EU bevriest investeringsovereenkomst met China ‘tot Peking sancties opheft’

Het Europees Parlement heeft donderdag de ratificatie van een nieuw investeringspact met China opgeschort totdat Peking de sancties tegen EU-politici opheft. Hierdoor intensifieert het geschil in de Chinees-Europese betrekkingen en wordt bedrijven uit de EU-zone de toegang tot China ontzegd.

  • De motie werd aangenomen door 599 Europarlementariërs, met 30 stemmen tegen en 58 onthoudingen. Zij bracht de toekomst van het pact, dat officieel bekendstaat als de Comprehensive Agreement on Investment (CAI), serieuze schade toe, schrijft Politico.
    • ‘China heeft zich misrekend en zichzelf in de voet geschoten’, zei Reinhard Bütikofer, voorzitter van de parlementaire delegatie voor de betrekkingen met China, op Twitter.
  • De uitgebreide investeringsovereenkomst tussen de EU en China had tot doel Europese bedrijven in China op gelijke voet te behandelen en de status van Peking als betrouwbare handelspartner te verstevigen.

Sancties

Peking legde in maart sancties op aan 10 EU-politici, denktanks en diplomatieke instanties. Dit deed de Oost-Aziatische gigant als reactie op westerse sancties tegen Chinese functionarissen. Deze worden beschuldigd van de massale opsluiting van de islamitische Oeigoerse minderheid in het noordwesten van China.

Activisten en VN-deskundigen zeggen dat ten minste 1 miljoen moslims worden vastgehouden in kampen in Xinjiang. De activisten en sommige westerse politici beschuldigen China van het gebruik van foltering, dwangarbeid en sterilisaties. China ontkent dat in Xinjiang de rechten van de minderheidsgroep worden geschonden. De kampen zouden beroepsopleidingen bieden en nodig zijn om jihadisme te bestrijden.

Volgens EU-wetgevers zijn de Chinese sancties niet gebaseerd op het internationaal recht. Dit terwijl de maatregelen van de EU, net als die van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, gericht zijn tegen schendingen van de mensenrechten die in verdragen van de Verenigde Naties zijn vastgelegd.

Het parlement ‘eist dat China de sancties opheft voordat het (het investeringsakkoord) behandelt’, aldus de resolutie, die niet juridisch bindend is maar nu het officiële standpunt van het parlement vormt. ‘De betrekkingen tussen de EU en China mogen niet op de oude voet verdergaan’, aldus de resolutie.

‘Legitieme reactie’

In een reactie op de resolutie verklaarde de missie van China bij de EU dat de investeringsovereenkomst ‘voor beide partijen voordelig’ was en geen ‘gunst’ van de ene partij aan de andere. China’s sancties waren een legitieme reactie op de maatregelen van de EU, aldus de missie.

‘China heeft de bilaterale samenwerking altijd oprecht bevorderd en hoopt dat de EU ons tegemoet zal komen’, meldde de missie vandaag in een verklaring op haar website.

‘De impasse is een tegenslag voor zowel China als de EU’, betoogt zakensite CNBC. Ratificatie van het pact zou een betere bescherming van Europese investeringen en intellectuele eigendomsrechten in China mogelijk maken. China hoopte op een betere internationale reputatie als een eerlijke en respectvolle handelspartner, aldus Europese diplomaten.

Toch betekent de stemming niet het einde van de overeenkomst, aldus een woordvoerster van de Europese Commissie. Hoewel de uitvoerende macht van de EU ‘nota neemt van’ de stemming van het Parlement, zei zij dat Brussel ‘blijft denken dat CAI voordelen voor Europa zal opleveren’.

(tb)

Meer