Alexandru Caliniuc (27) veroordeeld tot 25 jaar opsluiting voor verkrachting en moord op Sofie Muylle (27)

Alexandru Caliniuc (27) is door het assisenhof van West-Vlaanderen veroordeeld tot 25 jaar opsluiting voor de moord en de verkrachting op Sofie Muylle (27). Aanklager Céline D’havé had in de voormiddag nog levenslang gevorderd, maar hof en jury houden rekening met de jeugdige leeftijd en het blanco strafregister van beschuldigde.

Marc Klifman

De volksjury op het assisenproces in Brugge verklaarde Alexandru Caliniuc eind vorige week al schuldig aan moord en verkrachting op Sofie Muylle, op 22 januari 2017 op het strand van Knokke. De Roemeen gaf toe dat hij het slachtoffer had verkracht, maar bleef altijd ontkennen dat hij haar bewust van het leven beroofde. De assisenjury oordeelde daar anders over. Van foltering was volgens de juryleden echter geen sprake: de vrouw uit Roeselare kwam om het leven door onderkoeling.

Aanklager Céline D’havé vorderde levenslang voor Alexandru Caliniuc. ©  BELGA

“Bijzondere wreedheid”

Dinsdagochtend werd uitvoerig gepleit over de straf van Caliniuc. Volgens aanklager Céline D’havé pleegde Caliniuc de ergste misdaad die kan worden gepleegd. “Alexandru heeft zich niet enkel schuldig gemaakt aan moord, maar ook aan verkrachting met de verzwarende omstandigheid dat Sofie Muylle kwetsbaar en in nood was. Hij is amper 22 jaar als hij de moord op Sofie pleegt, en voorafgaand verkracht hij haar. De samenloop van die twee bijzonder ernstige misdaden getuigen van bijzondere wreedheid. Het staat vast dat Sofie een lange doodsstrijd heeft geleverd en dat haar onmenselijk veel leed is toegebracht. Als het van mij afhangt, is er geen enkele omstandigheid die dat geweld en die lijdensweg kan rechtvaardigen en verzachten.”

De verdediging zag echter twee verzachtende omstandigheden. Meester Pieter Filipowicz wees op de jeugdige leeftijd en het blanco strafblad van Caliniuc. De religieuze achtergrond van de beschuldigde zou een rol gespeeld hebben in de vorming van zijn karakter. Daarnaast werd opgemerkt dat Caliniuc in Italië en België hard werkte om zijn familie te steunen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER