©  BELGA

 ©  Dick Demey

 ©  Dick Demey

 ©  BELGA

1 / 4
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

Antwerp vergooit kansen op tweede plaats tegen almachtig Genk

De Champion’s play-offs zijn qua resultaten een drama voor Antwerp, dat in Genk na een zwakke tweede helft met de billen bloot ging. Zondag nog derde worden kan, maar niet op deze manier. Racing Genk, dat de tweede plaats al binnen heeft, zette Club Brugge intussen zwaar onder druk. Maar tevergeefs: Club kroonde zich kampioen met een gelijkspel op Anderlecht.

David Van den Broeck

ONS OORDEEL. Blunderende Butez en nog twee buizen bij zwak Antwerp

Racing Genk wist wat gedaan. Met een zege tegen Antwerp zou het Club Brugge onder druk zetten en de titeldroom minstens nog een uur of twee levend houden. Beter zo dan speculeren op dat puntje, ook al gaf dat zekerheid op de tweede plaats, toch? De boys van Van den Brom gingen meteen op zoek naar die openingsgoal. Na balverlies van Verstraete ontstond een eerste heet standje, uiteindelijk moest Butez het schot van Bongonda wegboksen.

Ook Antwerp wist wat gedaan, nochtans. Eindelijk die eerste zege in de Champions’s play-offs pakken en zo kans blijven maken op de tweede plaats. Het kon er eigenlijk vol voor gaan, want om derde te worden, volstaat sowieso een thuisoverwinning op de slotspeeldag tegen Anderlecht.

Het duurde een hele tijd vooraleer de bezoekers gevaar creëerden. Het was Miyoshi – matig aan de match gestart – die na dik twintig minuten een actie opzette en met een gelukje kon uithalen in de zestien. Zijn vizier stond echter nog niet op scherp, zijn schot belandde naast het doel van Vandevoordt. Miyoshi speelde overigens naast De Sart. Lamkel Zé was meegereisd nadat zijn coronatest negatief bleek, maar zat – na twee weken individuele training – nog op de bank. Batubinsika idem dito.

Flater Butez

Antwerp herstelde het evenwicht halverwege de eerste helft, weliswaar zonder veel kansen te creëren. Maar ook Genk raakte niet zo vlot meer door de rode muur. Heynen kon na een knappe aanval nog eens knallen, maar deed dat recht in de armen van Butez. Vlak voor rust, nadat Ito naast had getrapt, was het echter wél raak. Verstraete kon de bal niet ver genoeg wegkoppen en Le Marchand tikte de bal al klungelend in de voeten van Thorstvedt. De Noorse middenvelder twijfelde niet en trapte van net buiten de zestien hard in het hoekje. 1-0 op de valreep. Philippe Clement en co. zagen het niet graag gebeuren.

Vercauteren zag hoe zijn ploeg gretig uit de kleedkamer kwam. Miyoshi’s afgeweken schot vloog maar net naast en Le Marchand kopte een corner over. Helaas voor hen waren ze aan de overkant efficiënter. Moeilijk werd het Thorstvedt echter niet gemaakt. Butez kon eerst nog een schot van Ito wegduwen, maar wilde dan de bal gaan klemmen en ging aan het grabbelen. Onuachu zat er ook nog met een ‘voetje’ tussen en Thorstvedt had zijn tweede van de avond maar in het lege doel te leggen.

Geel gevaar

Butez was er duidelijk niet goed van, want na een mislukte pass viel ook de 3-0, die weliswaar wegens offside werd afgekeurd. Uitstel van executie, want wat later mocht Onuachu op wandel en die gaf de bal perfect mee in de loop van Thorstvedt, die… opnieuw raak trof. Een hattrick zowaar voor de 22-jarige man-in-bloedvorm, en nog een behoorlijk makkelijke ook. De mot zat er immers helemaal in bij Antwerp. Mbokani kreeg nog een uitstekende kans op aangeven van de ingevallen Lamkel Zé, maar Vandevoordt pakte uit met een schitterende reflex.

Je kon je de vraag stellen of De Laet en Hongla niet beter werden gewisseld met het oog op Anderlecht, want beiden stonden op één kaart van schorsing. Een kwartier voor tijd gingen ze effectief naar de kant, maar niet vooraleer Dessers de 4-0 op het bord had getrapt. De treffer werd eerst opnieuw afgekeurd voor buitenspel, maar de VAR zette dat alsnog recht. De afstraffing voor Antwerp was nu helemaal een feit. Gelukkig voor hen is het doelsaldo straks van geen tel. Maar het wordt wel al een hele opdracht om op amper drie dagen tijd van deze pandoering te herstellen.