Het Wit-Russisch regime sleepte Roman Protasevisj al in 2017 voor de rechter. Hij had deelgenomen aan een 'verboden' protestactie.  Twee jaar later verliet hij zijn geboorteland.
Volledig scherm
Het Wit-Russisch regime sleepte Roman Protasevisj al in 2017 voor de rechter. Hij had deelgenomen aan een 'verboden' protestactie. Twee jaar later verliet hij zijn geboorteland. © REUTERS

Wie is Roman Protasevisj (26), de van boord gehaalde Loekasjenko-opposant in het omgeleide Ryanair-toestel?

Alles draait rond één inzittende van Ryanairvlucht FR4978 Athene-Vilnius. Het passagiersvliegtuig moest - geëscorteerd door een Wit-Russische straaljager - zondagnamiddag een gedwongen tussenlanding maken in hoofdstad Minsk, waarna Roman Protasevisj (26) door agenten van boord werd gehaald. Drogreden voor de omleiding was “een bommelding.” Wie is deze jonge Loekasjenko-opposant?

9 reacties

  • Erwin Beerens

    3 jaar geleden
    Pé Gevers, vind je werkelijk dat er geen verschil is tussen Protasevich en Conings. Protasevich verslaat over protesten tegen een dictator en voor vrije verkiezingen. Conings bedreigt mensen met de dood en rooft zware militaire wapens, zoals raketwerpers. Elk objectief denkend mens ziet een gigantisch verschil tussen beide mensen.
  • benny mange

    3 jaar geleden
    Die moet dan toch door iemand doorgegeven zij' dat hij op deze vlucht, een spion op luchthavens ofzo, anders kunnen ze da niet weten
  • Lucien Switten

    3 jaar geleden
    Waar was de EU toen er bedenkingen waren over de Amerikaanse verkiezingen? Ze veroordelen alleen als het past in het politiek correcte plaatje.
  • geert Verschelde

    3 jaar geleden
    Een militair ingrijpen door het vliegtuig te dwingen te landen. Dan diegene die kritiek uit van het vliegtuig uit. Doet onze politiemacht hier niet ongeveer hetzelfde ? Conings wordt met een ongekende politie- en legermacht opgespoord, omdat hij in rechtse regionen rondloopt. Waarschijnlijk weet hij een en ander dat niet mag geweten, lees kenbaar gemaakt, worden. Zijn optreden is ook een vorm van kritiek, en dat mag niet. Soms doet de zoektocht mij denken aan Assange, de klokkenluider uit de VS.
  • Willy Govaert

    3 jaar geleden
    De EU blaft wel (nog maar eens), maar bijten ??