Crevits: "Vanuit CD&V spuwen we niet op mensen"

Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) is niet gelukkig met de communautaire uitspraken die minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vandaag doet. Ook de oppositiepartijen SP.A en Groen hekelen zijn woordkeuzes.
Jasper Jacobs

In de studio van "VTM Nieuws" heeft Bourgeois vanmiddag gezegd dat de grondwet in 2019 moet worden herzien zodat Vlaanderen meer bevoegdheden kan krijgen. "De communautaire tegenstellingen zijn niet verdwenen, integendeel", zei hij. "De taalgrens is een stakingsgrens geworden en Vlamingen spuwen daarop."

Die laatste uitspraak doet veel stof opwaaien. Ook viceminister-president Crevits reageert not amused. Zij benadrukt dat Bourgeois in eigen naam spreekt en dat het dus niet gaat om een verklaring namens de Vlaamse regering.

Bepaalde bekommernissen, bijvoorbeeld over de artsencontingentering, deelt Crevits wel. "Maar vanuit CD&V "spuwen" we niet op mensen, ook niet als we het niet eens zijn met bepaalde keuzes die aan de andere kant van de taalgrens worden gemaakt."

"Taalgebruik doet denken aan Trump en Farage"

Haar partijgenoot en Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne deelt haar mening. "Het is jammer dat de minister-president op de Vlaamse feestdag een quote over "spuwen" de wereld instuurt in plaats van het te hebben over Vlaanderen als zelfbewuste deelstaat", zegt hij.

"Dit is niet het taalgebruik dat je verwacht van een minister-president. Het taalgebruik doet eerder denken aan dat van de Donald Trumps en Nigels Farages van deze wereld."

"Een steeds triestere minister-president"

SP.A-voorzitter John Crombez wordt evenmin vrolijk van de boodschap van Bourgeois. "Minister-president Bourgeois maakt er stilaan een slechte gewoonte van om op 11 juli tegen de mensen te communiceren in plaats van voor de Vlamingen", zegt hij. "Het wordt een steeds triestere minister-president."

"Ook zijn claim voor extra bevoegdheden klinkt steeds holler. Kijk naar de slechte manier waarop deze Vlaamse regering omgaat met het miljardendossier van de kinderbijslag. En dan als minister-president nog uithalen naar expertes die opmerkingen hebben bij die hervorming. Het is schabouwelijk. Dit is gewoon een kleine minister-president."

"Scheldnationalisme"

Ook Groen reageert negatief op de uitspraken van Bourgeois. "11 juli zou een feest van alle Vlamingen moeten zijn", schrijft Kamerlid Kristof Calvo op Twitter.

"Geert Bourgeois vervalt in scheldnationalisme", voegt Vlaams Parlementslid Björn Rzoska eraan toe. "De "wij-zij" is terug van weggeweest. Spreekt hij namens de volledige Vlaamse regering?"

Meest gelezen