Minister Dedonder over Jurgen Conings: ‘Er zijn fouten gemaakt, die worden onderzocht’

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) heeft een stand van zaken gegeven over de onmiddellijk genomen maatregelen naar aanleiding van de voortvluchtige militair Jurgen Conings. Zowel chef Defensie Michel Hofman als Dedonder erkent dat er fouten zijn gemaakt.

(kma)

‘De handelingen van Jurgen Conings zijn volledig in strijd met waar we bij Defensie voor staan. Ik deel volledig de publieke verontwaardiging tegenover de recente gebeurtenissen. Ik betreur ook ten zeerste dat een deel van onze bevolking Jurgen Conings aan het afschilderen is als een verzetsstrijder of held’, zei chef Defensie Michel Hofman. ‘Dat is hij zeker niet.’

De voorbije dagen is er weinig gecommuniceerd over het onderzoek. ‘De bedoeling is om zo het leven van zijn familie, vrienden en collega’s te beschermen in afwachting van het interne onderzoek’, aldus Hofman, die erkent dat er fouten zijn gemaakt. ‘Daar bestaat geen twijfel over.’

• Federaal procureur: ‘We willen Conings levend vatten’

Ook minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) gaf toe dat er fouten zijn gemaakt in de zaak-Jurgen Conings. Dedonder benadrukte dat er een adequate respons nodig is na het incident. ‘Achter de feiten zitten fouten die meteen onderworpen zijn aan onderzoek. De komende uren moeten de eerste resultaten binnenlopen’, gaf ze mee.

Facebookgroep ‘Als 1 achter Jurgen’ verwijderd

Dedonder kondigde zondag al aan dat elf militairen die gevolgd werden door de militaire inlichtingendienst Adiv de toegang tot de wapendepots is ontzegd. Ook hun veiligheidsmachtiging, die toegang geeft tot geclassificeerde info, is ingetrokken.

Een van de elf werd afgelopen weekend teruggehaald uit Mali, waar hij op buitenlandse missie was. De man zou de voortvluchtige Jurgen Conings gekend hebben, maar stond al langer op de Adiv-lijst wegens rechts geradicaliseerd. ‘Die militairen worden nu in de eerste plaats uit hun functie gehaald uit voorzorg, onder meer om copycatgedrag te vermijden. Voorlopig blijft het bij die elf’, klinkt het.

• Steunpagina voor Jurgen Conings telt op één dag duizenden leden

De inlichtingendiensten hielden ook de Facebookgroep ‘Als 1 achter Jurgen’, die bijna 50.000 leden telde, nauwlettend in de gaten, zegt minister Dedonder. Er werd nagegaan of er ook personen bij zaten die op een van de veiligheidsdepartementen werken. Dinsdagmiddag liet de woordvoerder van Facebook weten dat de steunpagina offline is gehaald. ‘We hebben deze groep verwijderd omdat ze ons beleid ten aanzien van gevaarlijke individuen en organisaties geschonden heeft’, luidde het. ‘Content, groepen en pagina’s die terroristen prijzen of steunen, zoals Jurgen Conings, zijn niet toegestaan op Facebook of Instagram.’

Intussen hebben de beheerders van de verdwenen groep al een nieuwe Facebookpagina gemaakt, die ondertussen bijna 1.000 leden telt.