Direct naar artikelinhoud
NieuwsCultuur

Resultaten testevenement KVS: besmettingsrisico is verwaarloosbaar

Resultaten testevenement KVS: besmettingsrisico is verwaarloosbaar
Beeld AP

De resultaten van het eerste testevenement in de KVS zijn bekend: tijdens de theatervoorstelling Jonathan had de bezoekerscapaciteit geen invloed op de luchtkwaliteit. Dat geeft volgens het theaterhuis aan dat culturele voorstellingen veilig kunnen plaatsvinden. 

Meer dan zes maanden waren culturele evenementen met publiek al verboden toen Michael De Cock, artistiek leider van KVS, aankondigde de deuren van zijn theater weer te openen. De federale regering lijfde de aankondiging in in haar plannen om testevenementen te organiseren en daardoor ontving de KVS tussen 28 april en 8 mei tot zo’n 250 bezoekers voor een theatervoorstelling, de helft van de zaalcapaciteit. 

Uit een wetenschappelijke analyse van de luchtkwaliteit tijdens de voorstellingen blijkt dat het ventilatiesysteem in de half gevulde zaal het besmettingsrisico in het theater verwaarloosbaar maakte. Volgens KVS zouden die resultaten niet anders zijn in een volledig gevuld theater, maar Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) vindt het wenselijk om dat eerst nog te onderzoeken. 

Zakelijk leider Merlijn Erbuer ziet in de resultaten een opsteker voor de hele culturele sector: “Wat in KVS geldt, geldt in elke theaterzaal met een gelijkwaardig ventilatiesysteem.”