Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdFiscaliteit

Haal alles uit uw belastingaangifte: zo kunt u besparen

Haal alles uit uw belastingaangifte: zo kunt u besparen
Beeld Ilse van Kraaij

Er zijn leukere dingen dan het invullen van uw belastingbrief. De klus moet evenwel geklaard worden. Wat u moet weten om uw aangifte van 2021 in te vullen. En hoe u kan besparen.

Hoeveel tijd hebt u?

De elektronische belastingaangiftes zijn beschikbaar via de website MyMinfin. Met uw elektronische identiteitskaart en een kaartlezer of met de identiteitsapp Itsme kan u er inloggen. Uiterlijk tegen 15 juli moet u uw elektronische aangifte hebben ingediend. Als u samen met uw partner de aangifte indient, dan moeten beide partners de aangifte effectief ondertekenen.

Wie liever met de klassieke papieren belastingaangifte werkt, de befaamde bruine enveloppe, heeft minder tijd. Die moet ten laatste op 30 juni bij de fiscus zijn. De papieren exemplaren worden in de maand mei verstuurd. Als u er geen hebt ontvangen, maar toch graag via die weg uw burgerplicht vervult, dan belt u vanaf begin juni naar uw belastingkantoor. Doet u een beroep op een mandataris – een boekhouder of belastingadviseur – dan heeft die tijd tot 21 oktober.

U kan telefonische hulp krijgen via de belastingadministratie. Bel naar uw belastingkantoor, met uw identiteitskaart in de buurt, om een afspraak te boeken. Een medewerker zal u dan op de dag van de afspraak bellen. Waarna u samen de aangifte invult. Vervolgens krijgt u per post een document dat u ondertekent en terugstuurt om de aangifte te vervolledigen. U kunt een afspraak maken tot 29 juni.

Waar moet u op letten als u een voorstel van vereenvoudigde aangifte hebt ontvangen?

Dit jaar krijgen 3,75 miljoen belastingplichtigen een voorstel van vereenvoudigde aangifte (VVA). Daarop staan alle gegevens die de fiscus over uw gezinssituatie kent vooraf ingevuld. Toch is het belangrijk dat u alle gegevens controleert. Zijn uw gegevens onjuist of onvolledig, verbeter dan het voorstel. Ofwel via Tax-on-web, of via de papieren aangifte. Hou de deadline in de gaten.

U moet voornamelijk letten op de codes die betrekking hebben op uw gezinssituatie. Deze kan gewijzigd zijn in de loop van het jaar, wat nog niet is aangepast bij de fiscus. Bijvoorbeeld omtrent kinderen ten laste, de regeling rond co-ouderschap, de kosten voor kinderopvang of onderhoudsgeld. Controleer zeker ook of alle belastingvoordelen waarop u recht hebt zijn opgenomen in de VVA. Hebt u dienstencheques aangevraagd, giften aan goede doelen gedaan, of een levensverzekering afgesloten? Misschien hebt u een tweede verblijf gekocht? Als u daarvoor een lening bent aangegaan dan kan u een belastingvoordeel genieten.

Hoeveel belastingen betaalt u eigenlijk?

De personenbelasting in ons lans kent progressieve belastingtarieven. Dat betekent dat het belastingtarief stijgt naarmate uw inkomen toeneemt.

Sinds inkomstenjaar 2018 zijn er nog maar vier schijven in plaats van vijf. Elke hogere schijf heeft zijn eigen belastingtarief: 25, 40, 45 en 50 procent. Voor dit jaar (inkomsten 2020) is de bovengrens van de schijf van 40 procent opgetrokken tot 23.720 euro. Dat betekent dat een groter deel van je inkomen aan het lagere tarief van 40 procent wordt belast. Een gevolg van de taxshift. Om het even welk inkomen u hebt, de belastingvrije som is voor iedereen opgetrokken tot 8.990 euro. Dat deel van uw inkomen ontsnapt dus aan belastingen. Toch snel een besparing van zo’n 2.200 euro, en meer als u kinderen of andere personen ten laste hebt.

De aangifte 2021 heeft betrekking op de inkomsten van het jaar 2020, en corona laat ook sporen na op uw aangifte. De Vlaamse vereenvoudigde aangifte bevat 829 codes, 18 meer dan vorig jaar. Die extra codes hebben alle betrekking op de steunmaatregelen.

Waar kunt u voordeel uithalen?

De Romeinse cijfers IX, X en XI zijn hier uw bondgenoot. In die vakken kan u immers de grootste belastingvoordelen halen.

De klassieker: uw hypotheeklening voor de eigen woning. Het jaar waarin u de lening hebt afgesloten, is daarbij cruciaal, en de som van intresten en kapitaalaflossingen plus de premies van uw schuldsaldoverzekering zijn de parameters om een belastingvermindering van 40 procent in Vlaanderen te krijgen.

Ook het pensioensparen levert een belastingvermindering van 30 procent van het gestorte bedrag op als u maximaal 990 euro hebt gestort. Wie kiest voor het hogere plafond van 1.270 euro wordt een vermindering van 25 procent geboden. Het is niet mogelijk om een groter bedrag te storten. Er is echter geen minimumbedrag.

Jaren was er in het Vlaams Gewest een belastingvermindering van 30 procent voor diensten- en wijk-werkcheques, maar voor cheques die na 1 januari 2020 gekocht werden, is dat teruggebracht tot 20 procent. In de andere gewesten is het belastingvoordeel niet gewijzigd. Let wel, er is een plafond van 1.520 euro aan dienstencheques én wijk- werkcheques of PWA-cheques samen. Dit is in alle gewesten het geval.

Uw kinderen zijn ook een bron van fiscale vreugde. Alle betalingen voor de kinderopvang, de voor- of naschoolse opvang, of een kamp, kan u inbrengen. U moet deze wel effectief betaald hebben voor eind december, anders vervalt het voordeel en schuift het een jaartje op. De oppaskosten zijn geplafonneerd tot 13 euro per opvangdag en per kind. En dit voor kinderen tot 14 jaar, of 21 jaar voor kinderen met een zware handicap. Sommige initiatieven als speelpleinwerking zijn op dezelfde manier aftrekbaar. Vraag dit na bij de organisator.

Er zijn nog tal van aankopen en investeringen die u een voordeel kunnen opleveren. Denk aan een energieattest voor zuinige woningen, of aan de aankoop van een elektrische (motor)fiets of auto. Doe er uw voordeel mee!