Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

CD&V stuurt Sabine de Bethune en niet Joke Schauvliege als rechter naar het Grondwettelijk Hof

Sabine de Bethune.

CD&V stuurt Sabine de Bethune als rechter naar het Grondwettelijk Hof, zo laat de partij weten. Joke Schauvliege blijft in het Vlaams Parlement. De Senaat moet de kandidatuur van De Bethune morgen wel nog bekrachtigen.

Wie vaardigt CD&V af bij het Grondwettelijk Hof? Hoewel de partij aanvankelijk aangaf dat De Bethune en Schauvliege “twee gelijkwaardige kandidaten” waren, vroegen de andere partijen duidelijkheid van voorzitter Joachim Coens. Zonder duidelijke stemafspraken vooraf, zou allicht geen van de twee kandidaten de noodzakelijke tweederde meerderheid halen, waardoor de stemming later zou moeten worden overgedaan. 

De Bethune (62) wordt beloond voor haar trouwe dienst. Ze draait sinds 1995 mee in de Senaat, onder meer als fractieleider. “De keuze voor de Bethune komt er na haar jarenlange inzet voor mensenrechten, en dan vooral voor de rechten van vrouwen en meisjes, zowel bij ons als elders in de wereld”, klinkt het in een mededeling van de partij. 

De stemming in  de Senaat is normaal gezien nu een formaliteit. Zeker Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose (Open Vld) had geen zin in een nieuwe vaudeville, zoals bij de kandidatuur van Zakia Khattabi (Ecolo). Die schaarde eind 2019 niet voldoende senatoren achter zich. Daardoor moest de stemming de maanden nadien verschillende keren worden overgedaan, tot ze uiteindelijke paste voor de post.

Het Grondwettelijk Hof bestaat in totaal uit twaalf rechters, van wie zes juristen en zes ex-politici. Aangezien CD&V’er Trees Merckx-Van Goey met pensioen ging, kon de partij een nieuwe kandidaat voordragen. Vanwege het genderevenwicht moest het een vrouw zijn, de partij verkoos iemand met een rechtendiploma, waardoor de opties beperkt waren.

Geloofwaardigheid

Schauvliege is 51 en had het voordeel dat ze relatief jong is, waardoor het zitje nog voor bijna 20 jaar voor CD&V bezet zou kunnen blijven. Alleen, haar geloofwaardigheid was te wankel na haar ontslag als minister omdat ze loog over onbestaande info van de Staatsveiligheid. Ook Coens was zich bewust dat een benoeming van Schauvliege slecht zou kunnen vallen. Het beeld doemde al op van de gesjeesde minister die per se nog beloond moest worden met een postje.

Na overleg tussen Schauvliege, De Bethune en Coens, hakte die laatste dan toch de knoop door. “Natuurlijk had ik deze job echt graag gedaan”, zegt Schauvliege zelf. “Maar ik ben niet teleurgesteld. Ik kan nog een belangrijke rol spelen in Oost-Vlaanderen. De voorzitter gaf aan dat hij me daar electoraal nodig heeft. Vergeet niet dat ik in 2019 nog 42.000 voorkeurstemmen haalden, het tweede meeste binnen onze partij na Hilde Crevits.” 

Ze blijft nu gewoon Vlaams parlementslid. De Bethune moet straks vervangen worden als gecoöpteerd senator. Het is niet bekend wie het gaat worden, maar het geeft Coens wel de gelegenheid om mensen die net niet verkozen geraakten in 2019 opnieuw in het parlement te loodsen, zoals oud-ondervoorzitter Griet Smaers.