De Efteling opent opnieuw de deuren. ©  BELGAIMAGE

Nu ook Nederland versoepelt: is een daguitstapje over de grens weer toegelaten?

Na vijf lange maanden mogen de Nederlandse pretparken en dierentuinen hun poorten woensdag eindelijk heropenen. Maar kan je als Belg dan ook weer genieten van een dagje uit bij onze noorderburen? Dit moet je weten.

Tim Van Roey

Mag ik als Belg de grens over?

Er geldt al enkele weken geen reisverbod meer. In principe kan je dus gewoon de grens over. Maar vanwege het relatief hoge aantal besmettingen is Nederland wel geklasseerd als rode zone. Volgens de Belgische overheid worden niet-essentiële reizen naar Nederland dan ook “ten stelligste afgeraden”.

Moet ik bij aankomst in quarantaine gaan?

Volgens de Nederlandse regelgeving moeten alle reizigers afkomstig uit België tien dagen in thuisquarantaine. Als de uitslag van een coronatest op de vijfde dag negatief is, kan de quarantaine worden verbroken. Momenteel geldt er enkel een dringend advies voor die quarantaine. Je zal geen boete krijgen als je dat advies negeert. Eind deze maand komt er mogelijk wel een quarantaineplicht.

Moet ik me laten testen?

Wie met de auto reist, hoeft zich niet te laten testen. Kom je met het openbaar vervoer? Dan moet je een recente, negatieve uitslag van een PCR-test kunnen voorleggen. Wanneer je binnen de 48 uur naar België terugkeert, moet je het Passenger Location Formulier niet invullen. Een verplichte quarantaine en test in eigen land zijn dan eveneens niet nodig.

Hoe verloopt een dagje uit?

Een dagje uit in Nederland verloopt volgens maatregelen die we ook in België kennen. Je dient op voorhand online een ticket op datum te reserveren. De parken draaien immers op een sterk verlaagde capaciteit. Bij de ingang voeren de medewerkers een gezondheidscontrole uit, waarbij enkele vragen over je gezondheid gesteld worden. Het dragen van een mondmasker is – in tegenstelling tot bij de Belgische parken – enkel in overdekte locaties verplicht. In de wachtrijen zijn vakken gecreëerd die een afstand van minimaal anderhalve meter aangeven tussen gezelschappen. Ook in de attracties behoudt men die afstand door bijvoorbeeld achtbaantreintjes niet helemaal te vullen.

In de dierentuinen let men er eveneens op dat gezelschappen voldoende afstand houden. Ook een goede handhygiëne wordt aangemoedigd. Enkele parken vragen om enkel met je eigen huishouden langs te komen, hoewel ze daar niet op controleren. Van de Nederlandse overheid mag je trouwens één andere persoon buiten je huishouden meenemen.

Zijn alle attracties en verblijven te bezoeken?

Momenteel mogen indoor attracties niet openen. Bij een park als de Efteling moeten publiekslievelingen zoals Droomvlucht, Carnaval Festival en Vogel Rok voorlopig gesloten blijven. Vanwege het sterk verminderde aanbod is de toegangsprijs er verlaagd naar 38 euro per persoon. Bij de horecalocaties kan je enkel afhalen of buiten op het terras zitten. Toiletten en winkels blijven wel geopend. “We geloven dat we met de huidige maatregelen een veilig dagje uit kunnen bieden, zoals we dat ook het grootste deel van 2020 hebben gedaan”, laat de Efteling weten.

In het Limburgse Toverland zijn de overdekte themagebieden Wunderwald en Land van Toos niet toegankelijk. De toegangsprijs blijft er ongewijzigd. In de dierentuinen blijven de binnenverblijven, aquaria en volières voorlopig ook gesloten. Andere, kleinere dagattracties zoals Madurodam heropenen hun deuren, maar ook daar kan je enkel van het aanbod in de openlucht genieten.

Ten vroegste op 9 juni zullen binnenlocaties mogen heropenen. Wie van het volledige aanbod in de parken wil genieten, wacht dus het best nog even af. Musea, theaters, bioscopen en concertzalen blijven sowieso tot die datum gesloten.