Direct naar artikelinhoud
NieuwsCryptomunten

Bloedrode dag op cryptomarkt: waarde bitcoin daalt tientallen procenten

Illustratiebeeld.Beeld AFP

Bitcoin en andere cryptovaluta beleven een dieprode dag. De bekendste digitale munt verloor ruim 20 procent van zijn waarde, de prijs van een aantal andere munten halveerde zelfs. Eén bitcoin is op dit moment ongeveer 27.000 euro waard.

De prijs van bitcoin stagneerde de laatste maanden en begaf zich lang tussen de 40.000 en 50.000 euro, na het hoogtepunt van zo’n 53.000 euro. Sinds vorige week lijkt de trend definitief omgeslagen te zijn en is de daling ingezet. Bitcoin was sinds de zomer van 2020 juist bezig aan een sterke opmars. 

Een reden voor deze spectaculaire koersdaling is moeilijk aan te wijzen. De Chinese centrale bank herhaalde weliswaar dat cryptomunten niet kunnen worden gebruikt om mee te betalen. Ook heeft de Chinese overheid financiële bedrijven en betalingsondernemingen verboden diensten te verlenen die te maken hebben met de transactie van digitale valuta. Maar de Chinese overheid greep in 2013 en 2017 op soortgelijke wijze in. Dat had toen weinig effect, want bitcoin en andere cryptovaluta zijn nog steeds razend populair in China.

Elon Musk

Verder deden een aantal opvallende uitspraken van Elon Musk de prijs van bitcoin geen goed. Zo twijfelde hij openlijk over het energieverbruik van de munt en besloot hij te stoppen met het accepteren van bitcoin voor zijn elektrische auto’s. Ook leek het even of Tesla zijn 43.200 bitcoin zou verkopen. Later ontkrachtte Musk dat gerucht weer, met een nieuwe tweet.

Twitter bericht wordt geladen...

Een vergelijkbare koersduik vond half maart 2020 plaats, bij de uitbraak van het coronavirus in westerse landen. Ook beurzen kregen toen rake klappen: de handel werd zelfs meerdere keren automatisch stilgelegd. Nu lijkt dat niet het geval. Zo opende de Amerikaanse beurzen op Wall Street ietsje lager. Ook de AEX verloor ‘slechts’ 2 procent.