Direct naar artikelinhoud
NieuwsWit-Rusland

EU: ‘Vlieg niet langer boven Wit-Rusland’

Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, bij aanvang van de EU-top in Brussel.Beeld AP

De Europese Unie vraagt luchtvaartmaatschappijen om het Wit-Russische luchtruim te vermijden en ontzegt maatschappijen uit Wit-Rusland de toegang tot de EU. Ze doet dat nadat een vliegtuig van Ryanair werd gedwongen te landen in Wit-Rusland, zodat het regime een oppositieleider kon arresteren.

De Europese leiders hebben maandagavond een hele reeks nieuwe sancties getroffen tegen Wit-Rusland, naar aanleiding van de kaping van een Ryanair-vliegtuig en de arrestatie van opposant Roman Protasevitsj. Ze vragen Europese luchtvaartmaatschappijen om het Wit-Russische luchtruim voorlopig te vermijden en ontzeggen Wit-Russische maatschappijen de toegang tot het Europese luchtruim. Dat meldt de woordvoerder van Raadsvoorzitter Charles Michel op Twitter.

De staatshoofden en regeringsleiders willen ook zo snel mogelijk sancties treffen tegen personen en entiteiten die betrokken zijn bij de kaping en vragen de Commissie en buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell ook om gerichte economische sancties te treffen. 

Eerder kondigden onder meer de Duitse luchtvaartgroep Lufthansa en de Nederlandse maatschappij KLM al aan voorlopig niet meer over Wit-Rusland te vliegen. KLM nam de beslissing na een oproep van de Nederlandse premier Mark Rutte. Volgens de minister-president zijn de Wit-Russische autoriteiten momenteel “zeer onbetrouwbaar” bij het beheer van hun luchtruim.

“Door de huidige dynamische toestand schorten we de operaties in het Wit-Russische luchtruim voorlopig op”, liet Lufthansa dan weer weten. Lufthansa-dochter Brussels Airlines vliegt niet naar Wit-Rusland.

Nog andere maatschappijen kondigden al aan dat ze het Wit-Russische luchtruim voorlopig zullen mijden.