Direct naar artikelinhoud
AnalyseZaak-Jürgen Conings

Wie heeft fouten gemaakt in zaak-Conings? Militaire geheime dienst in het vizier

In het Nationaal Park Hoge Kempen zochten tientallen soldaten mee naar de voortvluchtige Jürgen Conings.Beeld BELGA

Minister Ludivine Dedonder (PS) en legerbaas Michel Hofman worden vanmiddag in het parlement verwacht voor liefst 32 vragen over de voortvluchtige terreurverdachte Jürgen Conings. Vooral de militaire inlichtingendienst komt in het vizier.

Tijdens een persconferentie vanuit het militaire hoofdkwartier in Evere dinsdag erkenden minister Dedonder en legerbaas Hofman dat er “fouten” gemaakt zijn in de zaak-Jürgen Conings. 

Korporaal Conings stond bij de veiligheidsdiensten al langer bekend als een ‘potentieel gewelddadige extremist’. Toch kon hij vorige week maandag in Leopoldsburg zijn auto inladen met vier raketwerpers, een machinegeweer P90, een pistool 5.7 en munitie. Conings plande een aanslag tegen viroloog Marc Van Ranst en een moskee in Eisden. Een week later is hij nog altijd onvindbaar.

In het federaal parlement zullen minister Dedonder en Hofman vanmiddag de tussentijdse resultaten van de drie interne legeronderzoeken naar de zaak-Jürgen Conings toelichten. Verschillende bronnen melden dat vooral de militaire inlichtingendienst ADIV in het vizier komt.

Warm

De ADIV zou onvoldoende gecommuniceerd hebben. Het was de inlichtingendienst die Conings al langer opvolgde, sinds 2019. Het was ook de ADIV die als eerste op de hoogte was van de beslissing om Conings op de ‘terroristenlijst’ van het antiterreurorgaan OCAD te plaatsen, als eerste militair ooit. Deze beslissing werd afgelopen zomer genomen en in februari officieel bekrachtigd. En het is de ADIV die belangrijke veiligheidsdossiers moet rapporteren aan minister Dedonder en legerbaas Hofman. Geen van beiden had tot vorige week ooit van Conings gehoord.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS)Beeld Thomas Sweertvaegher

Een militaire bron: “Tel hierbij op dat de ADIV ook instond voor de communicatie naar beneden toe, richting Leopoldsburg, waar Conings werkte en toegang behield tot wapens, en je weet dat het straks warm kan worden onder de voeten van ADIV-topman Philippe Boucké.” Of generaal Boucké zelf op de hoogte was, is trouwens onduidelijk. Volgens een aantal bronnen niet. 

Tijdens de persconferentie dinsdag zei Dedonder dat na afloop van de interne onderzoeken, midden juni, duidelijk moet worden wie welke verantwoordelijkheid draagt en wat hiervan de gevolgen zijn. Ook het Comité I, dat toezicht houdt op de werking van de inlichtingendiensten, zal een onderzoek opstarten. Dit moet klaar zijn voor het parlement op zomervakantie gaat, in juli.