Apple buigt voor China: gegevens van miljoenen klanten toegankelijk voor Chinese overheid

Omdat Apple erg afhankelijk is van China’s bevoorradingsketen voor de productie van smartphones geeft het steeds vaker toe aan de eisen van de Aziatische supermacht. Zo stelde Apple de gegevens van miljoenen gebruikers indirect beschikbaar aan de Chinese overheid en censureerde de Amerikaanse techreus zelfs duizenden apps in zijn eigen App Store. Dat weten we dankzij een onderzoek dat The New York Times dinsdag publiceerde.

China dwingt Apple in een keurslijf:

  • Onderzoeksjournalisten Jack Nicas, Raymond Zhong en Daisuke Wakabayashi spraken met 17 huidige en voormalige medewerkers van Apple die de relatie tussen de Amerikaanse techgigant en China schetsten.
  • Volgens die interne bronnen gaf Apple-CEO Tim Cook groen licht om gegevens van gebruikers op te slaan bij servers van Chinese staatsbedrijven.
  • Daardoor heeft de Chinese overheid toegang tot de gegevens van miljoenen Chinese gebruikers van Apple-producten.
  • De Chinese regering weigerde Apples encryptietechnologie te gebruiken voor het opslaan van die gegevens in zijn datacentra. Apple stribbelde niet tegen en ging akkoord met het opgeven van de encryptie van de gegevens.
  • Er staat dus geen enkele beveiliging op gevoelige informatie over miljoenen Chinese gebruikers zoals mailadressen, foto’s en locatiedata. Het delen van die informatie met overheidsinstanties zou in de Verenigde Staten en zeker volgens de Europese GDPR-wet hoogst illegaal zijn. Geen probleem in China, dus.
  • De Communistische Partij had ook een probleem met een waslijst aan apps die schade konden berokkenen aan de ‘waarden van de Chinese overheid’.
  • Apple volgde opnieuw braaf de Chinese overheid en censureerde sinds 2017 maar liefst 55.000 apps in zijn eigen App Store om te voldoen aan de Chinese eisen.

Ook intern wordt de druk opgevoerd:

  • Werknemers van Apple worden gevraagd om apps aan te duiden die de Chinese overheid zouden schofferen. 
  • Onderwerpen die gecensureerd worden bestaan uit het gewoonlijke lijstje: de Dalai Lama, de onafhankelijkheid van Tibet en de democratische eilandstaat Taiwan (dat China ziet als een rebelse provincie, hoewel de realiteit ietwat complexer is), en het meeste nieuws van buitenlandse bronnen.
  • Opvallend: ook dating apps voor homoseksuelen werden gecensureerd.
  • Een werknemer van Apple die een app goedkeurde waar gesproken werd over Guo Wengui, de Chinese miljardair-zakenman die zich ontpopte tot een uitgesproken criticus van de Chinese regering, werd prompt ontslagen. Het excuus: Apple meende dat de werknemer in kwestie ‘geen goed werk afleverde’.

Apple moet noodgedwongen moreel terrein afstaan aan de Chinese overheid. De Chinese markt is namelijk te belangrijk voor de Amerikaanse techspeler. Het grootste aandeel van Apples producten worden in het land gemaakt en ook de verkoopcijfers in China doen het te goed. In het eerste kwartaal van 2021 had Apple bij de verkoop van smartphones een marktaandeel van 13 procent in China. Een stijging van 5 procent tegenover het laatste kwartaal van 2020.

Er duiken ook steeds meer rapporten op dat Apple gelinkt kan worden aan de gedwongen tewerkstelling van Oeigoerse minderheden binnen China. Maar liefst zeven leveranciers van Apple-onderdelen in China hebben banden met kampen waar vermoedelijk Oeigoeren dwangarbeid moeten verrichten. Apple ontkent alle beschuldigingen.

(evb)

Meer