Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen samen met Belgisch premier Alexander De Croo op de Europese top in Brussel vandaag.
Volledig scherm
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen samen met Belgisch premier Alexander De Croo op de Europese top in Brussel vandaag. © AP

Europa wil minstens 100 miljoen vaccins naar arme landen sturen

De 27 EU-leiders zijn op hun top in Brussel overeengekomen nog voor eind dit jaar minstens 100 miljoen coronavaccins aan arme landen te schenken. In hun slotconclusies verklaren ze het delen van hun vaccins te zullen versnellen om landen die prikken te kort komen te helpen. Door de tegenvallende leveringen van farmabedrijven AstraZeneca en Johnson & Johnson was de EU aanvankelijk terughoudend om zich te verbinden aan een ambitieuze gift omdat eerst de eigen bevolking zo snel mogelijk moet worden gevaccineerd.

6 reacties

  • Cris Verwilligen

    3 jaar geleden
    Beter eerst zorgen hier en dan passagiers die hier komen zonder bewijs van inenting vaccineren (tegen kostprijs) of niet binnen. En dan pas kan de andere landen helpen zonder gevaar. Eerste les ehbo: breng jezelf niet in gevaar.
  • Frank Waeghe

    3 jaar geleden
    Lijkt me een sterk idee, vaccineer overal de risicogroepen en iedereen zal daar beter van worden. Maar aub weg met die vaccinpas want daar komen problemen van. De ene 30-er is gevaccineerd en een andere moet nog 3 maanden wachten. Zo krijg je pasjes discriminatie!
  • boris paesen

    3 jaar geleden
    Het is gemakkelijk om het geld van de belastingbetaler weg te geven. Dit terwijl nog lang niet alle Europeanen ingeënt in zijn. Schaam jullie.
  • Philippe Vanbelleghem

    3 jaar geleden
    zouden ze niet beter zorgen dat iedereen ingeënt is in Europa en daarna Sinterklaas spelen.Wij belastingbetaler gaan wel betalen voor een ander.
  • Miguel Leboucq

    3 jaar geleden
    Ja ja eerts honderden miljoenen geven voor de ontwikkeling van vaccins waarmee de farmabedrijven nu miljardenwinsten opstrijken en nu Sinterklaas spelen buiten Europa terwijl ons vaccinatieprogramma vertragingen heeft omwille van "productiecapaciteit"