Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Stef Bef stapt uit Antwerpse cultband Katastroof: ‘Sympathieën voor Jürgen Conings gaan te ver’

Stef Bef (midden) kan zich naar eigen zeggen niet meer plaatsen in het gedachtengoed van Zjuul Krapuul (links). Rechts op de foto: bandlid Jos Smos.Beeld Klaas De Scheirder

Steven ‘Stef Bef’ Boers verlaat de plat Antwerpse cultband Katastroof. De zanger en gitarist kan zich niet langer vereenzelvigen met bandlid Zjuul Krapuul die volgens Boers sympathieën uit voor de voortvluchtige Jürgen Conings. ‘Ik zag hem al afglijden in een bittere poel van fake news, haat, complottheorieën en Trumpisme. En nu dit.’

Video wordt geladen...

Stef Bef - het pseudoniem van Steven Boers - van Katastroof heeft beslist een stap opzij te zetten. Al vraagt hij zichzelf op sociale media af of dat voorlopig of definitief is. “Ik voel me ongemakkelijk en hypocriet om het podium te delen met iemand die ik jarenlang heb bewonderd - en nu nog steeds graag zie - maar nu heb zien afglijden in een bittere poel van fake news, haat, complottheorieën, Trumpisme en sympathie voor iemand die aanslagen plant”, heeft Boers het over bandlid Zjuul Krapuul.

“Ik maak me verschrikkelijk zorgen over hem en ik sta daar niet alleen in. Ik ben absoluut voor vrije meningsuiting dus hij mag dat allemaal denken en vinden en verkondigen, maar het zal dan wel zonder mij zijn. We hebben geen ruzie”, benadrukt Boers. “Ook is dit geen politiek of ideologisch conflict, want ik kan met iedereen uit het politieke spectrum samenwerken. Maar hoewel ik zeer tolerant ben, moet ik hier een grens trekken, anders voel ik me er niet meer goed bij.”

Steven 'Stef Bef' BoersBeeld rv

“Misschien bekoelt dit”, klinkt het hoopvol. “Misschien komt er bemiddeling, maar zoals de situatie nu is, hoeft het voor mij niet meer. Ik wens mijn collega’s het allerbeste. We hebben twintig jaar samen de zotste avonturen beleefd. Maar ze hebben het daar vijfentwintig jaar zonder mij gekund, dus dat zal nu ook wel lukken.”

Katastroof is een cultgroep die in het plat Antwerps zingt. Ze begonnen in 1977 en zongen toen vooral café- en drinkliederen, dikwijls uit protest tegen kerk en religie in het algemeen. Hun protestsongs zijn overladen met politieke en maatschappelijke thema’s en gaan van frivool humoristisch tot sarcastisch tot gewaagd, seksistisch en controversieel. Hun bekendste nummers zijn ‘Zuipen’, ‘Met De Wijven Niks As Last’ en ‘De Paterkesdans’.

KatatstroofBeeld Jos Hermans