Direct naar artikelinhoud
NieuwsEnergie

Tot 300 euro terug: eigenaars zonnepanelen krijgen binnenkort correctie op dubbele aanrekening

Tot 300 euro terug: eigenaars zonnepanelen krijgen binnenkort correctie op dubbele aanrekening
Beeld BELGA

Tienduizenden eigenaars van zonnepanelen krijgen binnenkort wellicht dubbel aangerekende netkosten terug. Het Vlaams Parlement stemt vanmiddag over een wetswijziging die die ongelukkige uitwas van de verplichte omschakeling naar de digitale meter moet rechtzetten. Dat meldt VRT NWS. Volgens Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) zou het gaan om 30.000 à 40.000 gezinnen die zo tot 300 euro kunnen terugkrijgen.

Het Grondwettelijk Hof vernietigde in januari het systeem van de terugdraaiende teller voor particulieren met zonnepanelen. Dat betekende dat vanaf 1 maart de stroomfacturen voor zowat 100.000 gezinnen met een digitale meter en zonnepanelen helemaal anders verrekend werd.

Vooraleer dat nieuwe systeem kon ingaan, volgde echter nog een afrekening van het oude. En dat bleek voor heel wat mensen een dure grap. Vooral voor gezinnen wiens contract net voor of in de voorbije winter inging. Zij kregen een factuur voor maanden waarin de zonnepanelen amper stroom opleverden, terwijl ze vanwege de koude maanden wel veel meer stroom verbruikten. 

Vroeger zou dat hoge winterverbruik gecompenseerd kunnen worden met de opbrengsten van de zonnepanelen tijdens de zomer. Maar dat is nu net wat sinds 1 maart verboden is. Gevolg: gezinnen met zo’n ‘wintercontract’ moeten honderden euro’s extra betalen, in sommige gevallen zelfs meer dan 1.000 euro.

Dubbele aanrekening

Dat was echter niet het enige onaangename gevolg van de omschakeling naar de digitale meter. Een aantal maanden geleden bleek dat er twee aanrekeningen voor het gebruik van de distributienetwerken in de factuur opdoken: het prosumententarief en het distributienettatief. Die dubbele netaanrekeing kan oplopen tot honderden euro’s per jaar.

Volgens Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) zouden al zo’n 30.000 tot 40.000 gezinnen zo’n dubbele afrekening hebben gekregen. Dat zouden er overigens nog een pak meer kunnen worden want ook de 470.000 gezinnen met zonnepanelen die nog een digitale meter moeten krijgen, dreigen zo’n dubbele afrekening in de bus te krijgen.

Omdat dat uiteraard niet de bedoeling kan zijn, gaf Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) de Vlaamse energieregulator VREG opdracht om de te veel aangerekende kosten terug te storten naar de getroffen zonnepaneleneigenaars.

Wettelijk kader

Alleen: daar bleek geen wettelijk kader voor. Dat willen de Vlaamse meerderheidspartijen CD&V, Open Vld en N-VA nu verhelpen met een voorstel van decreet. Dat voorstel wordt vanmiddag voorgelegd aan de commissie Energie in het Vlaams Parlement. Aangezien het al een gunstig advies kreeg van de Raad van State valt te verwachten dat een meerderheid van de commissieleden zich achter het voorstel zal scharen. 

Als na de commissie ook het voltallige parlement zijn groen licht geeft, moet de VREG de terugbetaling concreet invullen. Hoe dat precies zal gebeuren, is nog onduidelijk. Het eenvoudigst is wellicht om het prosumententarief terug te storten. dat gaat gemiddeld om 150 euro per gezin, maar kan oplopen tot ruim 300 euro.