Parket geeft nu toch toe dat er explosief in auto van voortvluchtige Jürgen Conings lag

De jager die de auto vond, verklaarde donderdag al dat hij “een granaat zag liggen” © rr

Het federaal parket geeft nu toch toe dat er een ‘verdacht mechanisme’ werd gevonden in de auto van de voortvluchtige militair Jürgen Conings. Het zou om een boobytrap gaan, een granaat die met een draad verbonden was met de deurklink. Als iemand het portier opende, zou het springtuig afgaan.

Thierry Goeman

Het was jager Patrick Budé (57) die de Audi Q5 van Conings dinsdagavond aantrof toen hij de voederplaatsen van de everzwijnen controleerde. “Van die hele klopjacht wist ik niks”, vertelt de jager, die de Audi al zag staan toen hij het bos in reed. Een vrijend koppeltje, dacht hij. Toen zag hij dat de nummerplaten ontbraken en de auto leeg was.

Door het autoraampje zag hij dat er tussen de twee zetels een handgranaat lag die met koperen draadjes aan de binnenste klinken waren verbonden. Klaar om te ontploffen zodra iemand een portier zou openen.

LEES OOK. Jager vond auto van Jürgen Conings in het bos: “Vrijend koppeltje, dacht ik, maar dan zag ik granaat liggen” (+)

Boobytraps worden wel vaker gebruikt in ‘vuile’ oorlogen. Ze kunnen iemand doden of zwaar verminken. Maar meestal worden ze subtiel aangebracht, zodat potentiële slachtoffers totaal verrast worden. In dit geval wat het volgens de jager duidelijk te zien dat er een granaat lag.

Mensen die in de omgeving wonen van de plaats waar de auto werd gevonden, hebben van de politie een brief gekregen met de vraag of ze bewakingscamera’s hebben die naar de straat gericht zijn en of ze de opnamen willen overmaken aan de onderzoekers om te zien of Conings er op te zien is.

Poging moord

Ontmijningsdienst DOVO onderzoekt nog of het systeem op scherp stond. Maar gezien de militaire ervaring van Conings vermoeden ze van wel. Het zou hem zwaar kunnen aangerekend worden als hij wordt gearresteerd. Want zoiets kan als poging tot moord worden beschouwd.

Opvallend genoeg ontkende het federaal parket donderdag nog dat er een explosief in de wagen werd gevonden.

In het onderzoek naar de voortvluchtige en geradicaliseerde militair Jürgen Conings is intussen een onderzoeksrechter gevorderd voor “moordpoging in een terroristische context en verboden wapenbezit in een terroristische context”.

Vrijdag raakte bekend dat Conings, die er een extreemrechts gedachtengoed op nahoudt en op de terroristenlijst van het Ocad staat, afgelopen maandag twee uur lang in de buurt van een doelwit, is geweest. Volgens de VRT ging dat om Marc Van Ranst. Het federaal parket wenste daarover geen enkele commentaar kwijt.

LEES OOK. Was dit de schuilplaats van Jürgen Conings? Beelden van de tent die gevonden werd tijdens klopjacht op voortvluchtige militair (+)

De zoektocht naar Conings gaat intussen onverminderd voort. Voorlopig zonder resultaat.

bekijk ook

Klopjacht op militair Jurgen Conings gaat vierde dag in

Indrukwekkende versterking uit Duitsland komt aan aan legerbasis Zutendaal

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen