Hoe duurzaam is de Limburger? Geef uw mening

Hasselt -

Hoe duurzaam is de Limburger? En welke gemeente heeft de meest duurzame inwoners? Daarover - en nog veel meer - willen Het Belang van Limburg en de UHasselt uw mening horen in het vierde deel van Het Grootste Limburgonderzoek ooit: Duurzaamheid.

Ruben Steegen

Zes jaar geleden schoven de Verenigde Naties zeventien duurzame ontwikkelingsdoestellingen naar voren die alle naties tegen 2030 moeten hebben bereikt. Staan onder meer op de lijst: de aanpak van het klimaatprobleem, de switch naar groene energie en verantwoord waterbeheer. “Negen jaar voor de deadline kan België helaas nog geen enkele doelstelling volledig afvinken”, zegt milieueconoom professor Tom Kuppens van de UHasselt.

We willen weten wat de Limburgers vandaag al over duurzaamheid weten.

Tom Kuppens, milieueconoom UHasselt

Uw krant onderzoekt daarom samen met het Centrum voor Milieukunde en het Onderzoekscentrum Regioanalyse van de UHasselt hoe duurzaam en milieubewust de Limburger vandaag al is. “Als we de ambitieuze doelstellingen van de Verenigde Naties willen halen, is het noodzakelijk om te achterhalen wat de Limburger vandaag denkt over het thema.”

Lise Janssens en professor Tom Kuppens. ©  Boumediene Belbachir

Stem van elke Limburger

“Met de enquête en dit onderzoek willen we de stem van élke Limburger laten horen”, benadrukt hoofdredacteur Indra Dewitte van Het Belang van Limburg. Het is al de vierde keer dat uw krant en de UHasselt de handen ineenslaan voor het Grootste Limburgonderzoek Ooit. “We willen als regionale krant niet alleen voelen wat er leeft in onze provincie, maar op basis van de resultaten ook zaken aankaarten en waar nodig mee aan de kar te trekken. Uit ons eerste Limburgonderzoek over de dienstverlening in de gemeenten is duidelijk gebleken dat natuur en milieu de Limburgers na aan het hart liggen. Daar gaan we nu op door.”

Met de online enquête peilen de onderzoekers onder meer naar de kennis en mening van Limburgers over duurzaamheid. “Doen begrippen als een circulaire economie en de Europese Green Deal een belletje rinkelen bij de mensen? Hoe staan Limburgers ten opzichte van hete hangijzers als de klimaatopwarming, droogte, overbevissing en boskap? Hoeveel mensen leven nu al bewust duurzaam? Welke verantwoordelijkheid moeten bedrijven opnemen volgens de bevolking? Het zijn stuk voor stuk razend interessante en brandend actuele thema’s waarop we een antwoord hopen te krijgen.”

Professor Kuppens: “Belgie haalt vandaag nog geen enkele van de zestien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.”  ©  Boumediene Belbachir

Gemeenten vergelijken

Het is de eerste keer dat onderzoekers op zo’n grote schaal naar duurzaamheid in onze provincie peilen. “Om een representatief beeld te krijgen, is het absoluut noodzakelijk dat zoveel mogelijk provinciegenoten de enquête invullen”, benadrukt UHasselt-onderzoeker Lise Janssens. “We zouden de resultaten willen analyseren tot op gemeentelijk niveau. Dit kan enkel wanneer we uit alle gemeenten voldoende respons krijgen.”

De enquête invullen duurt een kwartiertje. In ruil helpt u niet alleen de onderzoekers van de UHasselt, maar ook uw provincie en uiteindelijk uzelf. “Natuurlijk is dit goed voor elke Limburger. Wie wil er nu niet in een schonere wereld wonen, met meer groen en propere lucht? Die doelstellingen van de Verenigde Naties lijken een ver-van-mijn-bedshow, maar eigenlijk gaat dat om heel concrete dingen waar we zelf iets aan kunnen doen. Dat vergeten we wel eens”, zegt Indra Dewitte.

“Natuurlijk is dit goed voor elke Limburger. Wie wil er nu niet in een schonere wereld wonen?”

Indra Dewitte, hoofdredacteur Het Belang van Limburg

“Beleidsmakers en ondernemers kunnen achteraf aan de slag met deze resultaten”, vult Lise Janssens aan. “Als ze weten waarom de Limburger bepaald duurzaam gedrag wel of niet vertoont, kan het beleid daarop worden afgestemd en gaan we hopelijk naar een meer duurzame samenleving.”

Surf naar hbvl.be/onderzoek en vul de enquête in.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer