Schoonmaakpersoneel UGent krijgt opslag, maar blijft in dienst van ISS

 ©  dvh

Bron: BELGA

Zowat 200 schoonmakers die de gebouwen van de UGent onderhouden, krijgen binnenkort een minimumloon van 14 euro. Dat is beslist door de raad van bestuur van de Gentse universiteit. Ze krijgen ook bijkomende verlofdagen en enkele andere extralegale voordelen, maar van insourcing, zoals de socialistische vakbond ACOD vroeg, is geen sprake.

Sinds 2018 voert ACOD campagne voor een minimumloon onder de slogan ‘Fight For € 14’ en wil de vakbond dat de universiteit haar schoonmaakpersoneel opnieuw in dienst neemt. Die eis leidde in 2020 nog tot sociale onrust en een actiedag aan de UGent en de universiteit nam nieuwe voorwaarden op in de openbare aanbestedingsprocedure.

Zeven bedrijven hebben zich aangemeld om de schoonmaakopdracht binnen te halen. Op basis van vijf nieuwe criteria is ISS, de onderneming die vandaag instaat voor de schoonmaak, opnieuw geselecteerd als beste kandidaat. Vanaf 1 september wordt het contract met minstens één jaar verlengd, al vertalen de sociale voorwaarden zich ook in een duurdere kostprijs voor de universiteit.

“De schoonmaakkosten aan de UGent stijgen hiermee met 4 procent op jaarbasis”, zegt Rector Rik Van de Walle. “We doen een financiële inspanning omdat we betere arbeidsvoorwaarden uiterst belangrijk vinden in de sector die over het algemeen onderbetaald wordt.”

ISS zal zijn personeel aan de UGent beter betalen en geeft het poetspersoneel twee extra betaalde verlofdagen: één op Dies Natalis en één als brugdag na Hemelvaartsdag. Alle medewerkers ouder dan 50 jaar krijgen maximaal drie extra verlofdagen: één dag vanaf 50 jaar, twee dagen vanaf 55 jaar en drie dagen vanaf 60 jaar. De vergoeding voor het woon-werkverkeer wordt aangevuld met een fietshersteldienst en een bijdrage aan de parkeerkosten voor wie met de wagen komt.

ACOD noemt de beslissing “een grote stap vooruit”, maar ziet nog ruimte voor verbetering en geeft woensdag niet aan de sociale strijd aan de Gentse universiteit te zullen staken. Dat de universiteit erin geslaagd is om betere voorwaarden af te dwingen in de sector, wordt positief onthaald.

“Het feit dat ISS toch bereid was betere voorwaarden aan te bieden is alvast een eerste groot succes voor de campagne die we gevoerd hebben”, zegt afgevaardigde Tim Joosen. “We stellen vast dat er effectief een verbetering van de loon- en arbeidsvoorwaarden is gebeurd, maar het gaat wel om een beperkte verbetering.” De vakbond wijst bijvoorbeeld op verschillen in de stelsels rond anciënniteit.

Maar de syndicale speler twijfelt wel aan het financiële voordeel dat de uitbesteding met zich meebrengt. “Indien rekening wordt gehouden met de extra schoonmaaktaken die de UGent doorheen het jaar vraagt, lijkt het erop dat een insourcing niet alleen beter zou zijn voor het schoonmaakpersoneel maar ook goedkoper voor de UGent”, gelooft Joosen.

LEES OOK. Vijftigtal betogers voor meer loon poetspersoneel UGent

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen