Direct naar artikelinhoud
AchtergrondVakantiebestemmingen

Van Portugal tot Griekenland: zo evolueren coronacijfers op populairste vakantiebestemmingen

Van Portugal tot Griekenland: zo evolueren coronacijfers op populairste vakantiebestemmingen
Beeld AP

Nagenoeg overal in Europa gaan de coronacijfers flink omlaag. Maar hoe evolueren ze op de populaire vakantiebestemmingen? Wat mag er vandaag allemaal? En wat zijn de vooruitzichten tegen de zomer? Een overzicht.

Frankrijk

In Frankrijk – vorige zomer nog de populairste vakantietrekpleister van de Belgen – zijn de coronacijfers nog hoog, maar stapsgewijs gaan ze de goede richting uit. Frankrijk telt gemiddeld nog 14.386 coronabesmettingen per dag. De afgelopen week zijn er in totaal 92.639 besmettingen vastgesteld, een daling van 30 procent vergeleken met een week eerder. En ook het aantal doden is gedaald, van gemiddeld 225 per dag naar 179.

Frankrijk heeft uitgerekend woensdag een resem versoepelingen aangekondigd. Terrassen van de horeca mogen weer open en de avondklok is verlaat naar 21 uur. Vanaf 9 juni volgen er dan nog meer vooruitzichten. Zo wordt de avondklok opgeschoven naar 23 uur, en mogen ook musea, theaterzalen en horeca binnen weer open, mits beperkte capaciteit. Evenementen mogen vanaf 9 juni weer met maximum 5.000 mensen. Vanaf 30 juni zou de avondklok volledig wegvallen.

Malta

Malta is een van de landen die het kleinst aantal besmettingen registreert. Het zevendaags gemiddelde staat er intussen op 3 nieuwe besmettingen per dag. De laatste week is er niemand gestorven. Het eiland houdt al sinds de introductie van de eerste vaccins de koppositie aan op het vlak van inenten. 64 procent van de bevolking heeft al zeker een eerste spuitje gehad, 32,5 procent is volledig gevaccineerd.

Maar ondanks dat het land oranje kleurt, is de horeca nog maar gedeeltelijk open. Restaurants zijn open tot 17 uur. Cafés zijn nog gesloten. Vanaf juni voorziet het land wel om de horeca volledig te openen tot middernacht. En vanaf juli wordt het sluitingsuur uitgebreid, en gaan ook theaters en musea weer open.

reizenBeeld DM

Griekenland

Sinds 12 mei zetten de coronacijfers in Griekenland een dalende trend in. Het land telt nu gemiddeld 2.027 nieuwe besmettingen per dag, een week eerder stond de teller nog op 2.449. Er sterven nog gemiddeld 56 mensen per dag aan corona, een daling van zo’n 18 procent.

In Griekenland geldt er op de meeste eilanden – in Rhodos is er bijvoorbeeld al meer mogelijk dan in Kreta – nog een avondklok van 0.30 uur tot 5 uur ’s morgens, en enkel de terrassen van de horeca zijn open. Maar als de cijfers zo gunstig blijven evolueren, wordt er de komende weken al versoepeld. Zo zullen vanaf 28 mei openlucht-theaters en concerten weer mogelijk zijn, en vanaf 1 juni mag de horeca ook opnieuw binnen openen en muziek draaien. Vanaf 1 juli ligt er bovendien een plan op tafel om ook de discotheken te heropenen.

Italië

De cijfers in Italië zijn nog hoog, maar dalen wel stapsgewijs. Afgelopen week werden er in het land nog 50.453 coronabesmettingen vastgesteld. Dat is een daling van 17 procent ten opzichte van een week eerder. Ter vergelijking: een maand geleden zat Italië nog aan meer dan 100.000 besmettingen per week. Het gemiddeld dagcijfer staat op 6.256 nieuwe gevallen. Daarnaast sterven er nog gemiddeld 174 mensen per dag, een daling van 21 procent vergeleken met een week eerder.

Italië is opgedeeld in kleurzones. In gele zones – zoals Rome, Toscane en Venetië – zijn de terrassen weer open. In rode of oranje zones – zoals Sardinië en Sicilië – zijn de horeca en andere ontspanningsmogelijkheden nog op slot. De regering bekijkt wel om tegen 1 juni ook daar de terrassen te openen. Verder geldt er in het hele land een avondklok van 23 uur. Maar vanaf midden juni zou de avondklok mogelijk wegvallen en ligt er een heropening van de musea, concerten en proefevenementen – zoals voetbalwedstrijden – op tafel.

Het Griekse eiland Kithira.Beeld EPA

Portugal

In Portugal is er een zeer lage corona-incidentie. Afgelopen week testten er nog 2.590 mensen positief. Het gemiddelde staat op 394 besmettingen per dag. Ook het aantal sterfgevallen is zeer laag. Er sterven nog gemiddeld 2 mensen per dag aan de gevolgen van Covid-19.

De maatregelen in Portugal verschillen per regio. In Lissabon en de Algarve gaat alles weer – bijna – zijn gewone gangetje. Cafés en restaurants zijn binnen en buiten open, al moeten cafés op de meeste plaatsen wel sluiten om 22.30 uur. De regering evalueert om de twee weken, maar zou vanaf de zomer al wel proefevenementen willen toelaten. Aan het sluitingsuur van de horeca wordt tegen 1 juli ook gesleuteld.

Toeristen in een gondola in Venetië, Italië.Beeld AFP

Kroatië

De coronacijfers in Kroatië gaan flink bergaf. Gemiddeld telt de eilandengroep nog zo’n 768 besmettingen per dag, begin mei waren dat er nog 1.837. De afgelopen week stierven er gemiddeld 31 mensen per dag, een daling van 37 procent ten opzichte van begin deze maand.

Momenteel mogen cafés en restaurants enkel hun terrassen openen tot 22 uur ’s avonds, maar als de cijfers zo blijven evolueren, gaan ze vanaf 1 juni volledig open. Grote evenementen zijn nog verboden, maar de regering komt begin juni opnieuw samen om te bekijken of evenementen zoals festivals – mits voorwaarden – vanaf 1 juli weer kunnen plaatsvinden.

Spanje

De cijfers in Spanje dalen eerder traag. Vorige week werden er in totaal 33.431 nieuwe besmettingen vastgesteld, een daling van zo’n 9 procent ten opzichte van de week voordien. Het aantal doden daalt wel sneller. Dat aantal ging van 376 per week, naar 231. Een daling van goed 38 procent. Het zevendaags gemiddelde staat op 6.538 besmettingen per dag.

In de meeste regio’s in Spanje is de horeca terug open. Op de Canarische eilanden geldt er nog een avondklok van 23 uur, in Madrid is die er bijvoorbeeld niet. De voorbije weken vonden er een aantal proefevenementen plaats in het land, waardoor festivals en concerten in de zomer – beperkt – opnieuw zullen kunnen. De ‘volledige’ versoepeling – in kader van de vaccinatiecampagne – staat volgens de Spaanse regering gepland op 1 juli.

Toeristen aan de Protaras Bay aan de zuidoostelijke kust in Cyprus.Beeld EPA

Cyprus

Ook in Cyprus daalt de curve. Vorige week werden er in totaal zo’n 1.736 besmettingen vastgesteld, eind april waren dat er nog meer dan 4.700. Afgelopen week zijn er in totaal 12 mensen gestorven aan de gevolgen van Covid-19, een week eerder stond de teller op 23. 

Momenteel zijn de terrassen van restaurants en cafés open tot 23 uur ’s avonds. In de shoppingcentra moet je een coronatest voorleggen die 72 uur geldig is. Theaters, musea en bioscopen zijn nog gesloten, en over evenementen is nog geen sprake. Volgende week komt de regering samen om eventuele versoepelingen te bekijken, maar voorlopig zijn er nog geen concrete vooruitzichten voor de zomer.

Duitsland

In Duitsland worden er gemiddeld nog 8.285 coronabesmettingen per dag vastgesteld. Een week eerder stond de teller nog op 13.658. Ook hier gaan de cijfers dus de goede richting uit. Het aantal doden daalt dan weer minder snel. Er sterven nog gemiddeld 184 mensen per dag. Begin deze maand waren dat er 228.

De maatregelen in Duitsland verschillen per deelstaat. Bars en restaurants waren nog gesloten, maar vanaf morgen krijgen de terrassen alvast groen licht. Over verdere versoepelingen tegen de zomer is er nog niets bekend.

De coronacijfers in Europa zijn ons voorlopig dus goedgezind. Maar hoe zeker is het dat de gunstige evolutie blijft? “Vakantielanden die leven van toerisme, voelen economische druk om te versoepelen, ondanks dat de cijfers nog niet in die mate volledig geruststellend zijn”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt). “Een opflakkering is nog altijd mogelijk. Vorige zomer hebben een aantal landen zich mispakt en hebben we toch geleerd om niet te vlug te denken dat het alleen maar gunstig evolueert. Voorzichtigheid blijft nodig. En dan is de vraag: als de cijfers toch nog keren – en dat kan –, is het land dan nog bereid om een stapje terug te zetten?”