© Boumediene Belbachir

PostNL en GLS gedagvaard: “Koeriers zijn schijnzelfstandigen”

Mechelen -

Koeriersbedrijven PostNL en GLS zijn door de Belgische Transportbond ABVV gedagvaard omdat ze hun bezorgers zouden tewerkstellen als schijnzelfstandigen. Vakbond ACV Puls stelt zich burgerlijke partij en ook bpost onderzoekt of het zich burgerlijke partij kan stellen omwille van oneerlijke concurrentie.

Stijn Van de Sande

PostNL en GLS, twee van de grootste koeriersbedrijven die in België actief zijn, moeten zich voor de rechtbank in Mechelen verantwoorden voor sociale fraude. Volgens de arbeidsauditeur stellen de bezorgdiensten hun koeriers tewerk als schijnzelfstandigen. Net voor de inleidende zitting van vrijdagmorgen werden de bedrijven ook rechtstreeks gedagvaard door de Belgische Transportbond (ABVV).

“Omdat alle chauffeurs van PostNL en GLS verplicht worden om als zelfstandige te werken, hebben zij geen vertegenwoordiging binnen het bedrijf”, zegt Tom Peeters van de Transportbond. “Zij hebben geen stem over bepaalde problematieken zoals de werkdruk, de verloning of de veiligheid. Daarnaast genieten ze niet van voordelen zoals een eindejaarspremie of een hospitalisatieverzekering. Op die manier maken deze bedrijven de sector kapot en dat is onaanvaardbaar. We willen dan ook dat ze hun werkwijze aanpassen.”

Zelfstandigheid uitgehold

Vakbond ACV Puls stelde zich burgerlijke partij. Ook zij wijzen op schijnzelfstandigheid. “Alle principes van zelfstandigheid worden door deze bedrijven uitgehold”, zegt advocaat Roel Deseyn. “De onderaannemers en koeriers hebben geen enkele autonomie. Het zijn de grote bedrijven die alles voor hen bepalen, maar aan de andere kant wordt werknemersorganisatie verhinderd omdat het allemaal zelfstandige koeriers zijn. Zo is er geen dialoog mogelijk over de arbeidsvoorwaarden.”

Ook bpost onderzoekt of het zich burgerlijke partij kan stellen. Het postbedrijf ervaart oneerlijke concurrentie van PostNL en GLS omdat zij wel met werknemers en niet met zelfstandigen werken. De personeelskost bij bpost ligt daardoor een stuk hoger.

De zaak werd voorlopig uitgesteld naar juni. De behandeling ten gronde volgt vermoedelijk pas in september.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER