Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak-Jürgen Conings

Nog steeds geen spoor van Jürgen Conings, stafchef Defensie: ‘Hij is geen slachtoffer, verzetsstrijder of held’

Michel Hofman, de stafchef van het Belgisch leger.Beeld BELGA

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) heeft vanochtend de legerleiding bijeengeroepen op het militaire hoofdkwartier in Evere. ‘Voor extremisme is geen plaats in het leger. De generaals zullen ambassadeurs zijn van deze boodschap’, zei ze. Tegelijk wil Dedonder ‘geen heksenjacht’ ontketenen op militairen die op sociale media steun betuigen voor de voortvluchtige terreurverdachte Conings.

Tijdens een persconferentie na het – korte – overleg tussen Dedonder en de legerleiding, benadrukte de minister dat er lessen zullen worden getrokken uit de zaak-Jürgen Conings. “De verdwijning en vlucht van deze man met legerwapens vereist een adequaat antwoord. Daarom heb ik meteen verschillende interne onderzoeken gevraagd”, zei de Franstalige socialiste. De eerste resultaten hiervan zullen morgenochtend worden voorgesteld in het federaal parlement.

Aan ontslag nemen denkt ze (voorlopig) niet. “Alle partijen in de regering steunen mij.”

Minister Dedonder herhaalde dat rechts-extremistische militairen geen thuis hebben in het leger. Ze eist dat de legerleiding deze boodschap mee uitdraagt. “Vanochtend heb ik de volledige defensiestaf bijeengeroepen, om situaties zoals vandaag in de toekomst te kunnen vermijden. De generaals hebben me hun steun verzekerd. Er is geen plaats voor rechts-extremisme in het Belgisch leger. De generaals zullen de ambassadeurs zijn van deze boodschap”, klonk het.

Geen held

Ook legerbaas Michel Hofman sprak zich tijdens de persconferentie nogmaals uit over de zaak-Conings. “Zijn handelingen zijn in strijd met de waarden waar Defensie voor staat: respect, inzet, eergevoel en loyaliteit. Alle militairen hebben een eed afgelegd. Ik deel de publieke verontwaardiging over wat gebeurd is vorige week. Ik betreur ook ten zeerste dat een deel van de bevolking Conings nu aan het afschilderen is als een slachtoffer, verzetsstrijder of held. Dat is hij zeker niet.”

Hofman zei dat er volgens hem een link is tussen dit dossier en de budgettaire problemen van het leger. “Er zijn fouten gemaakt. Dat is overduidelijk. We erkennen die ook. De opeenvolging van incidenten toont aan dat onze organisatie niet meer zo robuust is als voordien. Ons departement is in volle transformatie. Dat gaat altijd gepaard met onzekerheid en soms instabiliteit.”

De dienst waar Conings actief was, werkte met zes militairen in plaats van met veertien. Op die manier combineerde Conings een taak als wapeninstructeur en als wapenbeheerder.

Sociale media

Minister Dedonder kondigde zondag al aan dat elf militairen die gevolgd werden door de militaire inlichtingendienst ADIV de toegang tot de wapendepots is ontzegd. Ook hun veiligheidsmachtiging, die toegang geeft tot geclassificeerde info, is ingetrokken. Ze krijgen andere taken.

Over de steun die meerdere militairen de voorbije dagen uitspraken voor Conings – onder meer via Facebook-groepen zoals ‘Als 1 achter Jürgen’ – zei Dedonder dat ze dit volledig afkeurt. “Maar het is niet mijn bedoeling om een heksenjacht te starten op deze militairen. Helemaal niet. Zo ver wil ik niet gaan. Het toont wel aan dat extremisme een breder maatschappelijk probleem is dat we moeten durven aanpakken.” 

Er komen dus wellicht geen sancties. Al screent de militaire inlichtingendienst ADIV wel wat door militairen wordt gepost op sociale media over de zaak-Jürgen Conings.

De Facebook-groep ‘Als 1 achter Jürgen’, die gisteravond 45.200 leden telde maar intussen niet meer toegankelijk is, wordt zo in de gaten gehouden door de inlichtingendiensten. In eerste instantie wordt nagegaan of er in de steungroep ook personen zitten die op één van de veiligheidsdepartementen werken en hun steun betuigen aan de voortvluchtige militair.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder.Beeld Photo News