Direct naar artikelinhoud
NieuwsWit-Rusland

Opgepakt oppositielid ‘ligt in kritieke toestand in ziekenhuis’

Raman Pratasevitsj.Beeld REUTERS

Raman Pratasevitsj, het Wit-Russische oppositielid dat zondag werd opgepakt na de omleiding van een Ryanair-vlucht naar Minsk, zou in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. Dat schrijft Tadeus Giczan, hoofdredacteur van het oppositiekanaal Nexta, op de microblogsite Twitter.

Giczan zegt de informatie te hebben van de moeder van Pratasevitsj. Er zou sprake zijn van een hartaandoening.

Lees ook de reconstructie: Trillend van angst werd journalist Raman Pratasevitsj afgevoerd uit het vliegtuig door Wit-Russische geheim agenten

Intussen heeft de Wit-Russische overheid officieel bevestigd dat Pratasevitsj is opgepakt. Dat gebeurde nadat het vliegtuig waar hij inzat, gedwongen was afgeleid naar de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Pratasevitsj is opgepakt en zit in voorlopige hechtenis in een gevangenis in Minsk, zo deelde een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag mee. De woordvoerster ontkent dat er sprake is van gezondheidsproblemen.

Inmiddels is er ook een videoboodschap uitgezonden op televisie, waarin Pratasevitsj zegt dat hij “is overgegaan tot bekentenissen”. “Het personeel gedraagt zich met mij zoals het hoort en respecteert de wet. Ik blijf samenwerken met de onderzoekers en heb bekentenissen afgelegd wat betreft het organiseren van rellen”, klinkt het.

Oppositieleden zeggen op sociale media dat hij gedwongen werd om die verklaring af te leggen. Oppositieleidster in ballingschap Svetlana Tichanovskaja zei eerder maandag dat ze vreesde dat Pratasevitsj gefolterd zou worden. 

De 26-jarige Protasevitsj, een journalist, werd zondag opgepakt in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, nadat het vliegtuig waar hij inzat, was afgeleid. Officeel werd de Ryanair-vlucht van Athene naar Vilnius omgeleid door een bomdreiging, maar algemeen wordt ervan uitgegaan dat de Wit-Russische autoriteiten het vliegtuig dwongen om uit te wijken naar Minsk, zodat ze Protasevitsj konden arresteren. Dat leidde tot veel internationaal protest: de Europese Unie spreekt van een “kaping”. Ook de 23-jarige vriendin van Pratasevitsj werd opgepakt.

Officieel werd de Ryanair-vlucht van Athene naar Vilnius omgeleid door een bomdreiging, maar algemeen wordt ervan uitgegaan dat de Wit-Russische autoriteiten het vliegtuig dwongen om uit te wijken naar Minsk, zodat ze Pratasevitsj  konden arresteren. Onder meer de Europese Unie spreekt van een “kaping”.

Nexta werd opgericht door Pratasevitsj. Het kanaal bericht onder meer over de massale betogingen tegen het regime van Loekasjenko. De Wit-Russische veiligheidsdiensten plaatsten Pratasevitsj in november op een lijst van “personen die betrokken zijn bij terroristische activiteiten”. Daarvoor kan hij volgens de oppositie de doodstraf krijgen. Wit-Rusland is het enige Europese land dat die nog uitvoert.