Twitter-rel tussen Marc Van Ranst en Siegfried Bracke ontspoort: “Dit is puur haat zaaien”

Op Twitter heeft oud-Kamervoorzitter Siegfried Bracke fors uitgehaald naar Marc Van Ranst. De oud-Kamervoorzitter schreef een opiniestuk over de “Groot-Viroloog” maar doet daarin uitspraken die hem veel kritiek opleveren. Van Ranst spreekt over haatzaaierij.

“Hij wil de hele samenleving, niets meer, niets minder. Het beleid, de politiek, de machten, alle checks and balances, ze mogen allemaal in één hand: de Zijne, de Enige, de Eerste.” Met deze zin vat Siegfried Bracke op Twitter samen wat hij bijeengeschreven heeft in een opiniestuk op de rechtse website Doorbraak.

Ongepast en slecht getimed, vinden veel Twitteraars. “Van Ranst zit ondergedoken met zijn gezin omdat een gek hem wil vermoorden, doet je dat niet twijfelen aan de timing?” Maar Bracke is resoluut: “Ben je vergeten wie deze losgeslagen gek heeft aangestuurd of minstens hem zo ver heeft gekregen”, aldus Bracke.

LEES OOK. Marc Van Ranst nog steeds in safehouse: “Sinds klopjacht meer bedreigingen dan voordien”

De viroloog zelf noemt de uitspraken van Bracke schaamteloos. Al spreekt die laatste over kritische journalistiek. “Dit heeft geen sikkepit met kritische journalistiek te maken, Siegfried. Wat jij doet is haat zaaien; puur en ongezoet venijn in de maatschappij injecteren”, reageert Van Ranst.

De viroloog krijgt daarin bijval van onder meer Luc Sels, rector van de KU Leuven. “Niemand hoeft het eens te zijn met Marc Van Ranst. Ik kan er perfect mee leven dat zijn standpunten vaak reactie losweken. Marc trouwens ook. Maar hoe Siegfried Bracke in deze en andere tweets een man die moet onderduiken met zijn gezin ‘kaltstelt’, dat gaat er bij mij écht niet in”, klinkt het.

LEES OOK. Naast Van Ranst was ook Tevhid-moskee in Eisden doelwit van Conings

Van Ranst en zijn gezin zitten momenteel ondergedoken in een safehouse na bedreigingen aan zijn adres door de voortvluchtige militair Jürgen Conings. Ook op sociale media worden regelmatig doodsbedreigingen aan het adres van de viroloog geuit. “Ik dien altijd een klacht in bij de politie”, zei de viroloog daar eerder over.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

(evdg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer