Het gaat vermoedelijk om een geval van gaybashing.

en

Opgelet, de beelden kunnen als schokkend worden ervaren:

Video wordt geladen...

Op de beelden is te horen hoe de daders een jongen uitschelden. Het slachtoffer moet verschillende klappen incasseren, en nadien is te zien hoe een van de daders een regenboogvlag in de Schelde gooit.

De politie pakte drie jongeren op die verdacht worden van de feiten. Er is een onderzoek gestart, zegt het parket van Oost-Vlaanderen, dat geen details kan geven. Het is nog niet duidelijk of alle drie de verdachten minderjarig zijn. De verdachten zouden voorgeleid worden bij de jeugdrechter of onderzoeksrechter.

De filmpjes van het brutale geweld circuleren op sociale media. De beelden zijn gemaakt in de buurt van de Schelde en de Fortstraat nabij het GO! Atheneum.

Absoluut onaanvaardbaar gedrag

Burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld) reageert geschokt op de beelden. “Ik veroordeel dit soort gedrag met klem. Dat dit gebeurt op de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie, maakt het alleen nog erger. In onze stad kan voor dit soort geweld geen plaats zijn en moeten we hier hard tegen optreden”, aldus De Meulemeester. “Er werden drie verdachten geïdentificeerd en van hun vrijheid beroofd. De politie heeft zeer accuraat opgetreden. Dergelijke feiten kunnen absoluut niet.”

Ook Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers stelt dat homofobie bestraft moet worden. “Gelijke rechten op papier is niet voldoende. De strijd voor gelijke rechten is de opdracht van elke dag, voor elke burger. Het is terecht en goed dat de burgemeester en de politie onmiddellijk kordaat actie nemen.”