Van Gucht: ‘Mogelijk opstoot van ziekenhuisopnames begin zomer’

‘De coronacijfers blijven in de goede richting evolueren’, meldde viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het crisiscentrum dinsdag. Hij meent dat het ergste achter de rug is. ‘Sommige modellen voorspellen nog een opstoot van de ziekenhuisopnames indien het aantal contacten tussen mensen te snel stijgt in verhouding tot de uitrol van de vaccinatiecampagne’, waarschuwt hij.

‘De vaccinatiecampagne is nog in volle gang. Pas in de loop van augustus zal de volwassen bevolking twee dosissen hebben gehad – behalve van het Janssen-vaccin, waar maar één dosis van nodig is’, schat Van Gucht.

Die tweede dosis is belangrijk om een optimale bescherming tegen het virus te krijgen. Vooral de nieuwe varianten laten zich niet makkelijk tegenhouden door de eerste prik alleen. Dat blijkt ook uit een recente Britse studie. Die toonde dat in het bijzonder voor de Indiase variant een tweede prik van het Pfizer- en het AstraZeneca-vaccin veel betere resultaten geeft.

‘Afweer moet rijpen’

Van Gucht vermoedt ook overmoed bij pas gevaccineerden. ‘We horen jammer genoeg vaak van artsen dat mensen ziek worden kort na hun eerste vaccinatie. Op dat moment is het alsof u nog niet gevaccineerd bent. Uw afweer moet nog rijpen en heeft minstens twee weken training nodig vooraleer u beschermd bent’, legt hij uit.

‘Alle vaccins werken goed, ook tegen de varianten’, verzekert Van Gucht. ‘Het blijft belangrijk om voorzichtig te zijn voor u volledig bent ingeënt, maar zeker die eerste weken na de eerste prik. Dat wil zeggen: Beperk uw dichte contacten, spreek buiten af en houd afstand.’

‘Drempel van 500 bedden eind deze week’

Intussen zijn al 6 miljoen vaccins toegediend. In de leeftijdsgroepen boven 65 jaar is de vaccinatiegraad 90 procent of hoger. Dat het vaccin de ergste vormen van de ziekte bestrijdt, merkt Gudrun Briat van de taskforce vaccinatie aan de bezetting van de ziekenhuisbedden. ‘We zien nu vooral mensen tussen 40 en 59 jaar in het ziekenhuis. Stilaan zijn daar ook evenveel 20- tot 39-jarigen als 80-plussers.’

De ziekenhuisopnames dalen verder met 13 procent. ‘Als deze dalende trend aanhoudt, zouden we midden juni onder de 75 nieuwe opnames per dag uitkomen’, aldus Van Gucht. In de Belgische ziekenhuizen liggen nu 1.533 covid-patiënten, waarvan er 542 op intensieve zorgen verblijven. De drempel om vanaf 9 juni extra versoepelingen door te voeren ligt op 500 bedden. Volgens Van Gucht kan die drempel eind deze week nog gehaald worden, als de huidige trend aanhoudt.

‘Stijgende besmettingen te wijten aan Hemelvaart’

Tegelijkertijd stijgen de nieuwe besmettingen met 10 procent. Volgens Van Gucht is dat grotendeels te wijten aan de vergelijking met de week van Hemelvaart. Een soortgelijke vertekening wacht ons volgende week, met Pinkstermaandag.

Dat het percentage positieve tests gestaag verder daalt, noemt de viroloog bemoedigend. ‘Het bedraagt nu 5,5 procent en we komen van zo’n 10 procent. Het Europese CDC (centrum voor ziektebestrijding) kleurt een land pas groen wanneer het percentage lager is dan 4 procent.’ Dat is het volgende ijkpunt waar naar uitgekeken wordt.

(mg, dc)