Direct naar artikelinhoud
OnderzoekJürgen Conings

Jürgen Conings, de ‘wapenbroeder’ die goed ingeburgerd is in extreemrechtse kringen

De beruchte pick-up van Emmanuel M.Beeld Twitter

Bij de inlichtingendiensten was geweten dat Jürgen Conings rondhing in bepaalde extreemrechtse kringen in Limburg. Niet enkel kende hij Tomas Boutens, de ex-militair van Bloed, Bodem, Eer & Trouw, maar hij zou ook behoren tot de kring van Vlaams Legioen, bekend van de nazipick-uptruck.

“De gedachten zijn bij een oud-collega en wapenbroeder. Waar je ook bent, je bent niet alleen”, zo schreef Tomas Boutens woensdag op zijn Facebook-profiel. Boutens is een ex-militair die in 2006 in opspraak kwam omdat hij met zijn neonazistische groep Bloed, Bodem, Eer & Trouw aanslagen plande, onder meer op prominente figuren zoals Dyab Abou Jahjah en Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter, in de hoop bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten. 

Dat leidde destijds tot huiszoekingen, onder meer in de kazerne van Leopoldsburg, waar Jürgen Conings aan verbonden was. Boutens is veroordeeld, maar werkt al jaren aan zijn status als ideoloog binnen extreemrechts in ons land. Hij brengt boeken uit en leidt ‘Project Thule’, dat “aan gemeenschapsvorming en identitaire heropwaardering” werkt. 

Afghanistan

Dat betekent bijvoorbeeld dat Boutens op de eerste rij stond aan een schoolpoort in Puurs, nadat een vijftienjarige in elkaar was geslagen. De extreemrechtse manifestanten intimideerden leerlingen met een andere huidskleur in die mate dat de politie tussenbeide moest komen.

Boutens beweert op Facebook dat hij samen met Jürgen Conings in 2003 op missie was in Afghanistan, wat kan kloppen met het cv van Conings. 

E.M. uit Zutendaal maakt deel uit van het Vlaams Legioen.Beeld RV

Hij stelt ook dat Jürgen Conings recent werd “lastiggevallen op aansturen van ADIV”, de militaire inlichtingendienst, wegens “contacten met staatsgevaarlijke organisaties of individuen”. Dat zou het gevolg kunnen geweest zijn van het feit dat Jürgen Conings sinds vorige zomer op de OCAD-lijst staat in de categorie PGE of “potentieel gevaarlijke extremist”. 

Vlaams Belang-meetings

Bij de veiligheidsdiensten was geweten dat Jürgen Conings sporadische contacten had met Boutens, maar nog veel meer dat hij rondhing in de kringen van het Vlaams Legioen. Dat is de groep rond Emmanuel M., een zestiger uit het Limburgse Zutendaal, die net als Boutens mobiliseerde voor de actie in Puurs. Emmanuel M. is bekend van zijn pick-uptruck met nazisymbolen die af en toe opduikt op Vlaams Belang-meetings. 

Hij provoceerde zijn buren van Afrikaanse origine weleens door in een gewaad van de Ku Klux Klan rond te lopen. Hij en zijn vrouw Vicky D. worden al geruime tijd verdacht van betrokkenheid bij de brand van het asielcentrum in Bilzen. Terwijl de vlammen uit het dak sloegen, plaatste Emmanuel M. op Facebook: “Het feestje kan beginnen. De bbq is aan.” 

Tegen asielzoekers

Ook Jürgen Conings toont zich op sociale media gekant tegen de komst van asielzoekers. Sinds Emmanuel M. en Vicky D. vrij zijn zonder voorwaarden, is het koppel begin deze maand verhuisd naar Hongarije. Dat nieuws raakte bekend net op de ochtend dat Jürgen Conings verdween met zijn wapens. Volgens een bron bij het onderzoek is Conings geen verdachte in het dossier rond de brand in het asielcentrum. 

Jürgen Conings.Beeld EPA

Het Vlaams Legioen had een Facebook-pagina, die intussen offline is gehaald, en hield geregeld schietoefeningen in de tuin van Emmanuel M. “Emmanuel M. zei dat hij iemand op de basis van Kleine-Brogel kende die hem wapens kon fiksen. Daar haalde hij zijn wapens”, zegt een voormalig betrokkene bij het Vlaams Legioen, die Jürgen Conings nooit heeft gezien op bijeenkomsten.

Eind vorig jaar voerde het gerecht huiszoekingen uit om de wapen- en munitie-voorraad van Emmanuel M. te vinden, maar dat zou geen vondst hebben opgeleverd. 

SS-sympathie

Binnen het Vlaams Legioen waren enkele leden met militaire ervaring. Allereerst de 31-jarige Oekraïner A.G., die het federaal parket in december liet aanhouden op verdenking van het voorbereiden van terreurplannen met een extreemrechts motief. Hij zou ervaring hebben opgedaan bij een militie in Oekraïne.

Jürgen Conings zou echter ook in contact staan met M.V., een oud-paracommando, die op amper 2 kilometer van hem in Dilsen-Stokkem woont. M.V. zou nu als bewakingsagent werken, maar zijn zoon is in de voetsporen van zijn vader in het leger gestapt.

Een voormalige Vlaams Legioen-betrokkene herinnert zich een gesprek tussen M.V. en Emmanuel M., bij die laatste thuis, over de komst van asielzoekers. “Emmanuel M. zei: ‘De eerste 20.000 die Zutendaal binnenkomen, schiet ik af’, refererend naar zijn 20.000 patronen. M.V. antwoordde iets als: ‘Alles dat voor mijn voeten komt, schiet ik af.’ Hij kwam op zijn minst gedreven over.” Lang geleden, tussen 2004 en 2006, zetelde M.V. nog in de gemeenteraad van Dilsen-Stokkem voor Vlaams Belang, maar hij daagde geen enkele keer op.

Schutzstaffel

M.V. heeft als ondertitel op Facebook “Meine Ehre Heisst Treue”, het motto van de Schutzstaffel (SS). Hij uit zich tegen diversiteit en neemt het op voor de Duitse soldaten die na de oorlog gevangen werden genomen. In dat bericht noemt hij de Nuerenberg-rechtbank een “show-proces”. M.V. deelde het bericht van Tomas Boutens op Facebook met daarbij “En zo zal ik hem ook blijven steunen. Op een goede afloop, kameraad.”

Jürgen Conings zou in het verleden ook behoord hebben tot de extreemrechtse groep Knights of Flanders, maar die bestaat niet meer.