Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak-Jürgen Conings

Ondergedoken Marc Van Ranst: ‘Vlaams Belang zorgt voor actieve sfeerschepping tegen virologen’

Viroloog Marc Van Ranst.Beeld Bob Van Mol

Viroloog Marc Van Ranst wijst met een beschuldigende vinger richting Vlaams Belang en andere rechtse figuren. Ze zorgen op sociale media voor een actieve sfeerschepping tegen virologen, aldus Van Ranst. Eerder vandaag zei Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert nog dat Vlaams Belang de steun aan Conings moet veroordelen.

Van Ranst zit ondergedoken na bedreigingen aan zijn adres door de voortvluchtige militair Jürgen Conings. Ook op sociale media worden regelmatig doodsbedreigingen aan het adres van de viroloog geuit. “Ik dien altijd een klacht in bij de politie”, aldus de viroloog over die online-haat.

Volgens Van Ranst is er door het Vlaams Belang en andere rechtse figuren “een hellend vlak” gecreëerd, waardoor bedreigingen aan het adres van virologen normaal zijn geworden. “Er is een actieve sfeerschepping vanuit rechtse hoek. Met als boodschap: virologen mag je beledigen, daar mag je alles mee doen.”

De viroloog vindt dat Vlaams Belang duidelijk afstand zou moeten nemen van de voortvluchtige militair Jürgen Conings en de steun die hij openlijk krijgt.

Van Ranst zit nog steeds in een safehouse. “Daar verandert voorlopig weinig aan.” Werken kan hij ook van daaruit blijven doen. "Ik laat me niet intimideren.”