Direct naar artikelinhoud
NieuwsKlopjacht Limburg

Massale steunbetuigingen voor Jürgen Conings op sociale media

Jürgen Conings.Beeld Federale Politie

Op sociale media regent het steunbetuigingen voor de extreemrechtse en nog steeds voortvluchtige militair Jürgen Conings. Sinds de man zoek is, springen facebookgroepen over hem als paddenstoelen uit de grond. Ook petities doen gretig de ronde. ‘Jürgen Conings is een militair die gans zijn leven aan de staat gaf!’, klinkt het onder meer.

De mogelijk zwaarbewapende Conings (46), die nog steeds spoorloos is sinds hij maandagochtend zijn woning verliet in Dilsen-Stokkem, kan rekenen op steeds meer steun. Eerder deze week kreeg hij al lofredes van Tomas Boutens, de voormalige en veroordeelde leider van de extreemrechtse groepering BBET (Bloed, Bodem, Eer en Trouw). Boutens schreef in een Facebookpost dat Conings, net zoals vele andere militairen die op buitenlandse missie zijn geweest, “erg donkere dagen gekend heeft.”

Die lijn wordt nu verder gezet door andere Facebookgebruikers. Conings zou een “held” zijn, die “alles deed voor zijn Vaderland”. Verschillende groepen winnen sinds eergisteren aan populariteit en worden speciaal opgezet om de man te steunen. Sommigen hebben al duizenden leden. Niet enkel oud-militairen, militairen of vrienden en kennissen van Conings plaatsen gretig berichtje in de platformen, ook enkele publieke figuren dragen de man op handen. Carrera Neefs, voormalig gemeenteraadslid voor Vlaams Belang uit Wuustwezel, schrijft dat Conings “al heel zijn leven werkt” en dat het “probleem van anderen is dat hij rechts is” en “de corona waanzin beu is”.

Lees ook

Binnen extreemrechts in Vlaanderen krioelt het van de veteranen. Hoe komt dat?

Jürgen Conings is nog steeds voortvluchtig, rol van het leger ter discussie gesteld. Hoe kon dit gebeuren?

Ook via petities werd er steun gevraagd om “Jürgen te laten leven”. Via AVAAZ, het platform voor burgerpetities, werd een petitie die pas sinds donderdag online stond ondertekend door duizenden mensen. De petitie is inmiddels wel weer afgesloten. “Omdat ze onjuiste of misleidende informatie bevatte. De initiatiefnemer van de petitie is op de hoogte gebracht”, klinkt het op de website.

Auteur van de petitie Raf V. insinueerde dat de “staat die hem (Conings) jarenlang gebruikt heeft om het vuil werk op te knappen, hem wil vermoorden.” Volgens de anonieme auteur zou Conings eveneens “tilt” geslagen zijn. Raf V.: “De man heeft een vrouw en twee kinderen en is wellicht tilt geslagen. Jürgen Conings is een militair die gans zijn leven aan de staat gaf!”

Raf V. beweerde in zijn petitie dat hij “geen enkele politieke voorkeur heeft”.