Direct naar artikelinhoud
NieuwsEuropa

Britse douane sluit arriverende EU-burgers op in detentiecentra: vijandig beleid roept vragen op

Heathrow Airport in Londen.Beeld AFP

Europese leiders willen premier Boris Johnson aanspreken over de behandeling van Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk. Volgens The Guardian arriveren sommige jonge Europeanen op het eiland voor sollicitatiegesprekken, maar eindigen ze in detentiecentra.

Het Britse dagblad tekende enkele dagen terug treurige ervaringen op van mensen, jonge vrouwen met name, die uit Italië, Frankrijk, Bulgarije, Spanje, Griekenland, Roemenië en Tsjechië arriveerden. Hoewel een sollicitatiegesprek een legitieme reden is om zonder visum het VK te bezoeken, werd zeker twaalf EU-burgers de toegang ontzegd. 

Enkele van hen werden dagenlang opgesloten in een vreemdelingengevangenis, zo meldde The Guardian. Een 20-jarige Italiaanse heeft, na geboeid te zijn weggeleid van Luton Airport, een week gevangen gezeten. Volgens de EU handelen de Britten niet in de geest, en mogelijk ook niet naar de letter, van het gesloten brexit-akkoord.

De gevangen genomen arrivés zouden niet in staat zijn gesteld om contact op te nemen met familieleden of de ambassade. De vrees bestaat dat deze procedure deel uitmaakt van een vijandig beleid dat tot doel heeft arbeidsmigratie te ontmoedigen. Volgens het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken speelden logistieke problemen een rol bij deze verregaande handelwijze, zoals het gebrek aan vluchten naar de landen van herkomst.

Britse douane sluit arriverende EU-burgers op in detentiecentra: vijandig beleid roept vragen op
Beeld Getty

De Britse politicus Caroline Lucas, Lagerhuislid namens De Groenen, vroeg zich af waar de Britse regering mee bezig is. “Wat voor een land willen ze dat we zijn?” Na de ophef hebben bewindslieden de Border Force opgeroepen EU-burgers niet langer gevangen te zetten, maar waar mogelijk borg aan te bieden, zodat ze bijvoorbeeld bij familie of vrienden op een vlucht terug kunnen wachten.

Oproep aan Johnson

Europarlementariërs hebben de voorzitter van de Europese Commissie ingelicht, alsmede de politieke leiders van de lidstaten. De verwachting is dat ze snel met een verklaring komen en een oproep aan Johnson om een einde te maken aan deze praktijken. Eerder dit jaar waren er ook brexit-gerelateerde problemen met Britten die naar Zuid-Europese landen afreisden, maar daar was geen sprake van opname in detentiecentra.

De harde lijn van de Britse regering valt samen met een toenemend personeelstekort dat het economische herstel in gevaar dreigt te brengen. Nogal wat EU-burgers hebben het land na de brexit vaarwel gezegd en de lockdown zorgde voor een nog grotere leegloop. Europese burgers die na de versoepelingen terug willen komen om te werken, in de horeca of elders, staan nu vaak voor een gesloten grens.