Grootste Bitcoinmijnregio in China gaat het mijnen van cryptomunten bestraffen

De Chinese regio Binnen-Mongolië heeft sancties voorgesteld voor bedrijven en personen die betrokken zijn bij het ‘minen’ van digitale valuta’s. Chinese Bitcoin-traders hebben niettemin nog steeds ‘enorme invloed’, volgens zakensite CNBC.

  • Telecommunicatiebedrijven die betrokken zijn bij mijnbouw zouden hun bedrijfslicenties kunnen worden ingetrokken. ‘Cloud computing’-bedrijven moeten niet meer op een voorkeursbehandeling vanwege de overheid rekenen.
  • China is goed voor ongeveer 65 procent van de Bitcoin-ontginning in de wereld. Dankzij de goedkope energie is Binnen-Mongolië goed voor ongeveer 8 procent wereldwijd, een groter aandeel dan de V.S.
  • De strenge aanpak van mining in Binnen-Mongolië begon in maart, toen de lokale overheid plannen aankondigde om nieuwe mijnbouwprojecten voor cryptocurrency te verbieden en bestaande activiteiten stop te zetten om het energieverbruik terug te dringen.
  • China wil groener worden en is daarom geïrriteerd door het energieverbruik bij Bitcoin mining. President Xi Jinping zei vorig jaar dat het land streeft naar een maximale uitstoot van kooldioxide in 2030 en naar koolstofneutraliteit in 2060.
    • De Noord-Chinese regio slaagde er niet in om de doelstellingen van Peking inzake energieverbruik in 2019 te halen en legde vervolgens plannen vast om het energieverbruik te verminderen.
  • Chinese vicepremier Liu He vorige week in een verklaring zei dat het noodzakelijk is om ‘hard op te treden tegen het delven en verhandelen van Bitcoin’ om te voorkomen dat ‘individuele risico’s worden overgedragen naar het sociale veld’. 
  • China’s harde aanpak van cryptocurrencies begon al in 2017, toen de Aziatische gigant lokale beurzen dwong te sluiten en ‘initial coin offerings’ verbood. 
    • Een ‘initial coin offering’ is een methode om financiering te krijgen voor een onderneming die nieuw ‘cryptografisch’ geld of een nieuwe toepassing op de blockchain-technologie wil ontwikkelen.

Mining

Miners gebruiken speciaal gebouwde computers om complexe wiskundige puzzels op te lossen die het effectief mogelijk maken dat een Bitcoin-transactie plaatsvindt. Na het oplossen van de puzzel worden de miners beloond met een Bitcoin.

Maar omdat de computers een hoog vermogen hebben, verbruiken ze veel energie. Bitcoin-mijnbouw verbruikt ongeveer 112,57 terawattuur per jaar aan energie, meer dan hele landen als de Filipijnen en Chili. Tot die vaststelling kwam de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, een project van de universiteit van Cambridge.

Tesla-CEO Elon Musk kaartte dit energieverbruik eerder aan, waardoor de cryptomarkt een tijdlang bloedrode cijfers liet zien. Vandaag lijkt dat – voorlopig – mee te vallen. Misschien omdat Musk aankondigde samen te zitten met Amerikaanse miners.

Floreren 

  • Chinese Bitcoin traders blijven floreren ondanks Pekings vier jaar durende hardhandig optreden tegen cryptocurrencies.
  • In november 2015 werd ongeveer 92 procent van de Bitcoin trade gedaan met de Chinese yuan, volgens gegevens van CryptoCompare, een cryptocurrency-databedrijf. Chinese handelaren hadden de mogelijkheid om de markt vrij aanzienlijk te bewegen op elk nieuws met betrekking tot bitcoin in China.
    • Maar in november 2017 was de Chinese yuan goed voor slechts 0,07 procent van de totale Bitcoin-markt.
  • Toen China zijn toezicht op de cryptocurrency-sector verscherpte, ontstond er een soort grijze markt. Chinese beurzen zoals Huobi en OKEx verhuisden naar het buitenland omdat ze op het vasteland geen vergunning konden krijgen.
  • Sommige van deze platforms bieden crypto naar crypto trade aan, zoals het kopen van Bitcoin met de aan de Amerikaanse dollar gekoppelde stablecoin genaamd Tether (USDT). Sommige platforms bieden een omzettingsservice van yuan naar USDT, waarmee Chinese gebruikers de crypto kunnen krijgen die nodig is om Bitcoin te kopen.
  • ‘Zodra iemand Bitcoin heeft gekocht, kunnen ze het vervolgens storten op overzeese beurzen die crypto naar crypto trade toestaan,’ zei Constantine Tsavliris, hoofd onderzoek bij CryptoCompare.
  • ‘Ik denk dat er meer (Chinese) handelaren zijn (nu). Bitcoin is (…) in prijs gestegen,’ vertelde Bobby Lee, voormalig CEO van een van China’s eerste cryptocurrency beurzen BTCC, aan CNBC.
  • ‘Tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen stabiele valuta’s zoals USDT,’ zei Lee, die ook de oprichter is van cryptocurrency portefeuille Ballet.

Lees ook:

(jvdh)

Meer