Beursexpert Pascal Paepen.
Volledig scherm
PREMIUM
Beursexpert Pascal Paepen. © Getty Images, Steven Richardson

Beursexpert waarschuwt voor beleggen in hypes als Tesla en bitcoin: “Niet alleen jongeren maar ook ouderen trappen in de val”

Wie met regelmaat belegt en het risico verlaagt door gespreid te beleggen in diverse sectoren en aandelen kan een mooi rendement verdienen op zijn spaargeld. Maar waarom is dan niet elke belegger even succesvol op de beurs? “Niet iedereen heeft het geduld om verstandig te beleggen”, zegt onze beursexpert Pascal Paepen. “Voor sommige beleggers gaat het nu eenmaal te traag. Zij investeren steevast in hypes zoals cryptomunten en Tesla. Waarom zou je ook 10 procent willen verdienen per jaar als je evenveel kan verdienen per dag?” Toch is beleggen in hypes meestal geen goed idee. “Vaak moeten ze hun aandelen weer verkopen met een enorm verlies”, aldus Paepen.  Hij legt uit hoe je beurshypes herkent en in welke beter niet of net wel investeert.

  1. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.
  2. Neuroloog werpt licht op nieuwe studie over dementie: “Zo blijf je alle delen van je hersenen stimuleren”
    PREMIUM

    Neuroloog werpt licht op nieuwe studie over dementie: “Zo blijf je alle delen van je hersenen stimuleren”

    Volgens een nieuwe studie is het mogelijk om het risico op dementie op latere leeftijd te voorspellen op basis van veranderingen in het brein in de decennia voordien. “Want tussen je 40ste en 65ste vinden er meer ontwikkelingen plaats in de hersenen dan eerst gedacht”, stellen wetenschappers. Neuroloog Tim Van Langenhove (UZ Gent) werpt zijn licht op het onderzoek én vertelt wat je zelf kan doen om het risico op dementie te verminderen.