Direct naar artikelinhoud
VerslagAssisen Brugge

‘Deze week heb ik een slechte mens ontmoet’: hoe de moordenaar van Sofie Muylle in recordtijd schuldig werd bevonden

Alexandru Caliniuc (27) is schuldig bevonden aan de verkrachting van en moord op Sofie Muylle.Beeld VTM NIEUWS

Al vier jaar beweert Alexandru Caliniuc (27) dat hij Sofie Muylle (27) niet ombracht. De assisenjury geloofde hem niet. ‘Moord’, oordeelden de twaalf gezworenen vrijdag in een recordtijd. Amper twee uur hadden ze nodig. 

“Er zijn heel veel goede mensen”, zei Daniël Muylle, de vader van het slachtoffer. “Maar deze week heb ik een slechte mens ontmoet. Híj heeft mijn kind afgepakt.”

Dat is ook het oordeel van de volksjury in Brugge. Amper twee uur hadden ze nodig om Alexandru Caliniuc schuldig te verklaren aan de moord op Sofie Muylle in 2017 in Knokke. De enige aanklacht die ze niet weerhielden, is foltering. “Ik heb daar nochtans niet over getwijfeld”, zegt Daniël Muylle. “Ik heb die foto’s en video’s gezien die hij van Sofie maakte toen hij haar verkracht had en ze stervende was. Dat is toch foltering? Hoe kan iemand zoiets filmen?”

Vader 

Pieter Filipowicz, de advocaat van de verdediging, had eerder gepleit dat Sofie Muylle niet was vermoord door zijn cliënt. Hij hield het op schuldig verzuim. Zijn redenering: de in Roemenië geboren Alexandru Caliniuc heeft Sofie Muylle verkracht, maar hij had haar ‘gewoon’ achtergelaten. Vader Muylle maakte een wegwerpgebaar. “Je moet toch geen verstand hebben om te beseffen dat hij mijn dochter wel heeft vermoord. Hij deed hetzelfde met Sofie als Marc Dutroux met de kinderen in de kelder. Dutroux sloeg de kelderdeur dicht en zei: ‘Ontplof hier allemaal.’ Dutroux was toch ook verantwoordelijk voor hun dood?” 

De jury volgde vader Muylles redenering. Volgens hen was er geen redelijke twijfel dat de beschuldigde Sofie Muylle vermoordde. Omdat hij het onderkoelde slachtoffer bijna veertig meter versleepte naar het staketsel waaronder ze werd gevonden. Omdat het toen min vier graden vroor en ze gekleed was in een kort rokje en een bloesje. Omdat hij haar minstens gedeeltelijk ontkleedde en op verschillende manieren verkrachtte. 

Stervende

In het arrest benadrukt de jury de zeer precaire situatie van Sofie Muylle. “Ze had schuim op haar mond. Ze maakte enkel nog sterk vertraagde bewegingen.” Verder in het arrest: “Hij was zich volkomen bewust van het feit dat Sofie stervende was en dat zij zonder hulp het leven zou laten. Hij verklaart dat op film, zoals hier werd getoond.” Verder neemt de jury hem kwalijk dat hij Muylle onder het staketsel verborg. “Zo verzekerde hij zich ervan dat ze zeker niet op tijd zou worden gevonden. Dat ze dus zou sterven.”

Dinsdag wordt beslist over de strafmaat. Caliniuc riskeert levenslang. Toch houdt vader Muylle zijn hart vast. Hij vreest dat de straf van dinsdag later zal afgezwakt worden. Want Caliniuc werd opgepakt in Roemenië met de voorwaarde dat hij bij een veroordeling zijn straf daar zou kunnen uitzitten. Muylles advocate Charlotte Verhaeghe: “In Roemenië staat maximum 25 jaar op moord.”