Alexandru Caliniuc (27) schuldig aan moord en verkrachting op assisenproces Sofie Muylle

 ©  BELGA

Op het proces over de moord op Sofie Muylle (27) is de Roemeen Alexandru Caliniuc schuldig bevonden aan moord en verkrachting. Hij riskeert levenslang. Het lichaam van Muylle werd in januari 2017 gevonden op het strand van Knokke. Ze was met geweld om het leven gebracht.

Marc Klifman

Alexandru Caliniuc (27) vroeg in zijn laatste woord om hem enkel te straffen voor de feiten die hij gepleegd heeft. Volgens de verdediging is er immers enkel sprake van verkrachting en schuldig verzuim.

In de replieken werd scherp gereageerd op het standpunt van Caliniuc. “Uw verdedigingsstrategie wijst erop dat u vanbinnen emotioneel dood bent”, aldus meester Filip De Reuse. “Het is een verderzetting van uw leven, een aaneenschakeling van plat opportunisme.” De advocaat van de broer van het slachtoffer vroeg aandacht voor het leed van de nabestaanden. “Doe het niet voor mij, doe het voor de familie Muylle. Een familie die gruwelijk getekend is voor het leven. Die mensen hebben recht op rechtvaardigheid.”

Ook meester Luc Arnou herhaalde dat de Roemeen zich wel degelijk schuldig maakte aan moord. Volgens de advocaat van de vader van Sofie liet Caliniuc zijn slachtoffer bewust creperen, om er zelf langer van te kunnen genieten. Met betrekking tot de foltering werd onder andere gewezen op de bittere kou en het sleepspoor van 43 meter. “We hebben gezien dat haar ogen nog een teken van bewustzijn gegeven hebben. Ik denk dat die foltering absoluut niet te betwisten valt. Laat u niet misleiden, de man achter mij is een verkrachter en is een moordenaar.”

LEES OOK. Slechts één iemand bleef onberoerd bij de beelden van stervende Sofie Muylle (+)

Procureur-generaal Céline D’havé noemde het schandalig dat de verdediging een herkwalificatie naar schuldig verzuim vroeg. “Dan hadden we hier niet gezeten. Als hij Sofie gewoon had laten liggen in een bewusteloze toestand, dan hadden die wandelaars en die joggers haar ontdekt. En dan ging de ambulance gebeld worden en dan leefde Sofie.” Caliniuc sleepte het slachtoffer echter tot onder een houten staketsel, waardoor ze pas uren later gevonden werd. De openbaar aanklager benadrukte ook dat Sofie eerst gesmoord werd door de beschuldigde. Dat bleek bijvoorbeeld uit zijn DNA op haar mond en de zandkorrels in haar strottenhoofd.

De verdediging reageerde heel kort door een passage uit het verslag van de wetsdokters voor te lezen. “Indien de smoring zich effectief heeft voorgedaan, betrof het hoe dan ook een niet-lethale smoring”, aldus meester Pieter Filipowicz.

LEES OOK. Emotionele getuigenissen van vader en broer Sofie Muylle: “Best dat ik die beelden gezien heb. Want ik ging het anders nooit geloven” (+)

Zoals gebruikelijk kreeg de beschuldigde het laatste woord van voorzitter Willem De Pauw. In eerste instantie gaf hij aan niets te willen zeggen, maar uiteindelijk stak hij toch van wal. “Eerst en vooral wil ik mijn excuses aanbieden aan de ouders die hier aanwezig zijn. Ik weet dat ik een fout gedaan heb. Ik weet dat ik moet gestraft worden, maar voor de feiten die ik gepleegd heb, niet voor de feiten die ik niet gepleegd heb”, klonk het.

Geen foltering

De volksjury heeft Alexandru Caliniuc (27) uiteindelijk schuldig verklaard aan moord en verkrachting op Sofie Muylle (27). Van foltering was volgens de juryleden echter geen sprake.

Het lichaam van de jonge vrouw uit Roeselare werd op zondag 22 januari 2017 om 12.19 uur door een wandelaar aangetroffen onder een houten staketsel. Uit de eerste vaststellingen van de wetsdokter bleek dat Sofie Muylle in de loop van de nacht wellicht door smoring om het leven was gebracht. Enkele uren eerder had haar vriend al aan de politie laten weten dat ze tijdens een avondje uit plots verdwenen was.

Op camerabeelden was te zien hoe een man met een opvallende blauwe jas na de feiten urenlang bleef rondhangen in de buurt van het lichaam. In dat kader werd Alexandru Caliniuc in juni 2017 in zijn thuisland opgepakt. Verder onderzoek wees uit dat het DNA van de beschuldigde overeenstemt met het DNA-materiaal op het slachtoffer en haar kledij. Het ging onder andere om spermavlekken. Op zijn gsm werden bovendien foto’s en beelden van het zieltogende slachtoffer aangetroffen. Een college van deskundigen kwam uiteindelijk tot de conclusie dat het slachtoffer in de vrieskou stierf aan onderkoeling.

De debatten over de strafmaat zullen dinsdag gehouden worden. Alexandru Caliniuc riskeert levenslange opsluiting.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen