Direct naar artikelinhoud
LiveblogSongfestival

Italië wint het Eurovisiesongfestival, België eindigt op 19de plaats

Italië wint het Eurovisiesongfestival, België eindigt op 19de plaats
Beeld EPA

Italië heeft het Eurovisiesongfestival 2021 gewonnen. Na een spannende puntenverdeling ging Måneskin met 524 punten en de overwinning aan de haal. Hooverphonic eindigde voor ons land op een 19de plaats met 74 punten na een tegenvallend resultaat bij de kijkers.

Na de puntenverdeling van de vakjury stond België op een 13de plaats met 71 punten. Daar kwamen nog 3 punten bij van de kijkers, waarmee Hooverphonic in totaal 74 punten binnenrijft. Het resultaat: een 19de plaats.

Gênant voor de big five, de vijf landen die het meeste geld sponsoren en dus rechtstreeks naar de finale mogen: drie van hen eindigden met 0 punten van de kijkers: het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Duitsland. Het Verenigd Koninkrijk kreeg als enige ook van de jury geen punten. James Newman moet dus met een bedroevende nul punten naar huis.

U kan de recensies van alle acts hieronder herlezen in onze liveblog.

Live

  1. Slaapwel!

    Het Eurovisiesongfestival 2021 is afgelopen, we sluiten deze liveblog af. Bedankt om mee te volgen! U kan de recensies van alle acts hieronder herlezen.

  2. Italië wint Eurovisiesongfestival

    De Italiaanse rockgroep Måneskin wint dit jaar het Eurovisiesongfestival met het nummer ‘Zitti E Buoni’. De band was al weken de gedoodverfde favoriet en scoort vanavond 524 punten. De Franse zangeres Barbara Pravi haalt met haar chanson 'Voilà' de tweede plaats binnen, Gjon’s Tears uit Zwitserland vervolledigt de top drie met het nummer 'Tout l'Univers'.


    Twitter bericht wordt geladen...

  3. Hooverphonic kan Songfestival niet meer winnen

    De Belgische groep Hooverphonic krijgt amper drie punten van het Europese publiek. Daardoor strandt de groep definitief op de negentiende plaats en verliest ons land de kans op het Songfestivalgoud.

  4. Nederland krijgt geen punten bij publieksstemming

    De Nederlandse zanger Jeangu Macrooy kan de Europeanen niet overtuigen en krijgt geen punten van het publiek. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje scoren eveneens nul punten en maken dus geen kans meer op de overwinning.

  5. Zo dadelijk uitslagen publieksstemming

    Als het van de vakjury’s afhangt, wint de Zwitserse groep Gjon’s Tears straks het Eurovisiesongfestival. De band heeft een nipte voorsprong op Frankrijk en Malta, maar de publieksstem kan de huidige ranking straks nog volledig omgooien. België moet zich voorlopig tevreden stellen met een dertiende plaats voor Hooverphonic. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  6. België geeft twaalf punten aan Zwitserland

    Presentatrice Danira Boukhriss maakt het oordeel van de Belgische vakjury bekend. Onze nationale jury reikt twaalf punten uit aan Zwitserland, geeft tien punten aan Oekraïne en acht aan Finland. We kennen nu de helft van alle jury-uitslagen. Frankrijk neemt de leiding in de ranking, Zwitserland en Malta vervolledigen de top drie.

  7. Jury-uitslagen

    De vakjury's uit verschillende landen delen nu hun punten uit. Later volgt de uitslag van de publieksstemming. Voorlopig belonen de juryleden vooral Zwitserland en Frankrijk, maar ook Malta en Italië scoren goed. Hooverphonic staat momenteel op de 20ste plaats, al verandert de ranking voortdurend.

  8. De lijnen zijn gesloten

    Het is niet langer mogelijk om stemmen uit te brengen. Straks komen we te weten wie Duncan Laurence opvolgt als winnaar van het Eurovisie Songfestival. 

  9. Sandra Kim maakt haar opwachting

    De Belgische zangeres Sandra Kim maakt een verrassingsoptreden tijdens een medley van nummers die ooit het Songfestivalgoud binnenhaalden. Kim won de wedstrijd in 1986 op 13-jarige leeftijd met haar nummer 'J'aime la vie'. 

  10. Eist Italië straks de overwinning op?

    De lijnen zijn nog even geopend, maar nu alle optredens achter de rug zijn, denken bookmakers meer dan ooit dat de Italiaanse rockgroep Måneskin straks het Songfestival wint. Volgens diezelfde wedkantoren zullen ook Frankrijk en Malta erg goed scoren. Op een plaats in de top tien voor Hooverphonic lijken de bookmakers niet te rekenen.


    Bookmakers voorspellen dat Italië vanavond het Eurovisie Songfestival wint.Beeld EurovisionWorld
  11. Een ongewoon Songfestival

    Het heeft weinig gescheeld of deze editie van het Songfestival was er nooit gekomen. De initiatiefnemers werkten strikte protocollen uit om het evenement 'coronaproof' plaats te laten vinden. ‘Als we het onder déze omstandigheden flikken, is het historisch’, zeggen de organisatoren in ons stuk dat een blik achter de schermen van deze uitzonderlijke editie biedt.

  12. De lijnen zijn geopend!

    We hebben alle acts van deze editie van het Eurovisiesongfestival gezien en het publiek krijgt nu de kans om mee de winnaar te bepalen. Weet u nog niet voor welk land u uw stem zal uitbrengen? Scrol gerust nog eens door deze liveblog met daarin recensies van elk optreden.

  13. Act 26. San Marino

    Senhit - Adrenalina 

    Respect voor de trouw waarmee San Marino dit jaar zweert bij vintage Songfestival-kitsch. Adrenalina huppelt alle kanten tegelijk uit: streepje r&b, randje ethnobeat (waar experts de Eritreese roots van de zangeres in ontwaren), nineties-rap-intermezzo en een zangeres met een decolleté op maat van ervaren speleologen: check, check en nog eens check. En vuurwerk, natuurlijk, dat is ook. Daar is helemaal niks mis mee, vanavond toch niet.  Maar een blijver wordt dit toch niet. (BE)

  14. Act 25. Zweden

    Tusse - Voices

    Zweden ging het voorbije anderhalf jaar op nogal particuliere wijze op zoek naar groepimmuniteit tegen Het Virus, maar te vrezen valt dat het land immuun geworden is tegen goeie pophits. Voices klinkt erg gewoontjes, Tusse zingt met overgave, maar vergeet af en toe de juiste, hoge toon te pakken.  Dat valt op,  want we hebben het hier wel over Zweden, toch dé eurosonghitfabriek bij uitstek. Het Songfestival heeft dit jaar best wel wat leuks te bieden maar Tusse valt er - huhu - toch een beetje vantussen. (BE)

  15. Act 24. Italië

    Måneskin - Zitti E Buoni

    Italië doet veel goed. Ze hebben ook dit jaar een geweldig nummer mee dat Italiaanse pop koppelt aan rock ‘n roll, met een baslijn die nostalgisch doet verlangen naar de tijd toen Red Hot Chili Peppers nog niet te oud waren om op tempo te spelen. Maar we moeten het wel eens over die act hebben.

    Een zanger die er even gevaarlijk probeert uit te zien als Marilyn Manson, moet dat echt? Gitaristen die de herinnering aan de FM-rock weer tot leven wekken. Moet dat echt? Het ziet er even geloofwaardig uit als de verbazing waarmee Tom Van Grieken vaststelt dat extreemrechtse haatsites bevolkt worden met partijsympathisanten. Best jammer, want dit leuk nummer maakt de schaduwfavorietenrol voorts wel waar. (BE)

    Volgens bookmakers maakt Italië een grote kans om vanavond het Eurovisie Songfestival te winnen.Beeld REUTERS
  16. Trendsetters?

    Het Songfestival staat al jaren bekend om de ongewone vestimentaire keuzes van zijn deelnemers. Journaalanker Xavier Taveirne hoopt daarom dat de kostuums van de Nederlandse inzending geen voorbode van een nieuwe modetrend zijn.

    Twitter bericht wordt geladen...

  17. Act 23. Nederland

    Jeangu Macrooy - Birth Of A New Age

    Nederland is er vast van overtuigd dat ze twee keer na elkaar het Songfestival kunnen winnen. Als zuiderburen weten we wel beter, maar de inzending van de in Suriname geboren Jeangu Macrooy overstijgt met het gemak het songfestivalgemiddelde. Het nummer heeft de zang en act met betoverde dans mee. Dat een aantal verzen ook worden gezongen in het Sranantongo, de taal die in Suriname lang verguisd werd, maakt het nummer alleen maar sterker. (SF)

  18. Act 22. Noorwegen

    TIX - Fallen Angel

    Hij is een gevallen engel, dat verklaart de vleugels. De zanger heeft Gilles de la Tourette en met die grote zonnebril wil hij zijn tics verbergen, wat dan weer een beetje jammer is op deze internationale hoogmis van diversiteit. In de betere Rodderdamse SM-club zijn de kettingen gevonden die de engel met zijn voeten op de grond moeten houden. Die attitude lijkt ons prima. (SF)

  19. Act 21. Azerbeidzjan

    Efendi - Mata Hari

    Waarom zou je toonvast zingen als je het lijflied hebt bedacht waarmee we deze zomer de poorten van het rijk der vrijheid kunnen openen? Pintje op terras? Mata Hari! Roadtripje met de vrienden? Mata Hari! Een lebber met een onbekende festivalganger? Mata Hari! Maar ook: een beetje te inwisselbaar om echt goed te scoren? Mata Hari! (SF)

  20. Act 20. Frankrijk

    Barbara Pravi - Voilà

    De lichtshows en vuurspektakels zijn zoals wel vaker bij het Songfestival onovertroffen. In Ahoy hangen meer dan 1700 lampen en de zaal torst een ledscherm van méér dan een ton. Toch kun je de fans soms beter midscheeps treffen met een bescheiden en poëtische act. 

    Enter: de Perziche Piaf van Frankrijk die een elegante prachtsong brengt, op de pechstrook van haar eigen hart geparkeerd lijkt, een melodie brengt die dwars door onze melodramatische puberteit loopt. Maar tegelijk straalt ze een ongelooflijke kracht uit. Wij waren meteen verliefd. U niét? Jezusmina, corona kan ongenadig zijn voor de goede smaak, natuurlijk. (GVA)

    De Franse Barbara Pravi heeft geen complexe choreografieën nodig om indruk te maken.Beeld ANP
  21. Act 19. Oekraïne

    Go_A - Shum

    Donald Trump zal ons niet tegenspreken: bij de Oekraïeners gebeurt er altijd wat. Ook dit jaar hebben ze weer een nummer dat uit de band springt. Songfestivalnummers mixen altijd genres, maar deze blend van elektro (die beat), Oost-Europese folk (die stem, die blokfluit) en cold wave (die angstaanjagende ‘valt er hier soms wat te lachen’-blik van zangeres Kateryna Pavlenko) hadden we nog niet vaak gehoord. Alsof een gehaaide manager The Knife ervan heeft weten te overtuigen om een keer een hit te scoren. 

    Van het meest aparte en misschien wel beste dat u vanavond te horen gaat krijgen. Van ons mogen ze - Frankrijk terzijde - winnen, maar de kans dat ze ergens onderaan eindigen, is even reëel. (BE)

  22. Een onverwachte gast

    Krijgt de Litouwse act The Roop vanavond versterking van de gezochte militair Jürgen Conings? Twittergebruiker Orakel Van Merksem is alvast overtuigd.

    Twitter bericht wordt geladen...

  23. Act 18. Litouwen

    The Roop - Discoteque

    “Let's discoteque right at my home / It is okay to dance alone”, vat Litouwen het sentiment van 2020 zo eufemistisch mogelijk samen. De song zelf klinkt op zijn beurt als Fischerspooner, terwijl de act door de Minions werd gegijzeld. Kwalijk voor de mentale gezondheid, zou u dan meteen denken? We kunnen u geen ongelijk geven. Maar The Roop blijkt wél heilzaam voor de heupen. 

    De song is even catchy als eigenaardig, en stemt zelfs de meest sikkeneurige sombermans meteen vrolijk. Nadat ze in 2017 bijna waren gesplit, nam The Roop in 2018 al eens deel aan de Litouwse preselectie van Eurosong, maar toen strandden ze op een derde plaats. Vorig jaar probeerde de groep opnieuw om Litouwen op het Songfestival te vertegenwoordigen. Derde keer is scheepsrecht? Wij zouden ons alvast geen buil vallen aan de Grote Winst voor Litouwen. (GVA)

  24. Act 17. Bulgarije

    VICTORIA - Growing Up Is Getting Old

    Bulgarije was met ‘Victoria’ een van de kanshebbers als het Songfestival vorig jaar zou doorgaan. Met ‘Growing Up is Getting Old’ brengt ze dit jaar een persoonlijk nummer en een sobere act die de harten van Europa moet stelen. 

    Halverwege pink je nog een traantje weg: het enige wat Victoria naast een microfoon nog meeneemt op het podium is een foto met haar vader, bij wie kortgeleden ALS is vastgesteld. Het nummer komt binnen na een jaar coronavirus, maar heel waarschijnlijk zit televisiekijkend Europa na zo’n jaar toch op iets vrolijkers te wachten. (SF)

    Bulgarije wil de rest van Europa overtuigen met een ingetogen nummer.Beeld REUTERS
  25. Act 16. Finland

    Blind Channel - Dark Side

    Tien seconden ver in ‘Dark Side’ en we zitten al - glimlach van oor tot oor- klaar om pedagogisch verantwoord te headbangen. Een streepje nu metal op het Songfestival! Hoe tof is dat, zeg. Linkin Park van de Aldi, oké, maar is er wat mis met de Aldi dan? Je zou kunnen zeggen dat de Finnen met Italië een minicompetitie houden om het beste rocknummer op Eurovision 2021. De Italianen zijn favoriet, maar zou het kunnen dat de Finnen echter zijn in hun genre?  

    ‘Blind Channel’ is een nummer waar je jezelf - ooit - hoort naar luisteren op een Pukkelpopweide. Zo rond het middaguur, kopje Fins maagdenbloed dabei. (BE)

  26. Act 15. Duitsland

    Jendrik - I Don’t Feel Hate

    Jammer dat dat wereldwijde verbod op fluiten in liedjes na het onuitstaanbare ‘Don’t Worry Be Happy’ nooit door de VN-Veiligheidsraad is geraakt. Waarschijnlijk een veto van Duitsland, even zelden op goede smaak te betrappen als Sean Dhondt op huwelijkse trouw. Want ook deze keer komen de Duitsers weer aanzetten met een flinke uitdaging voor alle zintuigen. 

    Jendrik zingt en danst als een Muppets-act zonder poppen, inclusief hoogst irritant trompetje. Ook het nummer zelf klinkt zo vreselijk leutig dat je er - peperkoeken hart of niet - spontaan de neiging van krijgt om de bijl te zetten in een koppel konijntjes.  Leuke musicalsoundtrack bij een ponykamp, maar niet bij ons leven. (BE)

    Twitter bericht wordt geladen...

  27. Act 14. Moldavië

    Natalia Gordienko - SUGAR

    We weten niet precies wie erom gevraagd had, maar de Moldavische Natalia Gordienko biedt vanavond antwoord op de existentiële vraag hoe het toondove liefdeskind van Melania Trump en Britney Spears eruit zou zien. De zangeres brengt een nummer dat ‘Itsie Bitsie Boe' van B-A-B-E-, de meidengroep rond Tanja Dexters en Lesley Ann Poppe, als een compositie van Beethoven doet klinken. Als het vagevuur bestaat, speelt SUGAR er ongetwijfeld 24/7. (PN)

  28. We zijn halfweg!

    We hebben nu 13 van de 26 optredens gezien. Twitter maakt zich ondertussen vrolijk over de onfortuinlijke situatie waarin IJsland zich bevindt. Krijgt het Songfestival straks voor het eerst een winnaar die niet live optrad?

    Twitter bericht wordt geladen...

  29. Act 13. Spanje

    Blas Cantó - Voy A Quedarme

    De Spaanse jongeman Blas Cantó brengt zijn popballad ‘Voy A Quedarme’ vanavond vanuit een moeilijke positie. Bookmakers schatten zijn kansen om het Songfestival te winnen het laagst in van alle deelnemers. Dat is jammer, want Cantó heeft een erg warme stem en een ontroerend lied met een pakkende boodschap. 

    Zijn act ziet er weliswaar zo goedkoop uit dat we vermoeden dat hij gefinancierd werd door de lokale middelbare school, maar ‘Voy A Quedarme’ verdient meer dan een plekje onderaan de ranking tussen de behoorlijk afgrijselijke inzendingen van Moldavië en Duitsland. (PN)

  30. Act 12. IJsland

    Daði & Gagnamagnið - 10 Years

    IJsland was de gedoodverfde favoriet van 2020, maar de huid van de IJsbeer mag je natuurlijk niet verkopen voor die geschoten is. Net als Duncan Laurence werd deze delegatie uit het hoge noorden recent geveld door het coronavirus. Los van dat vervelende euvel: onmogelijk om niét gecharmeerd te raken door dit kluitje in pixelpyjama’s voor hipsters. 

    De ietwat altmodische disco vinden u en ik stiekem nog altijd te gek, en de klunzige dansroutine warmt zelfs het kilste hart op. Enige manco: is dit geméénd? Of moet de act vooral getuigen van ironische rebellie? Of - god beware ons - het laffe achterneefje post-ironie? IJsland werpt zich op als het sympathieke onderhondje in deze wedren, maar net zo goed zou hun act wel eens bedoeld kunnen zijn om het malle circus van Eurosong zélf in de maling te nemen. Een dubieuze favoriet dus, zoveel staat vast. (GVA)

    Een coronabesmetting belet de IJslandse delegatie vanavond om live op te treden.Beeld ANP
  31. Lees het interview met IJslandse zanger Daði Freyr

    De IJslandse band Daði og Gagnamagnið was vorig jaar de gedoodverfde winnaar van het Songfestival dat uiteindelijk afgelast werd door de pandemie. Vanavond treedt de IJslandse delegatie niet live op omdat deze week een coronabesmetting vastgesteld werd in de groep. 'Wij zijn áltijd de underdog', zegt leadzanger Daði Freyr. Lees nu zijn interview met De Morgen. 

  32. Act 11. Zwitserland

    Gjon’s Tears - Tout l’Univers

    Je kan een drol niet oppoetsen. Gelukkig kan je ze wel in glitter rollen. Daar had Zwitserland duidelijk een erezaak van gemaakt. Een ontstellend banale song werd met zoveel drama en poeha gebracht, dat je op het eind van de rit even in de waan verkeerde dat je oprecht emotioneel geraakt werd. 

    Helaas was deze soldenversie van Oscar and the Wolf - die drama trouwens zoveel hartgrondiger brengt - te bedachtzaam uitgevoerd. In bepaalde kringen wordt deze passage van Zwitserland zonder twijfel al eens verkeerdelijk verward met diepgang, maar méér dan Zwitsers neutraal kunnen we toch niet reageren op deze halfbakken tranen van Gjon. (GVA)

  33. Act 10. Griekenland

    Stefania - Last Dance

    Neen, uw dochter heeft niet stiekem de tv naar haar lievelingsgame ‘Just Dance’ overgeschakeld, de dansende silhouettes horen gewoon bij de act van Griekenland. Wel handig als u voor de buis in de maat wil meehuppelen met Stefania. Een mens moet iets doen, ten slotte. Een nieuwe kom chips halen of checken of alle raketwerpers nog op hun plaats liggen in de kelder, zijn andere opties, want dit nummer is zo’n doorsnee afleggertje van - alweer - Dua Lipa dat je er net zo goed niét naar kan luisteren. Neen, u heeft geen alzheimer, u bent gewoon nu al vergeten hoe ‘Last Dance’ klonk. (BE)

    Stefania neemt voor Griekenland deel aan het Songfestival.Beeld Reporters / DPA
  34. Act 9. Verenigd Koninkrijk

    James Newman - Embers

    Voor het eerst sinds de Brexit neemt het Verenigd Koninkrijk deel aan het Songfestival en in zijn poging om de eindoverwinning binnen te halen, spaart het land kosten noch moeite. De Britse singer-songwriter James Newman is voor de gelegenheid uitgedost als een popster met een midlifecrisis, inclusief gouden ketting en zwarte leren jas, en wordt vergezeld door een resem hippe dansers.

    De gigantische trompetten die boven het podium hangen, kunnen echter niet verhinderen dat onze aandacht af en toe afdwaalt naar zijn vrij valse vertolking van het zwakke ‘Embers’. De Eurostar hoeft in zijn jaarplannen voor 2022 alvast geen rekening te houden met extra toeristen door een nieuwe editie van het Songfestival in Londen. (PN)

  35. Act 8. Servië

    Hurricane - Loco Loco

    In de jaarlijkse ‘Beyoncé-lookalike’-nevencompetitie van het Songfestival haalt Servië een Veerle Heeren-truc uit. Ze zetten gelijk drie nep-Beyoncés in, om zeker eerste te eindigen. Niet eerlijk! Over het nummer zelf en het zingende trio valt voorts niet veel verkeerds te zeggen. ‘Loco Loco’ tikt alle ingrediënten aan van het uptempo girlpopgenre van pakweg Shakira of Pussycat Dolls. Bonuspunten van de virologenjury voor de Servische windblazers die voor de nodige ventilatie zorgen in de concertzaal. (BE)

  36. Hoop voor België?

    Misschien een schamele troost, maar sinds Hooverphonic enkele minuten geleden optrad, stegen de kansen op een Belgische overwinning volgens de bookmakers een klein beetje. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  37. Act 7. Portugal

    The Black Mamba - Love Is On My Side

    De groepsnaam hadden ze vast wel beter kunnen kiezen. Een pezige kerel die een Puertoricaanse drugskoerier zou kunnen zijn in een B-film, en een liefdesliedje boordevol sacharine stouwt, zouden we niet meteen liëren aan een giftige naam als Black Mamba. Maar goed: echt onbewogen bleven wij toch niet onder de plechtstatige blazers en strakke strijkers in deze ballad.

    De groepsleden ogen dan wel alsof je zondagochtend met hen het katerzweet langs je bilnaad laat glibberen terwijl je wolkjes sigarettenas kucht, en jezelf voorneemt om eens een maandje géén drank en drugs te misbruiken. Maar deze Kwalijke Vrienden zouden we mogelijk ook niet weerstaan op een trouwfeest. (GVA)

    The Black Mamba uit Portugal met het nummer Love Is On My Side tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival 2021.Beeld ANP
  38. Act 6. Malta

    Destiny - Je Me Casse

    Destiny krijgt het voordeel van een twijfelend vaderhart. Dit arme kind moet het sowieso al stellen met een goedkope strippersnaam, waardoor ze in het dagelijkse leven ongetwijfeld al enige achterstand opliep. Maar mijn god, wàt een geweldige performer gaat schuil achter deze prefabsong. Ze lijkt geboren voor het podium, is in de wieg gelegd voor authentiek drama en draagt meer expressie in haar gezicht dan Netta, de vorige winnaar van het Songfestival, met wie ze wel enige affiniteit leek te hebben. 

    De Maltese is pas 18, maar toont zich nu al het postermeisje van girl power en body positivity. Gaat ze met de zege aan de haal, is ze meteen ook een regenboogheldin. Kunnen we perféct vrede mee nemen. (GVA)

  39. Bijzonder Russisch kostuum

    De Russische zangeres Manizha zal misschien het Songfestival niet winnen, maar de prijs voor meest originele kostuum krijgt ze wel. De inspiratie voor haar kostuum haalde ze bij een typische Russische theemuts.

    Twitter bericht wordt geladen...

  40. Act 5. Rusland

    Manizha - Russian Woman

    De Russische zangeres Manizha wil niet enkel het Songfestival winnen, maar ondertussen ook de wereld verbeteren. In haar nummer zingt ze over de verschillende manieren waarop vrouwen vandaag met seksisme te maken krijgen. Haar boodschap is nobel, maar de act ziet eruit als een ritueel dat meer in een duiveluitdrijving dan in een liedjeswedstrijd thuishoort. Nadat Manizha zich bevrijd heeft uit haar immense jurk vormt ze samen met enkele achtergrondzangers een cirkel en gooit het hele gezelschap theatraal de armen in de lucht. Ondertussen schieten steekvlammen uit het podium en dartelen paarden op de beeldschermen. Een louterende totaalervaring, maar de kans dat Manizha straks het goud binnenhaalt, is eerder klein. (PN)

    Manizha zingt in haar nummer over vrouwenrechten.Beeld REUTERS
  41. Act 4. België

    Hooverphonic - The Wrong Place

    De Belgische inzending voor het Songfestival kon dit jaar op een ongeziene dosis persaandacht rekenen. Niet vanwege de kwaliteit van het nummer, maar omdat Alex Callier zich een opmerkelijk kapsel liet aanmeten en herhaaldelijk benadrukte dat Hooverphonic zou aantonen dat er voor ‘alternatieve muziek’ ook een plek is tijdens de competitie.

    Net omdat de groep zoveel moeite deed om zich van de andere deelnemers te onderscheiden, valt het op wat voor braaf en weinig verrassend nummer ‘The Wrong Place’ is. We houden nog even vast aan de Belgische bescheidenheid, maar achten het niet onmogelijk dat ons land straks in de top 10 prijkt. Van onderaan te beginnen, welteverstaan. (PN)

    Hooverphonic brengt 'The Wrong Place'. Beeld Reporters / DPA
  42. Lees het dagboek van Hooverphonic

    Zo dadelijk komt Hooverphonic aan de beurt als Belgische inzending. De band kan er met het nummer The Wrong Place voor zorgen dat ons land na 35 jaar opnieuw het Songfestival wint. 'We kunnen weleens het dark horse zijn', zegt Alex Callier in het Eurosong-dagboek dat de groep de afgelopen weken bijhield.

  43. Act 3. Israël

    Eden Alene - Set Me Free

    Israël heeft momenteel aardig wat geopolitieke katjes te geselen, maar maakte alsnog tijd om een delegatie naar het Songfestival te sturen. De oorwurm heet, u raadt het nooit, ‘Set Me Free’ en wordt gebracht door een zangeres wiens kapsel op een vervloekte kruising tussen een hertengewei en een pretzel lijkt. Toch doen de opmerkelijke vestimentaire keuzes niets af aan de kwaliteit van de inzending.

    Israël brengt zijn frisse popnummer tijdens een wervelende act met een indrukwekkende choreografie en een kostuumwissel die vintage Songfestival is. Bonuspunt voor de vocale uithalen die zo hoog zijn dat enkel de grote wasmot en de vleermuis ze kunnen horen. (PN)

    Eden Alene verdedigt de Israëlische eer tijdens het Eurovisie Songfestival.Beeld Reporters / DPA
  44. Act 2. Albanië

    Anxhela Peristeri - Karma

    Geen gebenedijd idee wat het Bruto Nationaal Product is van Albanië, maar op de export van theatraliteit hoefde er dit jaar kennelijk niet beknibbeld te worden. Anxhela Peristeri - als daar geen artiestennaam in zat, dan op zijn minst de alchemische formule van een druïde - gaf haar innerlijke, furieuze Beyoncé de vrije teugel. Weliswaar volledig in de stijl van Eurosong, met een kitscherige - excuseer, folkloristische - Balkaninstrumentatie, en een backdrop die een storm van oudtestamentische proporties aannam.

    Zowel op Pornhub als Meteovista en Eurosong zal deze act ongetwijfeld op goedkeurend knikjes rekenen. Een geheide top tien-act? We durven er een dure weddenschap voor aangaan met de Albanese wapenhandelaar in ons belendend appartement. (GVA)

  45. Act 1. Cyprus

    Elena Tsagrinou - El Diablo

    Al maar meteen een bekentenis. Na de eerste halve finale was er één oorwurm die we spontaan weer begonnen zingen, en - verrek als het niet waar is - dat was ‘El Diablo’ van de namens Cyprus optredende Griekse Elena Tsagrinou. Het nummer heeft met de zangeres gemeen dat het weinig om het lijf heeft, maar juist die vrolijke, balearic ‘Vamos a la Playa’-twist, geeft El Diablo iets onweerstaanbaars. Wat een lockdown dus ook met mensen doet: je gaat zelfs verlangen naar shotjes koffielikeur in een openluchtdisco op Korfoe.

    Neen, Cyprus gaat ook deze keer niet winnen, maar de eerste polonaise in onze huiskamer is wel al ingezet. (BE)

  46. 65ste editie Eurovisie Songfestival gaat van start

    Na twee jaar komen we vanavond te weten wie de Nederlandse Duncan Laurence opvolgt als winnaar van het Songfestival. De show opent met een video rond het jaarthema 'Open Up' en een muzikale voorstelling van de landen die nog kans maken op de overwinning. Zo dadelijk treedt Cyprus als eerste op.

  47. Frankrijk en Italië zijn topfavorieten

    Volgens bookmakers maken de Italiaanse en Franse delegaties vanavond de grootste kans om de overwinning binnen te halen. De Franse zangeres Barbara Pravi brengt haar chanson ‘Voilà’ als 20ste act, de Italiaanse rockgroep Måneskin komt als 24ste aan de beurt. In afwachting van de topfavorieten kunnen we als vierde act van de avond genieten van de Belgische inzending Hooverphonic, al denken bookmakers niet dat de groep straks in de top tien eindigt.

    Volgens bookmakers wint Italië straks het Eurovisie Songfestival.Beeld EurovisionWorld
  48. De Morgen houdt u op de hoogte

    Goedenavond en welkom bij onze live verslaggeving van het Eurovisiesongfestival in Rotterdam. 26 landen strijden vanaf 21u om het goud tijdens de vrolijkste liedjeswedstrijd in Europa. De hele avond lang houden we u op de hoogte van het verloop van de show en brengen we recensies van elke act. De organisatie belooft alvast om de geannuleerde editie van vorig jaar goed te maken met een flinke dosis spektakel.

    Neem om op te warmen alvast een kijkje achter de schermen van het Songfestival: ‘Als we het onder déze omstandigheden flikken, is het historisch.’