Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronatests

Nieuwe studies tonen aan: testen essentieel om scholen open te houden

Nieuwe studies tonen aan: testen essentieel om scholen open te houden
Beeld ANP

Twee nieuwe studies in het gezaghebbende tijdschrift The Lancet zijn formeel: testen op covid-19 is essentieel om scholen en universiteiten open te houden.

en

Het onderwijs is zwaar getroffen door de covid-19-pandemie. De sluiting van scholen tijdens de wereldwijde lockdowns zadelde veel kinderen op met een leerachterstand en overal ter wereld werden er meer gevallen gerapporteerd van kinderen die in aanraking kwamen met huiselijk geweld of misbruik.

Onderwijsverantwoordelijken zijn het erover eens dat de scholen openhouden essentieel is om de rechten van kinderen en jongeren te garanderen en hen de meeste kansen op een toekomst te geven. Anderzijds kan de besmettingsgraad in scholen soms hoog oplopen waarop noodgedwongen quarantaines volgen.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog

Testen moet de kern zijn

De studies die gisteren in The Lancet Child & Adolescent Health zijn verschenen, keken naar kinderen en leerkrachten in 131 basisscholen in verschillende landen en naar studenten hoger onderwijs in de Verenigde Staten. Bij deze laatste groep waren de resultaten het meest spectaculair: vrijwillige testen voor studenten met symptomen zouden geleid hebben tot 154 procent meer infecties dan een aanpak waarbij iedereen standaard wordt getest aan de ingang van de campus.

De resultaten bevestigen dat de beste garantie om onderwijsinstellingen open te houden een alomvattende teststrategie is. Testen moet volgens de onderzoekers het “kernprincipe” vormen, vooral omdat we ondertussen weten dat een meerderheid van de kinderen en jongeren (40 tot 60 procent) asymptomatische covid-19 heeft en ook mensen die presymptomatisch zijn een transmissierisico vormen.

Naast testen blijven maatregelen zoals fysieke afstand, het dragen van mondmaskers en zorgen voor voldoende ventilatie in klaslokalen van cruciaal belang, stellen de onderzoekers.

Snelle resultaten zijn cruciaal

Essentieel is wel dat de testresultaten de dag zelf al gekend zijn en er, in geval van positieve testing, onmiddellijke actie op volgt. De modellen tonen aan dat als de resultaten van de test dezelfde dag binnenkomen, dit tot 80 procent nieuwe besmettingen kan voorkomen. Als er een week tijd tussen de test en de bekendmaking van de resultaten zit, daalt dat tot slechts 5 procent.

De onderzoekers erkennen dat de kostprijs van covid-tests op dit moment nog een barrière vormt, zeker voor midden- en lage-inkomenslanden.