Direct naar artikelinhoud
OverzichtWereldpers

‘De Belgische Rambo’: klopjacht op voortvluchtige militair haalt wereldpers

Zwaarbewapende soldaten maken zich klaar voor een nieuwe speurtocht aan de ingang van Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen.Beeld BELGA

Ook de buitenlandse pers kijkt met argusogen naar de klopjacht op de voortvluchtige en mogelijk extremistische militair Jürgen Conings, die vandaag de derde dag ingaat. Een overzicht.

BBC: ‘Manhunt’ op zwaarbewapende extreemrechtse soldaat

De Britse openbare omroep BBC brengt op haar website een nieuwsstuk over de ‘manhunt’ naar Jurgen Conings. De BBC stelt zich ook de vraag hoe het kon gebeuren dat een soldaat van wie bekend was dat hij extreemrechtse sympathieën had directe toegang had tot zware aanvalswapens.

The Guardian: Jacht op gewapende soldaat die viroloog bedreigde

De Britse krant The Guardian plaatst een stuk met een foto van viroloog Marc Van Ranst erboven, die zich nog altijd op een geheime locatie bevindt, uit vrees dat hij een potentieel doelwit is van Conings. De militair had in het verleden bedreigingen geuit tegen Van Ranst. The Guardian haalt twee zelfmoordbrieven aan, waarin Conings onder meer schreef dat hij niet langer wenste te leven ‘in een maatschappij die wordt geregeerd door politici en virologen’. Ook zou hij eerder dit jaar een tweet hebben verstuurd met de vraag of iemand het adres van Van Ranst had.

‘De Belgische Rambo’: klopjacht op voortvluchtige militair haalt wereldpers
Beeld BELGA

France24: België onder hoogspanning nadat losgeslagen soldaat viroloog bedreigt

Ook de Franse tv-zender France24 heeft een bericht over de klopjacht die nog steeds aan de gang is. De zender haalt onder meer een interview van Marc Van Ranst met persagentschap AFP aan, waarin hij in september nog vertelde hoe hij in het vizier van nationalisten is gekomen door zich uit te spreken tegen racisme en xenofobie. “Ik kon daar niet over zwijgen, en rechtse partijen haten me daarom”, zei Van Ranst. 

Al Jazeera: Belgische klopjacht op extreemrechtse soldaat gaat tweede dag in

De Arabische nieuwszender Al Jazeera bracht gisteren een stuk over Conings. Daarin wordt de militair omschreven als ‘een acute dreiging’. “De Belgische premier Alexander De Croo noemde het onacceptabel dat iemand die op de Belgische terreurlijst staat nog steeds in dienst van het leger kon zijn en er toegang kon hebben tot wapens”, klinkt het.

De Volkskrant: Niemand vond het gek dat een extreemrechtse militair een raketwerper bij de kazerne kwam ophalen

De Nederlandse Volkskrant brengt een profiel van Conings, die op sociale media wordt vergeleken met Rambo. Wie is de man die bij de veiligheidsdiensten al jaren bekend was als extremist, maar bij de kazerne gewoon een raketwerper meekreeg?, vraagt de krant zich af.

De Telegraaf: Klopjacht op Belgische Rambo

Ook de Nederlandse krant De Telegraaf gaat los op de Rambo-vergelijking. De krant heeft ook een reporter ter plaatse, die onder meer via Twitter verslag uitbrengt van de klopjacht. 

Twitter bericht wordt geladen...

De Duitse boulevardkrant Bild wijdt ook een artikel op zijn website aan het verhaal. Ook in Rusland, Taiwan en Japan staat het verhaal van de voortvluchtige militair inmiddels op nieuwssites.