350 politiemensen en militairen zoeken naar Jürgen Conings die genoeg munitie heeft “voor een kleine oorlog”

Dilsen-Stokkem/Maasmechelen -

Militair Jürgen Conings is nog steeds spoorloos. Woensdagavond werden 350 mensen van de federale politie, de speciale eenheden en het leger ingezet voor een massale klopjacht. In de wagen van de voortvluchtige militair, die dinsdagavond teruggevonden werd, lag een arsenaal zware wapens, o.a. vier raketwerpers.

Phillip Pergens/Nancy Vandebroek/Jos Thomassen

LIVE. Volg hier de klopjacht op de militair live

Ook donderdagochtend is de Limburgse beroepsmilitair Jürgen Conings (46) nog altijd de meest gezochte man in ons land. De E314 tussen Maasmechelen en Genk is nog steeds afgesloten voor het verkeer.

Ook gepantserde legervoertuigen worden ingezet. 

Een imposante macht van zo’n 350 politiemensen, speciale eenheden en militairen verzamelde woensdag op de grens van Dilsen-Stokkem en Maasmechelen om het Nationaal Park Hoge Kempen uit te kammen. Dit werd eerder op de dag al verboden terrein voor bezoekers. Volgens niet bevestigde berichten zaten leger en politie de veertiger woensdagavond op de hielen, maar werd de nodige voorzichtigheid ingebouwd omdat de man wellicht zwaarbewapend is en niet van plan zou zijn om zich zomaar over te geven.

LEES OOK. Wie is Jurgen C.? Dit weten we over de militair

(Lees verder onder foto en video’s)

Het leger bracht woensdagavond ook het grove geschut naar Maasmechelen. ©  Tom Palmaers

De steun van Defensie werd woensdagavond ingeroepen. © JG, zb

Vier raketwerpers

Dat heeft alles te maken met de vondst van een dag eerder. Na een eerste klopjacht dinsdag in Hechtel-Eksel troffen ze in de vooravond zijn grijze Audi Q5 aan in de bossen van Heuvelsven in Lanklaar (Dilsen-Stokkem), het dorp waar de beroepsmilitair woont. Het was een jager die zijn auto vond op een boswegje. Vanuit de deurklinken vertrokken koperen draadjes die verbonden waren met een handgranaat die in het voertuig lag.

 ©  TP

LEES OOK. Jager vond auto van Jürgen Conings in het bos: “Draadjes gingen van klink naar granaat”

Een zoekactie door de speciale eenheden leverde niets op en de ontmijningsdienst DOVO moest het ontstekingsmechanisme onschadelijk maken. Woensdag, tegen 4.30 uur, kon eindelijk de wagen weggetakeld worden. Daar lag nog een arsenaal aan wapens in. De federale politie stootte op vier raketwerpers type LAW, zogenaamde flashgranaten die bij gebruik een felle, verblindende flits geven en een hele resem kogels. Het ging om munitie voor zijn FN Five-seveN pistool 5.7 mm en FN P90 machinepistool. Hij zou maandag behalve de geweren en LAW’s maar liefst 2.000 patronen uit het wapendepot op de kazerne in Leopoldsburg gestolen hebben. Een gedeelte hiervan had hij in het voertuig achtergelaten. Van de pistolen ontbrak elk spoor. Rond zijn wagen strooide de Dilsenaar kraaienpoten.

Defensie kwam met 90 militairen de federale politie versterken. ©  Jeffrey Gaens

 ©  Jeffrey Gaens

 ©  TP

 ©  TP

Derde afscheidsbrief

Behalve nog een rugzak vol eten was het zijn derde afscheidsbrief in de auto die de aandacht trok. Daarin stelde Conings dat nog enkele zaken rechtgezet moesten worden en werd dreigende taal geuit over dat ze hem niet levend zouden vangen. De mogelijke confrontatie met een zwaarbewapende beroepsmilitair die de bossen in de buurt heel goed kent werd zeer ernstig genomen. Dat leidde tot extra maatregelen.

Moskeeën in de buurt kregen politiebewaking of sloten de deuren volledig. De Nederlandse politie werd ingelicht over de dreiging en werd gevraagd uit te kijken naar de verdachte. Het federaal parket stuurde een opsporingsbericht de wereld in en uiteindelijk verzamelden maar liefst 250 mensen van de federale politie en speciale eenheden op de grens van Maasmechelen en Dilsen-Stokkem. Zij kregen woensdag in de vooravond versterking van de zogenaamde Operatie Vigilant Guardian (OVG) van het Belgische leger. Dat werd in 2015 opgericht als strijd tegen het terrorisme in België. Ze verlenen steun aan de federale politie om gevoelige plaatsen te bewaken en te beveiligen. Negentig militairen van een Waalse eenheid infanterie zakten af naar het Maasland. Zo’n 350 mensen in totaal stonden klaar om een Limburger te vatten die “over genoeg munitie beschikt om een kleine oorlog te beginnen”.

LEES OOK. Vriendin van gezochte militair getuigt: “De man waarover ik nu lees, die ken ik niet”

Vijf tot zes knallen

Terwijl de E314 van de grens in Maasmechelen richting Genk voor alle verkeer werd afgesloten isoleerden politie en leger drie grote gebieden in de omgeving. De politie reed rond in de straten van Opgrimbie, een dorp dat grens aan het natuurgebied bij recreatiedomein De Salamander. De bewoners mochten hun huizen niet verlaten zolang er gevaar dreigde. Er was opschudding toen er in de omgeving van de wijk Nieuw Homo in Lanklaar vijf tot zes knallen te horen waren, maar het was nog niet duidelijk wat daar precies gebeurd is. Later op de avond werd vanaf de Europalaan een grote actie op poten gezet waarbij het Nationaal Park Hoge Kempen werd uitgekamd.

Er stegen rookpluimen op vanachter de wijk Nieuw Homo in Lanklaar. © JG

Maar 42 uren nadat de politie alarm sloeg, was Jürgen Conings dus nog niet gevat. Het is een mysterie waarom de stoppen bij de man zijn doorgeslagen. De beroepsmilitair, sinds 1992 in dienst bij het Belgische leger, was volgens zijn collega’s iemand die trots was om voor defensie te werken. Na zijn eerste jaren bij de infanterie in Leopoldsburg trok hij naar de luchtmacht. Hij diende ons land tijdens buitenlandse missies in voormalig Joegoslavië en onder meer Irak en Afghanistan. Nadien ging hij aan de slag bij de militaire politie. Hij was lange tijd gestationeerd op de kazerne van Peutie, maar vertrok daar zo’n vier maanden geleden. Sindsdien was hij aan de slag bij de cel Pre Deployment Training (PDT) in Leopoldsburg. Hij moest de militairen voorbereiden op hun buitenlandse missies. “Een job die hij echt graag deed”, luidt het bij collega’s. Zij betreuren dat hij wordt afgeschilderd als een extreemrechtse fanatiekeling. “Zo kennen we hem echt niet. Ja, hij was rechts, maar een of andere neonazi… Dat begrijpen we niet goed.” Niemand trok daarom aan de alarmbel toen hij naar het wapendepot trok. Want hij had door zijn functie nu eenmaal die toegang.

LEES OOK. Een raketwerper en een machinepistool: met deze wapens ging de militair aan de haal

Ex en kinderen ondergedoken

Het ongeloof is ook buiten de prikkeldraad van de kazerne groot, niet in het minst bij zijn partner. Toen de man maandag naar zijn werk vertrok en ’s avonds nog met haar sms’te dat hij naar huis ging komen leek het een doodgewone avond te worden. Zij was het die alarm sloeg. Eerst ’s avonds bij een collega. Toen Jürgen Conings er dinsdagochtend nog niet was schakelden de vrouw en de collega van de vermist de politie in. Zij stonden even later al bij de partner. Zij zocht en vond dan in haar berichten de eerste twee afscheidsbrieven. Eentje was voor de politie bestemd, de andere voor haar. Er werd geconcludeerd dat Conings via de brieven meerdere mensen en de maatschappij bedreigde. Zo zit Marc Van Ranst sinds de start van de zoektocht met zijn gezin ondergedoken. De beroepsmilitair moest zich al eerder bij de politie verantwoorden omdat hij serieuze dreigementen aan het adres van de viroloog had geuit. Ook zijn ex-vrouw en hun kinderen, een dochter van 17 en zoon van 9 jaar, doken onder en krijgen sindsdien bescherming.

Dubbelleven

Er is verder nog een incident met een vuurwapen een maand geleden. Een sanctie bij het leger en “de uithaal naar zijn overste bij de militaire politie”, klinkt het. Hij prijkt zelfs al een jaar op de zogenaamde OCAD-lijst en wordt sindsdien door Staatsveiligheid als een potentieel extreemrechts gevaar beschouwd. Leidde de 46-jarige Limburger misschien een dubbelleven? Eentje dat hij verborgen hield voor zijn familie en vrienden? En wat is hij nu van plan? Kiest de man voor de confrontatie? Is hij gevlucht? Of kan het toch een wanhoopsdaad zijn? Niemand die daar woensdagavond een antwoord op kon geven.

LEES OOK. Defensieminister Dedonder beveelt intern onderzoek naar extreemrechtse militairen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer