©  rr

Van enkele dagen tot vijf maanden: ook zij wisten zich te verschansen in de natuur

Jürgen Conings is heus niet de eerste die zich lang weet te verstoppen in de bossen terwijl er honderden agenten of militairen naar hem op zoek zijn. Van de ‘Rambo van het Zwarte Woud’ tot de ex-militair met zijn poema: wij lijsten ze voor je op. Opvallend: zo goed als allemaal hadden ze een link met het leger of de politie.

Chris Snick

LIVE. Waar is Jürgen Conings? Klopjacht op gewapende militair gaat door

“Franse Rambo”: drie dagen

Fransman Valentin Marcone was drie dagen op de vlucht ©  AFP

Fransman Valentin Marcone (29) schoot op 11 mei zijn baas en een collega neer in het Franse plekje Les Plantiers in de Gard. De reden? Een dispuut over het werkrooster. Daarna verdween Marcone. De bossen in.

Bij een huiszoeking vond de politie meer dan tien wapens: revolvers en geweren van allerlei kaliber. Maar ook rambomessen en andere verboden wapens. Hij wou ooit scherpschutter worden in het leger, maar werd medisch afgekeurd. Maar hij was ook een jager. Honderden eliteagenten, militairen en zelfs antiterrorismespeurders kamden de uitgestrekte bossen van Cevennen, een streek in het Centraal Massief in het zuiden van Frankrijk, uit. Geholpen door helikopters met infraroodcamera’s, drones, speurhonden en paarden. Op zoek naar “de Franse Rambo”.

Na drie dagen gaf hij zichzelf over toen zijn schuilplaats ontdekt was. Hij was volledig in camouflage gekleed.

“Rambo van het Zwarte Woud”: zes dagen

Yves Rausch ofwel de Rambo van het Zwarte Woud ©  Polizei

Yves Rausch (32) ofwel de “Rambo van het Zwarte Woud” verschanste zich in juli vorig jaar zes dagen lang in het Zwarte Woud. Het verhaal startte toen een bewoner van het Duitse dorpje Oppenau “een vreemde man met pijl en boog” had zien rondwandelen. Er werden agenten uitgestuurd, maar Rausch bedreigde hen en nam hun wapens af. Daarna vluchtte hij de bossen in, die hij op zijn duimpje kende.

Er waren ook hier honderden agenten, helikopters, drones, thermische camera’s,... nodig om hem terug te vinden. Zijn arrestatie verliep zonder slag of stoot.

Hij werd in februari veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Volgens zijn advocaat is hij verminderd toerekeningsvatbaar en was er geen sprake van een serieuze gijzelingssituatie. Zelf verklaarde hij “vrij te willen zijn” en was dat de reden waarom hij de wapens van de agenten afnam en op de vlucht sloeg.

LEES OOK. Militair expert: “Zijn zwakke plekken? Naast zijn psychische toestand, weinig”

Oorlogsveteraan met zijn poema: twee dagen

De Poolse ex-militair Kamil Stanek verstopte zich in de zomer van 2020 twee dagen lang in de bossen van Myslowice. Hij sloeg op de vlucht omdat de dierenbescherming zijn poema Nubia in beslag wou nemen. Hij bedreigde hen met een mes en was daarna samen met het dier spoorloos. Ook hier waren er een 200-tal agenten op zoek naar de man die eerder in Afghanistan vocht. Hij gaf zich uiteindelijk zelf over en Nubia werd opgevangen door een zoo.

Britse dief/ex-militair: vijf maanden

In 2018 werd in het Franse dorpje Surin – in het departement Vienne – een voormalige Britse militair van 51 gearresteerd. De man leefde ondergedoken in de bossen en bleef zo vijf maanden lang uit de handen van de politie.

Hij had het op een lopen gezet toen hij tot 15 maanden cel was veroordeeld na veertig inbraken en leefde diep in de bossen in een zelfgemaakte tent. Er was een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd, maar zeer actief werd er niet naar hem gezocht. Tot de diefstallen opnieuw begonnen in het dorpje en de bewoners zelf de bossen begonnen uit te kammen met jeeps. Ze vonden zijn schuilplaats en tipten de politie. Die troffen de man samen met tweehonderd gestolen objecten – daarbij ook een tv die werkte op een autobatterij en verschillende laptops – aan in zijn tent. “Deze man heeft in het Britse leger gezeten. Wij denken dat hij van zijn militaire verleden heeft geprofiteerd om dit kamp op te zetten en zich te verbergen”, klonk het bij de gendarmerie.

LEES OOK. Rust lijkt weergekeerd aan commandopost: “Er wordt nu ook elders gezocht”

Cop-killer: negen dagen

Christopher Dorner dreigde ermee 50 agenten te zullen vermoorden ©  AP

Ex-politieman Christopher Dorner – toen 33 – schoot op 3 februari 2013 een agent en zijn verloofde neer. Uit wraak omdat hij vijf jaar eerder uit het politiekorps van Los Angeles was ontslagen. Hij kondigde aan nog vijftig ex-collega’s te doden. Drie dagen later reed hij een politiewagen klem in Riverside en schoot een agent neer.

Er werd 1 miljoen dollar op zijn hoofd geplakt. Honderden agenten openden een klopjacht waarvan “de finale” zelfs op tv te volgen was met helikopterbeelden. In het berggebied Big Bear, ten oosten van Los Angeles, verschanste hij zich in een berghut. Op 12 februari, negen dagen na de eerste moord, kwam hij er aan zijn einde toen de hut vuur vatte. Volgens de ene bron gebeurde dat nadat de hut letterlijk onder vuur werd genomen door een vlammenwerper, volgens de andere gebeurde het onopzettelijk bij het afschieten van een traangasgranaat.

De zoektocht naar Christopher Dorner was live op tv te volgen. ©  REUTERS

De zoektocht naar Fransman Valentin Marcone. ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer