©  AP

Voormalig Formule 1-baas Max Mosley (81) overleden

De voormalige Formule 1-baas Max Mosley is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Bernie Ecclestone bevestigd aan nieuwsagentschap PA.

tomas
Bron: BELGA

Max Mosley, die aan kanker leed, was zelf een bescheiden piloot en werd na zijn actieve carrière een van de stichters van het March-team, waarbij de M voor Mosley stond. Later ging de jurist een tandem vormen met Bernie Ecclestone en zo werd hij van 1993 tot 2009 voorzitter van de Internationale Automobielfederatie (FIA). Samen werden Ecclestone (de commerciële baas) en Mosley (de regelgever bij de FIA) de architecten van de moderne F1. Na de dood van Ayrton Senna in 1994 speelde Mosley ook een belangrijke rol in het veiliger maken van raceauto’s en -circuits.

“Max was net als familie voor mij. We waren net broers. Op een manier ben ik blij, want hij heeft te lang geleden”, reageerde Bernie Ecclestone, voormalig CEO van de Formula One Group. 

Max Mosley was de jongste zoon van Oswald Mosley, die in het begin van de jaren 1930 de Britse Unie van Fascisten oprichtte.

In juli 2008 won Mosley een rechtszaak tegen News of the World. De intussen verdwenen Britse tabloid moest een schadevergoeding van 76.000 euro betalen nadat het foto’s en een video had gepubliceerd waarop te zien was dat hij deelnam aan een sadomasochistisch seksfeest. Aangenomen wordt dat het schandaal was opgezet door een van zijn vijanden om hem ten val te breng.

De rechter oordeelde later dat de publicatie een inbreuk was op Mosley’s privacy. Bovendien bleken de beweringen van News of the World dat het om een “nazi-orgie” ging niet te kloppen. Na die zaak zette Mosley zich in voor een striktere regulering van de pers. Hij verdween volledig van het publieke toneel. Aan het hoofd van de FIA werd hij opgevolgd door de huidige voorzitter Jean Todt. (mc-belga)