© Marc Van Hecke

Na turbulent WK hoogspanning in Lille: revanche Van der Poel of thuiszege Van Aert?

De kampioenschappen mogen dan wel achter de rug zijn, aan spanning in de cross geen gebrek. Na het WK in het Luxemburgse Bieles en het tussendoortje afgelopen woensdag in Maldegem wacht de crossers opnieuw het echte werk. Komend weekend zijn de veldrijders immers opnieuw van dubbele corvee: zaterdag in Lille en zondag in Hoogstraten. En twee keer staat er nog genoeg op het spel om van hoogspanning te spreken.

ZATERDAG: Prestigeslag in Lille

Wout van Aert heeft meer dan drie minuten voorsprong in de DVV Verzekeringen Trofee en zal (zonder pech) zaterdag voor eigen volk het eindklassement pakken. Van Aert heeft een voorsprong van meer dan drie minuten op Kevin Pauwels en Michael Vanthourenhout, aartsrivaal Mathieu van der Poel doet in dit klassement mede door blessures niet mee.

Het parcours van de Krawatencross op het recreatiedomein van de Lilse Bergen onderging slechts twee kleine wijzigingen. De bocht van 180 graden net na de finish is geschrapt en wordt vervangen door een extra lus door het bos. Aan de andere kant van de zwemvijver rijden de renners niet langer rakelings langs de waterkant. De zandstrook op het strand is iets hoger gelegd en vereist door het losse zand meer techniek.

© krawatencross.be

Wout van Aert is alvast gemotiveerd om voor eigen volk de regenboogtrui opnieuw te showen. “Het wordt een overrompeling”, voorspelt Van Aert. “Er zullen heel veel vrienden en familie langs de kant staan. Ik kijk er naar uit.” Al moet er eigenlijk wel een overwinning volgen om dat feestje compleet te maken.

Maar dan moet hij wel voorbij Van der Poel, die woensdag in Maldegem nog de tegenstand op een hoopje fietste alsof hij nogmaals wilde bewijzen dat hij in de Luxemburgse steengroeve niet op zijn waarde werd geklopt. Als hij erin slaagt om Van Aert in “het hol van de leeuw” te kloppen, is dat opnieuw een prestigieuze revanche. “Hij is heel goed”, beseft ook Van Aert. “In Lille zal de vorm van de dag heel belangrijk zijn, daarom neem ik voor de wedstrijd wat extra rust. Ik heb deze week nog maar één keer een normale nachtrust gehad...”

En Mathieu Van der Poel? Die stak na zijn zege in Maldegem zijn ambitie voor de rest van het seizoen niet onder stoelen of banken: “Ik hoop de komende weken nog zo veel mogelijk te laten zien dat ik in vorm ben...”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Maar niet alleen Van Aert kan het eindklassement pakken in de DVV Verzekeringen Trofee. Bij de dames staat Thalita De Jong aan de leiding maar omdat de Nederlandse door een spierscheur niet van start gaat, kwam Sanne Cant virtueel aan de leiding. Ellen Van Loy, haar eerste achtervolgster, staat al op meer dan vier minuten. De kersverse wereldkampioene kan dus net als Van Aert voor eigen volk een gouden zaak doen.

“Ik wil mijn regenboogtrui de komende weken zoveel mogelijk laten zien”, aldus Cant, “als ik één wedstrijd nog graag wil winnen, dan is het Lille natuurlijk. Het wordt afwachten hoe fris ik aan de start zal staan. Traditiegetrouw is dit een erg drukke week voor de wereldkampioen en ik ben benieuwd hoe ik dat verteer. Ik wil zaterdag in de eerste plaats genieten. De voorbije jaren was Lille voor mij een revanchewedstrijd, maar dat gevoel is nu wel even anders.”

In Lille plannen ze sowieso één groot feest, met al zeker drie huldigingen. Sanne Cant zal in de bloemetjes worden gezet voor de start van de vrouwenwedstrijd, Wout Van Aert zal worden gehuldigd wanneer hij het wedstrijdblad gaat tekenen op het podium en Kevin Cant zal gevierd worden na zijn laatste wedstrijd in Lille aangezien de boer van Sanne na dit seizoen stopt.

© Photo News

Volg hier zaterdag de Krawatencross in Lille LIVE van start tot finish!

ZONDAG: Laatste uit te vechten duel in Hoogstraten

Mathieu Van der Poel mag dan wel (ongetwijfeld) gebrand staan op een zege in Lille, toch zal hij nog enige reserves moeten overhouden. In Hoogstraten daags nadien gaan de renners immers van start in de voorlaatste manche van de Superprestige, het enige regelmatigheidscriterium waar het nog spannend is. De DVV-verzekering en Wereldbeker mag dan wel voor Van Aert zijn, in de Superprestige is Van der Poel aan zet.

De vorige wedstrijd dateert al van 23 december in Diegem waar Van der Poel won, net zoals hij dat in vijf andere manches van de Superprestige deed. Enkel in Francorchamps moest hij Van Aert voor zich dulden. De Nederlander leidt dan ook in de stand maar met 89 punten heeft hij er slechts vier meer dan... Wout Van Aert. Laurens Sweeck staat derde met 67 punten.

© Photo News

Na Hoogstraten volgt volgende week nog Middelkerke en weten we wie de eindwinnaar wordt van de Superprestige en opvolger van Wout van Aert.

Volg hier zondag de Aardbeiencross in HoogstratenLIVE van start tot finish!

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer