Direct naar artikelinhoud
NieuwsCultuur

Delphine Lecompte roept op tot boycot cultuurcentrum na ‘censuur’

Delphine Lecompte.Beeld RV

Dichteres Delphine Lecompte roept op tot een boycot van cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist. De gemeente annuleerde een van haar optredens omdat ze zich kritisch uitliet over de recent overleden burgemeester Leopold Lippens. 

De inwoners van Knokke-Heist zouden op 7 juli getrakteerd worden op een optreden van dichteres Delphine Lecompte en muzikant Mauro Pawlowski, maar daar stak schepen van Cultuur Annie Vandenbussche (Gemeentebelangen KH) een stokje voor. Drie dagen na het overlijden van burgemeester Leopold Lippens publiceerde de dichteres een column in Humo waarin ze de man “een wereldvreemde, degoutante tiran” noemde. Het artikel deed zoveel commotie ontstaan in de gemeente dat Vandenbussche en de directie van cultuurcentrum Scharpoord het niet langer opportuun vonden om de voorstelling te organiseren.

In een artikel beschuldigt Lecompte de initiatiefnemers nu van censuur en roept ze op tot een boycot van het cultuurcentrum. “Als andere cultuurcentra die trend volgen, dan krijgt het publiek in de toekomst enkel nog optredens te zien van knullige, sullige, onschadelijke, fantasieloze artiesten”, klinkt het in haar stuk.

Vandenbussche betreurt die reactie: “Lecompte heeft een scherpe pen, maar ze heeft de grenzen van het fatsoen overschreden. Als we haar scheldproza lezen, merken we dat we de juiste beslissing namen om haar optreden af te gelasten. Zij heeft het recht om zich kritisch uit te laten, maar wij mogen dan ook zelf kiezen wie we programmeren.” 

Vandenbussche vreest niet dat de beslissing tot een echte boycot zal leiden: “We ontvangen veel verschillende artiesten die telkens blij zijn dat ze hier kunnen spelen. De commotie zal uiteindelijk wel overwaaien: aan de kust staat veel wind.”