Direct naar artikelinhoud
GetuigenissenTuinfeesten

‘We belanden in hoogst oncomfortabele situatie’: cateraars over hun verplichte aanwezigheid op tuinfeesten

Van links naar rechts: Rembert Van Der Straeten, Timo Berth, Marcus Verret en Violetta Clery.Beeld Vertommen - Gregory Van Gansen / Photo News - Henk Deleu - Klaas De Scheirder

‘Bij mensen die òns betalen, moeten wij de baas spelen over hùn gasten. Dat wordt geen evidente evenwichtsoefening.’ Zo reageren cateraars op hun verplichte aanwezigheid op particuliere tuinfeestjes — van 11 tot 50 personen — komende zomer. Met die cateraars hoopt de overheid ook het zwembadfeestje en verjaardagsbarbecue coronaproof te laten verlopen. Vier cateraars vertellen hoe ze dat gaan aanpakken en wat dat dreigt te kosten.

Marcus Verret (Saillart in Wilrijk): ‘Moeten wij kinderen op de vingers tikken?’

Marcus Verret van de Antwerpse cateraar Saillart.Beeld Klaas De Scheirder

Bij de grote Antwerpse cateraar Saillart reageert zaakvoerder Marcus Verret “best tevreden” op het extra werk waarvoor de tuinfeesten zullen zorgen. “Maar tegelijk belanden cateraars wel in een hoogst oncomfortabele situatie. Want ineens moeten wij de mensen in hun eigen huis zeggen wat ze wél én vooral wat ze niét mogen. Stel dat de kinderen op zo’n tuinfeest plots binnen samen tv willen kijken, wie zijn wij dan om die kinderen daar én op dat moment op de vingers te tikken? Het belangrijkste wat ik kan én zal doen is in een gesprek vooraf met de gastvrouw- en heer duidelijk alle regels uitleggen én dan hopen dat zij op het eigenlijke feest ook hun verantwoordelijkheid nemen.” 

Vooral de ‘regel van vier’ — waarbij dus ook op een particulier tuinfeest hoogstens vier personen aan één tafel zullen mogen zitten — maakt het er moeilijker op. “Niet vergeten dat bij zulke feesten haast iedereen elkaar kent, maar je dus wél gedurende dat ganse feest aan diezelfde tafel van vier moet blijven zitten. Tussen twee gerechten door even naar een andere tafel voor een babbeltje zal er niet inzitten. Nu: sowieso waren we van plan om àl onze buitenfeesten komende zomer tot maximum 50 personen te beperken, zolang die ‘tafel van vier’-regel blijft gelden. Met 50 gasten gaat het dan om 12 à 13 tafels en die kunnen met twee obers nog altijd perfect onder controle gehouden worden. Want we zijn echt wel van plan om de regels zo goed als mogelijk te volgen, maar nogmaals: het zal ook van de gasten zélf afhangen.” 

Al zullen ook die extra tuinfeesten niet alles goedmaken. “Voor ons is ook 2021 sowieso al een verloren jaar”, aldus de zaakvoerder. “Normaal zijn onze topmaanden april, mei en juni. Met alle communie- en trouwfeesten draaien we in die drie maanden anders 60 procent van onze jaaromzet, maar ook dit jaar is die topperiode alweer weggevallen. Met de inkomsten uit deze tuinfeesten zullen we dus enkel de schade kunnen beperken.”

Timo Berth (Beggie in Wielsbeke): ‘Al 30 aanvragen op één ochtend’

Timo Berth van het West-Vlaamse cateringbedrijf Beggie.Beeld Henk Deleu

“De mensen reageren alvast enthousiast”, zegt Timo Berth van het West-Vlaamse cateringbedrijf Beggie. “Alleen vanochtend heb ik al 30 aanvragen voor zulke tuinfeesten gekregen, terwijl mijn agenda al tot eind oktober goed vol zat. Het merendeel van de nieuwe aanvragen is wel voor kleinere groepen tussen 10 en 20 personen, misschien ook omdat al die regels toch nog wat afschrikken. En ook ikzelf als cateraar voel me daar wat ongemakkelijk bij. Wij worden door de klant betaald, maar moeten wel tegen hun gasten zeggen dat ze zich aan de regels moeten houden. Zelf zal ik — als de sfeer wat losjes dreigt te worden — eerder de gastvrouw of -heer discreet aanspreken met de vraag ook een oogje in het zeil te houden. Maar meer dan dat lijkt me voor een cateraar niet gepast. Nu: net het omdat echt zo lang is geleden dat mensen nog eens op een feest mochten zijn, denk ik dat ze toch wat gedisciplineerder de regels zullen volgen.”

Rembert Van der Straeten (Streatcatering in Schoten): ‘Vooraf klanten screenen in een gesprek’

Rembert Van der Straeten van Streatcatering in Schoten.Beeld Gregory Van Gansen / Photo News

“Hoe ik de particuliere tuinfeesten zal aanpakken? Net zoals vorige zomer, al mochten er toen nog tien mensen aan één tafel zitten. Preventief heb ik toen vooraf met de klanten een duidelijke babbel gehad. Waarin ik ze duidelijk maakte dat ikzelf de eindverantwoordelijkheid van het feest droeg en zo een hoge boete én verlies van mijn vergunning riskeerde bij overtreding van de regels. Bij twee klanten voelde ik zo vooraf al nattigheid en heb ikzelf beslist dat feest niet te verzorgen. Ook nu zal ik alles op dezelfde manier voorzichtige manier aanpakken, want ik twijfel er niet aan dat er de komende weken véél aanvragen voor tuinfeesten zullen binnenkomen. Zelfs zonder echte reden als een uitgestelde communie of huwelijksjubileum, maar gewoon: omdat het voor de meeste mensen al zo lang geleden is.”

Violetta Clery (Violetta Clery in Keerbergen): ‘Bediening aan tafel kost geld’

Cateraar Violetta Clery van het gelijknamige bedrijf.Beeld Vertommen

Bij Violetta Clery stond de telefoon gisteren nog niet meteen roodgloeiend. “Voorlopig prijkt in mijn agenda alleen een showcooking voor 10 personen, op 12 juni en dan nog binnen. Mogelijk worden heel wat mensen voorlopig afgeschrikt door de meerkost van zo’n tuinfeest. Want wij zorgen niet alleen voor het eten, maar ook voor de drank, de borden, obers die aan tafel moeten komen bedienen... Zelfs met een beperkt gezelschap van pakweg 15 à 20 mensen zit je voor zo’n feest toch snel aan 1.000 à 2.000 euro.” 

Waarbij dan nog te hopen valt dat het gezelschap zich gedraagt. “Vorige zomer heb ik zeker correcte tuinfeesten meegemaakt. Maar ook andere waar gasten wat gedronken hadden en het mondmasker na een uur of twee af ging en ze niet altijd bleven zitten. En als je daar wat op zei, kreeg je als reactie: ‘Oh, maar ik ben niet ziek, hoor. Ik zie het probleem niet.’”

Wat is een professioneel cateraar?

Wie de verplichte aanwezigheid van een professioneel cateraar op het tuinfeestje wil omzeilen door tante Irma of nonkel - the king of BBQ - Bert tijdelijk als ‘cateraar’ aan te duiden, denkt beter twee keer na. Hoewel professionele cateraars bijvoorbeeld geen koksdiploma nodig hebben, moeten ze wel aan andere voorwaarden voldoen. Ze moeten onder meer ingeschreven zijn bij de Kruispuntbank van Ondernemingen, en dus over een ondernemingsnummer en btw-nummer beschikken. Daarnaast hebben ze ook een voedingsmiddelenvergunning van het Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) nodig en worden ze door datzelfde FAVV geregeld op controles getrakteerd.