Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak- Jürgen Conings

Facebook haalt grootste steungroep voor Jürgen Conings offline: ‘Pagina’s die terroristen steunen zijn niet toegestaan’

De Facebookgroep is niet langer toegankelijk, maar is via webcache nog te vinden.Beeld Facebook

‘Als 1 achter Jürgen’, de grootste Facebookgroep die de voortvluchtige militair Jürgen Conings onomwonden steunt, is offline gehaald door Facebook. De groep telde bijna 45.800 leden. ‘We hebben deze groep verwijderd omdat hij ons beleid ten aanzien van gevaarlijke individuen en organisaties geschonden heeft’, klinkt het bij Facebook.

en

De steungroep (hier in webcache) voor de nog steeds spoorloze extremistische korporaal die gezocht wordt voor ‘moordpoging en verboden wapenbezit in een terroristische context’ zag vorige week het levenslicht. 

Facebook heeft de groep nu offline gehaald omdat de groep tegen het beleid van het sociale netwerk ingaat. “We hebben deze groep verwijderd omdat het ons beleid ten aanzien van Gevaarlijke Individuen en Organisaties geschonden heeft”, klinkt het in een reactie bij Facebook. “Pagina’s die terroristen prijzen of steunen, zoals Jürgen Conings, zijn niet toegestaan op Facebook of Instagram.” Alle lofuitingen zullen worden verwijderd zodra Facebook ervan op de hoogte is, luidt het. 

Het beleid van de netwerksite houdt in dat “in een poging om offline schade te voorkomen en beperken” Facebook niet toestaat dat organisaties of personen betrokken bij terroristische activiteiten, georganiseerde haat, (pogingen tot) massamoord, mensenhandel of georganiseerd geweld aanwezig zijn op het platform. 

Inlichtingendiensten

Vandaag raakte bekend dat ‘Als 1 achter Jürgen’ in de gaten wordt gehouden door de inlichtingendiensten. In eerste instantie wordt nagegaan of er in de steungroep ook personen zitten die op één van de veiligheidsdepartementen werken en hun steun betuigen aan de korporaal.

‘Als 1 achter Jürgen’ organiseerde afgelopen weekend in Maasmechelen nog een stille mars voor Conings waar zo’n 150 deelnemers voor opdaagden.

Er blijven nu nog zo’n vijf soortgelijke Nederlandstalige steungroepen over. De grootste daarvan heeft zo'n 2.900 leden.  De grootste Franstalige steungroep telt 2.300 leden.

Lees ook
Beeld Facebook Steun aan - Soutien à Jürgen Conings