De voortvluchtige Jürgen Conings (tweede van rechts) toen hij nog diende bij de militaire politie
Volledig scherm
PREMIUM
De voortvluchtige Jürgen Conings (tweede van rechts) toen hij nog diende bij de militaire politie © Instagram

ANALYSE. Liefde voor wapens, machocultuur en patriottisme dat makkelijk ontspoort: waarom extreemrechts zo goed gedijt in het leger

Rechts-extremisme zit in de lift en neemt steeds gevaarlijker vormen aan. Dat geldt voor heel de maatschappij. Maar in het leger is de voedingsbodem nog veel sterker aanwezig. Het stond in de sterren geschreven dat als er in Vlaanderen een potentiële Anders Behring Breivik zou opstaan, het een militair zou zijn.

48 reacties

  • Sara Peeters

    3 jaar geleden
    Hij is getraumatiseerd en de stoppen zijn doorgeslagen. Dat defensie daar niet eerder heeft opgepikt. Na een missie zouden ze beter begeleiding moeten geven. Veel SPF’s zouden dit moeten krijgen. Door dit te verwaarlozen breng je ook de veiligheid van de burgers in gedrang.
  • Marianne Van den Lemmer

    3 jaar geleden
    Zulk een machtsontplooïng had ik graag gezien toen er echte terroristen rondliepen.
  • peter destoop

    3 jaar geleden
    ik heb mijn legerdienst vervuld in 1979. Dat was toen ook al zo.
  • Sam Bedfort

    3 jaar geleden
    Mevrouw Cools ging gisteren in Terzake al total loss met te insinueren dat het ganse leger extreem rechts was. Nochtans is ze er als de kippen bij om bij elk 'incident' met allochtonen te zeggen dat het slechts enkelingen zijn. Wel mevrouw Cools, dit is een enkele persoon, of u het nu zint, of niet.
  • Nicole Lesire

    3 jaar geleden
    waarom kunnen ze zoveel man niet inzetten als er rellen uitbreken ?maar wel voor 1 persoon die uiteindelijk nog niks heeft gedaan buiten dreigementen die persoon hadden ze na zijn dienst gewoon beter moeten opvolgen en begeleiden maar ja dat kost onze overheid geld en dat steken ze liever in eigen zak natuurlijk hopelijk eindigt dit voor iedereen goed af