Direct naar artikelinhoud
AchtergrondZaak-Jürgen Conings

Extreemrechtse fans kondigen steunacties voor Jürgen Conings aan

Jürgen Conings.Beeld RV

Jürgen Conings, de extreemrechtse voortvluchtige militair, krijgt veel steun op sociale media. Zowel bekende als minder bekende figuren hijsen de man al dagenlang op een schild. Nochtans werd vrijdag tegen Conings een onderzoeksrechter gevorderd voor ‘moordpoging in een terroristische context en verboden wapenbezit in een terroristische context’.

Niemand kan er naast kijken: sinds Jürgen Conings (46) begin deze week spoorloos verdween krijgt de man veel steunbetuigingen. Vooral via sociale media wordt de man opgehemeld. De groep ‘Als 1 achter Jürgen’ ging vrijdag naar meer dan 15.000 leden. Een van de oprichters, D.D., riep op om “naar Brussel te gaan”. Iets dat veel bijval kreeg: de roep om betogingen en acties werd vrijdag steeds luider.  In verschillende Facebook-groepen werd de toon met het uur grimmiger. 

De pagina ‘Als 1 achter Jürgen’ staat bol van lofbetuigingen voor iemand die al vijf dagen gezocht wordt voor een terroristische moordpoging en verboden wapenbezit. Dietrich Vandereyken, een Vlaams Belang-gemeenteraadslid in Hasselt, juicht de Facebook-groep toe en noemt de voortvluchtige “de ultieme verzetsstrijder”. Sommige mensen veranderen hun profielfoto zelfs in de foto van Conings. Er werden ook Conings-‘kaders’ opgemaakt, zodat mensen hun profielfoto kunnen aanpassen.

Een van de beheerders van de pagina is Sasha H. (28). Volgens de website van Vlaams Belang Lier is hij bestuurslid en ondervoorzitter van de lokale jongerenafdeling. “Nee, die functies heb ik naast me neergelegd”, zegt Sasha H. Hij maakte in de Facebook-groep een poll aan en stelde aan de duizenden leden de vraag wat ze zouden doen als Conings morgen plots voor de deur zou staan. “Hem binnenlaten en hem verschuilen”, antwoordde het merendeel.

Vlaams Front

Het is allemaal minder spontaan dan op het eerste gezicht lijkt, bepaalde personen zwengelen het aan, het Facebook-algoritme doet de rest. Het vliegwiel voor deze solidariteitsacties voor de voortvluchtige Conings is zonder meer de steunbetuiging van Tomas Boutens, de voormalige leider van de extreemrechtse groepering Bloed, Bodem, Eer en Trouw. Boutens schreef dinsdagavond al dat Conings, net zoals vele andere militairen die op buitenlandse missie zijn geweest, “erg donkere dagen gekend heeft”. Zijn bericht werd massaal gedeeld in uiterst rechtse kringen. 

K. E., bestuurslid bij N-VA Hechtel-Eksel, deelde eveneens het bericht van Boutens, als beheerder van de Facebook-pagina van Vlaams Front. “We hebben dat bericht verwijderd, toen we de achtergrond van Boutens vernamen”, zegt K.E. 

Toch heeft K.E. beslist om op te stappen bij N-VA na voorinzage van de passage over hem in dit artikel: “De verwijzing naar mijn bestuursmandaat van uw krant heeft mij nu doen besluiten om mijn lidmaatschap en bestuursmandaat bij N-VA per direct neer te leggen, aangezien ik niet wens dat de N-VA door mijn forwards of posts zonder een goedkeuring of instemming van mijnentwege mis- of gebruikt wordt.”

Carrera Neefs, voormalig gemeenteraadslid voor Vlaams Belang uit Wuustwezel, liet op haar beurt via haar pagina weten dat Conings “heel zijn leven gewerkt heeft” en insinueert dat Conings “de coronawaanzin beu is”. 

In de loop van vrijdag verplaatste de harde kern van ‘Als 1 achter Jürgen’ zich naar Telegram. In die chatgroep overleggen ze over hoe ze concreet actie kunnen voeren. De groep groeit in enkele uren aan tot meer dan 500 leden. Ze beslissen om in het verlengde weekend elke dag om 14 uur af te spreken in de buurt van Maasmechelen.

Ook de Facebook-groep ‘Project Yggdrasil Waasland’ (PYW) steekt zijn bewondering voor de militair niet onder stoelen en banken. “In gedachten bij oorlogsheld Jürgen die voor ons vocht tegen de terreur”, klinkt het daar. PYW is naar eigen zeggen een initiatief van mensen in en rond Sint-Niklaas voor erfgoed, geschiedenis, cultuur, vorming en identiteit. Op hun website uitten ze ook hun steun voor het Vlaams Legioen. Deze krant bracht eerder al aan het licht dat Conings zich in deze neonazistische kringen ophield.

Destabiliseren

De leidende kracht achter Project Yggdrasil is Rob Verreycken, voormalig Vlaams Parlementslid en de zoon van Wim Verreycken, die aan de wieg stond van het Vlaams Blok. Rob Verreyckens eigen zoon staat terecht voor een nazigroet in het voormalig nazikamp Breendonk.

Rob Verreycken is ook actief bij de nieuwssite ReAct, die eveneens complimenten voor de verdwenen militair  rondstrooit. “Dit is de echte Jürgen C.: liefhebbende partner, oorlogsheld in de strijd tegen de I-terreur.” Daarmee wordt islamterreur bedoeld.

En dan zijn er nog de honderden steunberichten van mensen die zichzelf beschrijven als vrienden, kennissen of ex-collega’s in het leger. Andere Vlamingen zijn dan weer verontwaardigd over die lofredes. Wat bezielt deze mensen eigenlijk, vragen ze zich af. Volgens Paul Ponsaers, socioloog en criminoloog, is een deel van de bevolking ontevreden over bepaalde politieke beslissingen. “Ze zijn bijvoorbeeld ontevreden over asielzoekers, en willen daarom graag het ‘regime’ doen wankelen.”

Dat is volgens de socioloog geen nieuw fenomeen. Ponsaers geeft het voorbeeld van de Vlaamse Militanten Orde (VMO), een Vlaams-nationalistische en later extreemrechtse propaganda- en actiegroep in Vlaanderen, die in de jaren tachtig ook militairen en politieagenten aantrok. Ponsaers: “Hun strategie was toen om binnen de apparaten, zoals het leger en inlichtingendiensten, te infiltreren. Men wou het ‘regime’ destabiliseren vanuit een gewapend korps, een fantasie van bepaalde figuren, want niet alle mensen in dergelijke korpsen zijn extreemrechts, natuurlijk.” 

Maar voor die fantasie blijken dus veel mensen gewonnen te zijn: de politiek of het ‘regime’ doen wankelen. “Jürgen Conings is daar alleszins al goed in geslaagd: hij destabiliseert het regime enkel al door te verdwijnen”, besluit Ponsaers.