Direct naar artikelinhoud
ReportageHoreca

Regenweer verknalt heropening horeca: ‘Maar we móésten opengaan’

Johan De Baets van restaurant Du Progres aan de Korenmarkt in Gent. 'Mocht het in 2019 zo’n weer geweest zijn, zou hier geen kat gezeten hebben. Maar mensen snakten om dit opnieuw te kunnen doen.'Beeld Thomas Nolf

De hoerastemming bij de heropening van de horeca is bij veel uitbaters al gaan liggen. Met dank aan de weergoden. De sector kijkt reikhalzend uit naar de eerste échte lentedagen. ‘Je kunt moeilijk verwachten dat mensen hier in thermisch ondergoed komen zitten.’

Ondanks de felle wind en een alweer miezerige regen zitten de terrassen op de Gentse Korenmarkt gezellig gevuld. “Wij kunnen echt niet klagen. Raar genoeg weerhoudt dit weer de mensen niet om op café te gaan”, zegt Johan de Baets, uitbater van restaurant Du Progres. “Mocht het in 2019 zo’n weer geweest zijn, zou hier geen kat gezeten hebben. Maar mensen snakten om dit opnieuw te kunnen doen. Ze vragen steeds om een plekje bij de terrasverwarming, dat wel. En ik denk eerlijk gezegd ook niet dat dit nog lang zal duren als het weer zo slecht blijft.”

Sinds de horeca na maandenlange sluiting op 8 mei eindelijk de terrassen weer mochten openen, zijn er amper dagen geweest die niet verstoord werden door een hevige plensbui. Maar waar horecazaken op de Korenmarkt nog van de continue passage kunnen profiteren, is het in andere delen van de stad eerder zoeken naar tafels die wél bezet zijn. 

Het terras van café De Alchemist, recht tegenover het Gravensteen in Gent.Beeld Thomas Nolf

“Omdat er zo weinig volk is, sta ik hier heel de ochtend alleen”, zegt barman Brecht van café Het Spijker. “We moesten opengaan, het zou raar geweest zijn om het niet te doen. Maar het is toch ook jammer om er na zo’n lange tijd op deze manier weer te moeten invliegen.” 

Ook bij chocolatier/ijsjeszaak Juffrouw Strik zit uitbaatster Johanne moederziel alleen op haar terras, naast de reusachtige karakteristieke ijshoorn. Dat was wel anders bij de heropening op 8 mei. “Het leek wel een van de drukste dagen op de Gentse Feesten. Eigenlijk vond ik het wat op het randje. Mensen vochten bijna om een plekje, je zag geen vrije tegel meer.” Na al die maanden trotseerden de klanten de buien op het niet-overdekte terras dan maar met hun eigen paraplu. Maar hoe langer het ijsjesweer op zich liet wachten, hoe meer ook de klanten wegbleven. “Als het goed weer is, mogen we niet klagen. Maar als het regent zie je bijna niemand op terras, dan zijn het lange dagen. Tja, je kunt natuurlijk moeilijk verwachten dat mensen hier in thermisch ondergoed komen zitten.”

Veel zaken kunnen alleen op hun vast cliënteel rekenen dezer dagen. Waar het terras van café ’t Geduld doorgaans volgepakt zit met Spanjaarden, Engelsen en andere toeristen, heeft Elke er nu alle ruimte om even te schuilen voor een stevige regenvlaag. “Ik vind het net fijn dat het nu makkelijk is om een plekje te vinden. Heb je gezien hoe dicht de tafels staan op de Korenmarkt? Dan voel ik me hier toch veiliger.” 

Hoe langer het ijsjesweer op zich liet wachten, hoe meer ook de klanten wegbleven bij Juffrouw Strik op de Groentenmarkt.Beeld Thomas Nolf

Heropening van korte duur

Toch zouden heel wat horeca-uitbaters liever wat meer volk op hun terras willen verwelkomen. Door de slechte weersomstandigheden hebben heel wat uitbaters de deuren zelfs alweer gesloten. “Aangezien er afstandsregels zijn, alleen de terrassen open mogen en er een sluitingsuur is, zijn er dus naast het regenweer heel wat beperkingen in het vrij ondernemen", zegt Matthias de Caluwe van Horeca Vlaanderen. Zeker bij horecazaken met niet-overdekte terrassen is het op regenachtige dagen amper de moeite waard om open te doen. “Veel uitbaters zitten dus dagelijks de weersvoorspellingen te bekijken, om te zien of ze voor de volgende dag hun personeel uit tijdelijke werkloosheid moeten halen. Dit bewijst dat de steunmaatregelen nog absoluut cruciaal zijn. ” 

Bij FedCaf, de nationale federatie van caféhouders, waren ze sowieso al niet enthousiast over de gedeeltelijke heropening. “Je moet weten dat slechts 15 procent van de café-uitbaters in België over een eigen terras beschikt”, zegt gedelegeerd bestuurder Erik Beunckens. “Bij heel wat van hen zijn er al tenten gaan vliegen of kapotgegaan, nu willen ze geen kosten meer doen. Dag na dag beslissen steeds meer cafés om weer te sluiten tot ze binnen ook open mogen.” 

Zover is het nog niet gekomen bij brasserie Savarin. Al geeft zaakvoerder Alex De Vriendt toe dat ook bij hem de afgelopen dagen de moed even in de schoenen zakte. “Donderdag heb ik een partytent gekocht. Maar door de hevige wind stortte hij vrijdag al in. Zaterdag had ik er even geen zin in en ben ik dichtgebleven. Nu heb ik me toch een nieuwe tent aangeschaft, maar dat zijn allemaal kosten natuurlijk. Echt, ik denk dat de politici deze keer niet naar de virologen, maar naar de weermannen hebben geluisterd.” (lacht).

Café ’t Geduld, aan het Veerleplein.Beeld Thomas Nolf

Twee sluitingsuren

Toch zijn er opklaringen in zicht. Letterlijk. Vanaf morgen mogen we ons volgens de voorspellingen eindelijk opmaken voor de eerste echte lentedagen. Maar vooral vestigen horeca-uitbaters toch hun hoop op 9 juni, wanneer horecazaken – als aan alle voorwaarden wordt voldaan – ook binnen weer mensen mogen ontvangen. 

Hoe die complete heropening eruit moet zien, daarvoor moeten we het Overlegcomité afwachten, dat uitgesteld is tot 4 juni. Wel gaf premier Alexander De Croo (Open Vld) al aan dat er een ander sluitingsuur komt voor binnen en buiten. Binnen zouden klanten om 22 uur moeten afronden, terwijl de terrassen pas om 23.30 uur dicht moeten. Die regel moet ervoor zorgen dat mensen ook de tweede helft van de EK-matchen op terras kunnen bekijken. De horecasector zelf staat echter niet te springen voor die regel. “Waarom toch altijd alles zo moeilijk maken?”, zegt Beunckens. “Dan moet je mensen die binnen zitten om 22 uur wegjagen, terwijl de rest mag blijven. En waar gaan die mensen dan heen? Ik zeg het nu al: daar komen vodden van.”